ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
Ο «εισοδηματίας» της ξεφτίλας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν παίρνεις σύνταξη; Παίρνεις σύνταξη, αλλά είναι πείνας, όπως συμβαίνει με το 75% - 80% των συνταξιούχων; Είσαι «στη σειρά», για να πάρεις μια σύνταξη πείνας αλλά διαρκώς παίρνεις «αναβολή»; Είσαι νέος και δεν περιμένεις να πάρεις ποτέ σου σύνταξη; Κανένα πρόβλημα! «Καθαρίζει» για σένα ο «εισοδηματίας»!! Πρόκειται, όπως ίσως αντιληφθήκατε, για το νέο ριάλιτι σόου που βγάζει στον αέρα μέσα στις γιορτές - ποιος άλλος; - το «Μέγκα», που για άλλη μια φορά μπήκε στην πρωτοπορία της εισαγωγής των πιο ευτελισμένων τηλεπαιχνιδιών. Με δόλωμα το έπαθλο των 768.000 ευρώ, που όμως δε θα δίνεται εφάπαξ αλλά θα δίνεται στον νικητή σε μηνιαίες δόσεις ύψους 1.600 ευρώ για τα επόμενα 40 χρόνια, οι παίκτες αλλά κυρίως η «κοινή γνώμη» εθίζονται στην ιδέα ότι το σύστημα της δημόσιας και καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης είναι περίπου ξεπερασμένο. Δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας για αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς... Το «μέλλον» βρίσκεται στα «δώρα» των ριάλιτι σόου, ακόμα και αν προσβάλλουν βάναυσα και ταπεινώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα. Ποιος είπε ότι το μεγάλο κανάλι δε βάζει - και ιδεολογικές - πλάτες στην κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων;

Πολιτισμός για ποιον;

Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τον Πολιτισμό έγιναν ξεκάθαρες στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού της «Τεχνόπολις». Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φ. Ιγνατίου ζήτησε, μετ' επιτάσεως μάλιστα, να μην καταψηφιστεί από καμιά παράταξη ο προϋπολογισμός της «Τεχνόπολις», διότι, λέει, ο οργανισμός έχει κέρδη και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος καταψήφισης. Επιπλέον, αράδιασε και μια σειρά από νούμερα ...κερδών που θα έχει ο Οργανισμός για το νέο έτος. Σίγουρα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αλλά και συνολικά η διοίκηση του δήμου είναι στα ...κυβικά τους. Κανείς δε θα περίμενε παρά να αντιμετωπίσουν τον Πολιτισμό σαν μια επιχείρηση. Υπάρχει, όμως, και η άλλη αντίληψη...

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», έχοντας καταψηφίσει το σύνολο του προϋπολογισμού, καταψήφισε και τον προϋπολογισμό του κάθε οργανισμού ξεχωριστά. Ιδιαίτερα, όμως, για αυτή την πρόκληση του αρμόδιου αντιδημάρχου - και συνολικά της δημοτικής αρχής - ο επικεφαλής της παράταξης Στέλιος Λάμπρου, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε: «Εμείς, καταψηφίζουμε, διότι έχουμε συνολικά διαφορετική αντίληψη για τον Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός - επισήμανε - δεν πρέπει να μετράται σαν επιχείρηση που έχει τόσα κέρδη ή απώλειες, αλλά να παρέχεται στο λαό δωρεάν, έξω και πέρα από τη λογική της κερδοφορίας». Να σημειωθεί ότι για το 2008 η διοίκηση προβλέπει αυξημένα έσοδα κατά 50% λόγω της ύπαρξης εισιτηρίων στις διάφορες εκδηλώσεις που θα διοργανώνει...

Το Μητρώο...

«Οποιοι δεν εναρμονιστούν με τους νέους κανόνες, θα βρουν το υπουργείο μας απέναντί τους. Κακές συνήθειες από το παρελθόν τελειώνουν».

Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ημερίδα του Ερευνητικού Κέντρου Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ) με θέμα τη σύνταξη του «Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων», που κατά τον υπουργό Υγείας, θα αποτελέσει βασικό μοχλό στην εφαρμογή του νέου νόμου περί προμηθειών. «Με το νέο σύστημα, που αποτελεί και μια επαναστατική τομή στο χώρο των προμηθειών και τη σύνταξη των μητρώων, μπαίνουν όροι και κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, με κυρίαρχο το ρόλο των νέων τεχνολογιών».

Σίγουρα οι νέες τεχνολογίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Ομως το κυρίαρχο είναι ποιος τις έχει στα χέρια του και για ποιο λόγο τις χρησιμοποιεί. Αν δηλαδή, τις χρησιμοποιεί για το συλλογικό καλό ή για επιχειρηματική δραστηριότητα που είναι συνυφασμένη με το κέρδος. Και στον τομέα της Υγείας οι νέες τεχνολογίας έχουν χρησιμοποιηθεί για να έχουν τα επενδυμένα κεφάλαια τετραπλάσια απόδοση απ' τη μέση απόδοση της Ελληνικής Οικονομίας.

Ετσι λένε άλλωστε οι σύμβουλοι επιχειρήσεων με αλλεπάλληλες εκθέσεις...

... και οι νέες γενιές τεχνολογίας

...Αυτό, άλλωστε, επιβεβαίωσε έμμεσα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας λίγο αργότερα σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «REAL FM». Αναφερόμενος στα νοσοκομεία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε: «Τούτη την ώρα γίνεται μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια. Βελτιώνονται οι υποδομές, εκσυγχρονίζονται τα νοσοκομεία μας, μπαίνουν καινούρια μηχανήματα, εννοώ της τρίτης και τέταρτης γενιάς της βιοϊατρικής και της βιοτεχνολογίας, σταδιακά η κατάσταση πάει προς το καλύτερο».

Χωρίς να είναι κανείς αντίθετος στην εισαγωγή και στη χρήση νεότερων γενεών της βιοϊατρικής, εντούτοις δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι η εισαγωγή τους με σκοπό το κέρδος παρουσιάζει και σημαντικές επιπτώσεις στην εκτίναξη των δαπανών υγείας. Λόγου χάρη, όπως επισημάνθηκε πριν μια βδομάδα στο 3ο Συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας, παρότι δεν αυξήθηκαν ο αριθμός των νοσηλευομένων και των ημερών νοσηλείας και παρότι υπάρχει μείωση του μόνιμου προσωπικού, εντούτοις οι δαπάνες εκτινάσσονται με κύρια έκφραση το νέο χρέος των 3,5 δισ. ευρώ των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές κυρίως.

Αυτά τα φαινόμενα είναι σύμφυτα με τις λειτουργίες της άγριας αγοράς - όπως είναι στην υγεία - και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν όσα Μητρώα κι αν γίνουν. Αυτό που χρειάζονται τα λαϊκά στρώματα είναι τα ...Μητρώα της άλλης πολιτικής, που θα στοχεύει στη λαϊκή εξουσία.


Αναπτυξιακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ και λίαν ανθρωπιστικό ακούγεται αυτό που λέει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η οικονομία της χώρας και ο προϋπολογισμός - μας τονίζουν - δε θα στηριχτεί στη φορολογία, αλλά ...στην ανάπτυξη.

Μόνο που, είτε «φορολογία» το πεις, είτε «ανάπτυξη» το πεις, για αφαίμαξη των εργαζομένων υπέρ των «εχόντων και κατεχόντων» πρόκειται. Με τη «φορολογία» απλώς στα παίρνουν ευθέως και πλαγίως, ενώ με την «ανάπτυξη» μόνο πλαγίως...

Γιατί, όπως ξέρετε, όταν αυτοί μιλάνε για ανάπτυξη, εννοούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Κι αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, μικρότερους μισθούς και να απασχολούν τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλουν, με τους όρους που θέλουν.

Ετσι, λοιπόν, η οικονομία για μια ακόμη χρονιά θα στηριχτεί κάπου, αλλά δε θα είναι ούτε η φορολογία, ούτε η ανάπτυξη. Θα είναι η εκμετάλλευση.

ΒΡΕ, ΒΡΕ, κάτι ανακαλύψεις που κάνουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ! Οπως είπε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χ. Καστανίδης, στον «πολιτικό λόγο του δικομματισμού, ολόκληρες κοινωνικές κατηγορίες υποεκπροσωπούνται» και γι' αυτό το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση!

Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «αισθάνομαι εξαιρετικά αμήχανα για το πολιτικό σύστημα που υπηρετούμε».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο στον ...«πολιτικό λόγο του δικομματισμού» γίνεται αυτό, δηλαδή; Στις πραγματικές και πρακτικές πολιτικές που άσκησαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δε γίνεται;

Μήπως είτε είχαμε «πράσινες» κυβερνήσεις, είτε «μπλε», δε θησαύριζαν οι εταιρείες και ο κοσμάκης δεν έβλεπε το εισόδημά του να μειώνεται;

Πολύ καλά κάνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και αισθάνεται αμήχανα. Κι όταν μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ αρχίσουν να αισθάνονται πολύ άσχημα, αυτό θα αποτελεί πρόοδο...

Στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Με αφορμή την τελευταία επίσκεψη στη Μόσχα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και τα όσα συζητήθηκαν εκεί, με πιο χειροπιαστό την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ίδρυση της εταιρείας που θα κατασκευάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αναζωπυρώθηκε, εντός της Ελλάδας, η φιλολογία περί «αναβάθμισης» της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον αυτή η «αναβάθμιση» προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις και για ποιους. Γεγονός είναι ότι τελευταία η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «στρατηγικός εταίρος», τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας, αν και πιο χλιαρά. Πρέπει να γίνει καθαρό ότι τα «ανοίγματα» προς τη Μόσχα δεν είναι απλώς στα πλαίσια μιας οικονομικής συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, αλλά αποτελούν μια προσπάθεια ενίσχυσης από άλλη σκοπιά του ρόλου που επιχειρεί η κυβέρνηση να προσδώσει στην άρχουσα τάξη της Ελλάδας, ως κυρίαρχης στα Βαλκάνια. Αλλά εδώ εμπλέκεται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, πράγμα που είναι επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ιστορικά, όποτε η Ελλάδα βρέθηκε στο σημείο τριβής των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο ελληνικός λαός το πλήρωσε ακριβά. Γιατί αιχμή και φορέας της συνεργασίας, είναι τα εκατέρωθεν επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι κυρίαρχα του παιχνιδιού και χρειάζονται εκείνες τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα υπερκέρδη τους. Αυτό κάνουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σκόπιμα γίνεται μια παρερμηνεία και πέφτει πολύ σπέκουλα, αναφορικά με το τι μπορεί να σηματοδοτήσουν κάποια ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Μόσχα. Πρώτα απ' όλα, επιχειρείται ένα ιστορικό άλμα, λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Αποσιωπάται συνειδητά πως η Ρωσία είναι μια άλλη χώρα, μια μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, που παίζει ενεργά, ιδιαίτερα επί ημερών Πούτιν, στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική σκακιέρα, χρησιμοποιώντας ανάλογα μέσα και πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Δεν πρέπει λοιπόν να αφήνεται να δημιουργούνται αυταπάτες για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Από τη στιγμή που δεν αμφισβητούνται ούτε στο ελάχιστο αυτοί οι προσανατολισμοί, αντίθετα ανατροφοδοτούνται, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα, για τα ζητήματα αιχμής για τη Ρωσία, όπως η «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ και η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, τηρήθηκε σιωπή για να μη χαλάσει το «κλίμα συνεργασίας». Είναι βέβαιο ότι απ' αυτή την προσέγγιση θα προκύψουν κέρδη, όμως δε θα τα εισπράξει ο λαός, αλλά ένα τμήμα της πλουτοκρατίας, που άλλωστε αποτελούν τους μόνιμους συνοδούς του πρωθυπουργού στα ταξίδια με τέτοιες αποστολές. Η ένταση λοιπόν της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται ακόμα περισσότερο με την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και την απεμπλοκή της χώρας από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ