Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Με αφορμή την τελευταία επίσκεψη στη Μόσχα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τις επαφές που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και τα όσα συζητήθηκαν εκεί, με πιο χειροπιαστό την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ίδρυση της εταιρείας που θα κατασκευάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αναζωπυρώθηκε, εντός της Ελλάδας, η φιλολογία περί «αναβάθμισης» της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον αυτή η «αναβάθμιση» προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις και για ποιους. Γεγονός είναι ότι τελευταία η Ελλάδα χαρακτηρίζεται «στρατηγικός εταίρος», τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας, αν και πιο χλιαρά. Πρέπει να γίνει καθαρό ότι τα «ανοίγματα» προς τη Μόσχα δεν είναι απλώς στα πλαίσια μιας οικονομικής συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, αλλά αποτελούν μια προσπάθεια ενίσχυσης από άλλη σκοπιά του ρόλου που επιχειρεί η κυβέρνηση να προσδώσει στην άρχουσα τάξη της Ελλάδας, ως κυρίαρχης στα Βαλκάνια. Αλλά εδώ εμπλέκεται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, πράγμα που είναι επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ιστορικά, όποτε η Ελλάδα βρέθηκε στο σημείο τριβής των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο ελληνικός λαός το πλήρωσε ακριβά. Γιατί αιχμή και φορέας της συνεργασίας, είναι τα εκατέρωθεν επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι κυρίαρχα του παιχνιδιού και χρειάζονται εκείνες τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα υπερκέρδη τους. Αυτό κάνουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σκόπιμα γίνεται μια παρερμηνεία και πέφτει πολύ σπέκουλα, αναφορικά με το τι μπορεί να σηματοδοτήσουν κάποια ανοίγματα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Μόσχα. Πρώτα απ' όλα, επιχειρείται ένα ιστορικό άλμα, λες και δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Αποσιωπάται συνειδητά πως η Ρωσία είναι μια άλλη χώρα, μια μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, που παίζει ενεργά, ιδιαίτερα επί ημερών Πούτιν, στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική σκακιέρα, χρησιμοποιώντας ανάλογα μέσα και πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που εκπροσωπεί.

Δεν πρέπει λοιπόν να αφήνεται να δημιουργούνται αυταπάτες για το πού μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα. Από τη στιγμή που δεν αμφισβητούνται ούτε στο ελάχιστο αυτοί οι προσανατολισμοί, αντίθετα ανατροφοδοτούνται, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την τελευταία επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα, για τα ζητήματα αιχμής για τη Ρωσία, όπως η «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ και η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, τηρήθηκε σιωπή για να μη χαλάσει το «κλίμα συνεργασίας». Είναι βέβαιο ότι απ' αυτή την προσέγγιση θα προκύψουν κέρδη, όμως δε θα τα εισπράξει ο λαός, αλλά ένα τμήμα της πλουτοκρατίας, που άλλωστε αποτελούν τους μόνιμους συνοδούς του πρωθυπουργού στα ταξίδια με τέτοιες αποστολές. Η ένταση λοιπόν της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται ακόμα περισσότερο με την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και την απεμπλοκή της χώρας από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στοχευμένες κινήσεις διείσδυσης και στη Νοτιοανατολική Ασία (2021-12-02 00:00:00.0)
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν (2016-06-30 00:00:00.0)
Χαρτογράφηση νέων πεδίων δράσης για το ελληνικό και το ρωσικό κεφάλαιο (2016-05-28 00:00:00.0)
Με «ατζέντα» διαμορφωμένη από τα συμφέροντα της αστικής τάξης (2015-04-08 00:00:00.0)
Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία (2014-12-11 00:00:00.0)
Συγκλίσεις και αποκλίσεις (2013-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ