Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - Β. ΙΡΑΚ
Επεμβάσεις με κάλυψη ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ, ΑΓΚΥΡΑ, ΚΙΡΚΟΥΚ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα διασυνοριακή επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ, κατά των θέσεων των μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο τουρκικός στρατός, καθώς δύναμη 300 ανδρών διέσχισε τα σύνορα με το Ιράκ και προχώρησε σε βάθος χιλιομέτρων στο έδαφος του «ιρακινού Κουρδιστάν», με το ΡΚΚ να υποστηρίζει ότι απειλήθηκαν πολλά χωριά. Οι στρατιώτες έφεραν ελαφρύ οπλισμό και κινήθηκαν προς την ορεινή ζώνη Γκάλι Ρας, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για συγκρούσεις.

Μετά και τις αεροπορικές επιδρομές του Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση του Ιράκ, ζήτησε από τον Τούρκο πρέσβη να «σταματήσουν άμεσα οι αεροπορικές επιθέσεις τουρκικών αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της χώρας», προειδοποιώντας τον για επιπτώσεις στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκφράζοντας τις διαθέσεις της Αγκυρας, δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας του «πράττει τα αναγκαία», κατά των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού αγώνα»...

Και ενώ η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία παραδέχτηκε τη βοήθεια και την άδεια που έδωσε στα τουρκικά στρατεύματα να εισβάλλουν στο Ιράκ, χτες ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός λόγω αντιφατικών πληροφοριών, φτάνοντας ακόμα και να αμφισβητήσει το γεγονός της επίθεσης. Ωστόσο επανέλαβε ότι ακόμα και να έγινε, το ΡΚΚ είναι απειλή τόσο για την Τουρκία όσο και για τις ΗΠΑ και το ίδιο το Ιράκ.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κιρκούκ πραγματοποίησε χτες η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις, που απηύθυνε έκκληση στις κοινότητες του Κιρκούκ, για «πολιτική συμφιλίωση»... Την ίδια στιγμή εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη στήριξή της στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις «περιορισμένης έκτασης» που πραγματοποιεί η Αγκυρα, ισχυριζόμενη ότι «οι ΗΠΑ, το Ιράκ και η Τουρκία έχουν κοινό συμφέρον να σταματήσουν τις δραστηριότητες του PKK, το οποίο απειλεί τη σταθερότητα του βόρειου τμήματος».

Στο μεταξύ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη μετακίνηση τουλάχιστον 1.800 αμάχων μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε την Κυριακή η τουρκική αεροπορία στο Βόρειο Ιράκ, σημειώνοντας μαρτυρίες που αναφέρουν ότι από τις επιθέσεις επλήγησαν 10 χωριά.

  • Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν χτες στην επαρχία Ντιγιάλα, του Ιράκ. Στην πρώτη, που είχε στόχο ένα καφενείο σε σιιτικό χωριό, βόρεια της Βαγδάτης, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 28 τραυματίστηκαν, ενώ στη δεύτερη, στην πόλη Μπακούμπα, ο καμικάζι είχε στόχο αστυνομικό σημείο ελέγχου σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 15.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ