Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - ΓΑΖΑ
Επιδρομές και κλιμάκωση της ισραηλινής επίθεσης

Νέα θύματα από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα

Associated Press

Νέα θύματα από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μετά το τελευταίο μπαράζ επιθέσεων της ισραηλινής αεροπορίας, που προκάλεσε το θάνατο ανώτερων στελεχών της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Συνολικά από αργά προχτές βράδυ ως χτες το πρωί, σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς πυραύλους τουλάχιστον δύο στελέχη της «Χαμάς» και ένδεκα ανώτερα στελέχη και μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Ανάμεσά τους ο 38χρονος ανώτερος διοικητής της οργάνωσης στα παλαιστινιακά εδάφη, Μάζεντ αλ Χαραζίν και ο Καρίμ αλ Νταχντούχ, γνωστός σαν «μετρ» στην κατασκευή ρουκετών τύπου «Κασάμ».

Το άλλοθι για τις ισραηλινές επιδρομές ήταν η συνεχιζόμενη (ως επί το πλείστον αναίμακτη) ρίψη ρουκετών από Παλαιστίνιους στα ισραηλινά εδάφη. Χαρακτηρίστηκαν «πολύ επιτυχημένες» από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, που δήλωσε κατά τη συνάντησή του με το νέο Αμερικανό απεσταλμένο στη Μ. Ανατολή, ε.α. στρατηγό Τζιμ Τζόουνς, ότι ο ισραηλινός στρατός είναι ήδη σε επιφυλακή αναμένοντας πιθανά αντίποινα. Παράλληλα, ο ραδιοσταθμός του ισραηλινού σταθμού μετέδωσε ότι τα νευραλγικά χτυπήματα στην ηγεσία της «Ισλαμικής Τζιχάντ» πραγματοποιήθηκαν και λόγω της συμμετοχής Ισραηλινών πρακτόρων της «Σιν Μπετ» που φέρεται πως είχαν διεισδύσει από καιρό στην οργάνωση...

Οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν μαζική διαδήλωση τουλάχιστον 3.000 Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας αλλά και την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Αμπού Χάμζα, που προειδοποίησε με «κύμα επιχειρήσεων μαρτύρων».

Μέσα σ' όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Χάιμ Ράμον πρότεινε στην Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς την ανταλλαγή εδαφών. Ο Αμπάς δεν την απέρριψε και μολονότι χαρακτήρισε πρόωρη την παρούσα περίοδο, είπε ότι η ανταλλαγή εδαφών θα έπρεπε να γίνει «σε αναλογία ποιότητας και ποσότητας»...

Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους καθόρισε χτες ημερομηνίες και σταθμούς της περιοδείας του στη Μ. Ανατολή. Θα λείπει από την Ουάσιγκτον 8 με 16 Γενάρη για να επισκεφθεί το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ