Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΚΕ
Για ουσιαστικά κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα

Την υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα

Τις ανατροπές στα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα που προωθεί η κυβέρνηση, αναδεικνύει ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Στο κείμενο της Επερώτησης υπογραμμίζονται τα παρακάτω:

«Οι ανατροπές στα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούν για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να υπηρετήσουν τις ανάγκες, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το δικαίωμα στη σύνταξη, στην πρόληψη και προστασία της Υγείας, στη φροντίδα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζεται από την κυρίαρχη πολιτική σαν κόστος που επιβαρύνει την οικονομία και εμποδίζει την ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος.

Η πολιτική που εφαρμόζεται στοχεύει στη μείωση των κρατικών εξόδων για κοινωνικές υπηρεσίες, στην απαλλαγή της εργοδοσίας ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Γι' αυτό εφαρμόζονται αντιλαϊκά μέτρα που φορτώνουν συνεχώς και περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους, χτυπώντας ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Ταυτόχρονα, η Σύνταξη, η Υγεία, η Πρόνοια χρησιμοποιούνται ως χώρος επενδύσεων και κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσα από την επέκταση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 1990 - 1993 με τους νόμους του κ. Σιούφα εφάρμοσε οδυνηρά αντιασφαλιστικά μέτρα.

  • Διαχώρισε τους ασφαλισμένους και επέβαλε ειδικό αντεργατικό καθεστώς στους ασφαλισμένους από 1.1.1993, αυξάνοντας το όριο ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες.
  • Αποσύνδεσε το κατώτερο όριο συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 μέρες ασφάλισης στις 4.500.
  • Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ. Επέβαλε τη συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων στο 25% της τιμής των φαρμάκων. Κατάργησε τον υπολογισμό των δώρων εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.

Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και εμπλούτισε το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο με το νόμο Ρέππα που προβλέπει:

  • Μείωση της σύνταξης των εργαζομένων στο Δημόσιο και στα ειδικά Ταμεία - πρώην ΔΕΚΟ, έτσι ώστε αντί του υπολογισμού της σύνταξης στο 80% του τελευταίου μισθού να ισχύει ως ποσοστό αναπλήρωσης το 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια με τον εκβιασμό των χαμηλών συντάξεων και της αδυναμίας συγκέντρωσης του απαιτούμενου χρόνου κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος, λόγω της αύξηση της ανεργίας και της επέκτασης της μερικής απασχόλησης.
  • Ενοποίηση των Ταμείων με στόχο την προς τα κάτω εξίσωση δικαιωμάτων, όπως δείχνει η πείρα από την ένταξη των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ. Ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω των "επαγγελματικών Ταμείων".

Σήμερα, η κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους Σιούφα και Ρέππα και προετοιμάζει νέα σφοδρή επίθεση ισοπέδωσης των δικαιωμάτων.

  • Γενίκευση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες και επέκταση του εργάσιμου βίου στα 68 χρόνια, με το πρόσχημα της προαιρετικότητας.
  • Μείωση των συντάξεων.
  • Αποχαρακτηρισμό πολλών Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
  • Κατάργηση (όπου ισχύει) της διαφοράς της πενταετίας στο όριο ηλικίας ανδρών - γυναικών και αύξηση του ορίου ηλικίας, γενικότερα των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.
  • Ενοποίηση Ταμείων, με στόχο την κατάργηση δικαιωμάτων και τη χρησιμοποίηση των πόρων ορισμένων Ταμείων (π.χ. δημοσιογράφων, μηχανικών κ.ά.) για να καλυφθούν ελλείμματα που προκαλεί η υποχρηματοδότηση, η αντιλαϊκή πολιτική σε άλλα Ταμεία.
Ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν αυτό το επιχείρημα, να αρνηθούν να αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη για την κατάσταση των Ταμείων και να απαιτήσουν να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία.

Είναι ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η υψηλή ανεργία και η υποαπασχόληση. Είναι δική τους ευθύνη η καταλήστευση των Ταμείων, μέσα από την εισφοροδιαφυγή που υπολογίζεται στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Είναι δική τους ευθύνη οι χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ της εργοδοσίας, η πολύχρονη εκμετάλλευση των αποθεματικών των Ταμείων από τη δεκαετία του 1950, το "τζογάρισμα" και οι απώλειες από το χρηματιστήριο και τα "δομημένα ομόλογα", η δανειοδότησή τους με αβάσταχτους όρους. Είναι δική τους ευθύνη η υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και η μη απόδοση ούτε κι αυτού του 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) στο ΙΚΑ.

Είναι δική τους ευθύνη η χρησιμοποίηση των Ταμείων για τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αλλά και των δημόσιων νοσοκομείων με τα νοσήλια. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης, για την ανάγκη ανατροπών στο ασφαλιστικό σύστημα λόγω της λεγόμενης γήρανσης του πληθυσμού είναι έωλος και απάνθρωπος. Ο ισχυρισμός της περί αποκατάστασης αδικιών και ανισοτήτων είναι εκ του πονηρού και χρησιμοποιείται για την κατάργηση δικαιωμάτων.

Το ασφαλιστικό σύστημα είναι άδικο, γιατί, ενώ αυξάνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, ενώ αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας, το 70% των συνταξιούχων παίρνει συντάξεις κάτω από 600 ευρώ και αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι άδικο, γιατί η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι 463 ευρώ.

Είναι άδικο, γιατί, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν υψηλή άμεση και έμμεση φορολογία, καταβάλλουν υψηλές εισφορές για τη σύνταξη και την Υγεία. Οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούνται για την κατάργηση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) βιάζουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα λέει ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θύματα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Η πραγματικότητα λέει ότι η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η εντατικοποίηση της δουλιάς, οι βλαβεροί παράγοντες που υπονομεύουν τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους, οι επαγγελματικές ασθένειες, έχουν θέσει το ζήτημα της διεύρυνσης των Βαρέων και Ανθυγιεινών, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της ζωής, της ασφάλειας και της Υγείας τους, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Ρέππα - Σιούφα

Η πάλη για ουσιαστικά κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα συνδέεται με τον αγώνα για πλήρη - σταθερή δουλιά με δικαιώματα, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Συνδέεται με τον αγώνα για κοινωνικές υπηρεσίες που θα αναπτύσσονται με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Χιλιάδες εργαζόμενοι με τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη και στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 12 Δεκέμβρη 2007 διατράνωσαν τη θέλησή τους να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, απαίτησαν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων Σιούφα και Ρέππα και διεκδίκησαν την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Σήμερα περισσότερο από πριν απαιτείται:

  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία.
  • Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, διπλασιασμός της σύνταξης του ΟΓΑ.
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Πέντε (5) χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Επιστροφή των κλεμμένων, των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην προοπτική της κατάργησής τους. Να καταργηθεί άμεσα η εισφορά των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας - ασφάλισης. Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 μέρες εργασίας. Ουσιαστική προστασία της μητρότητας.
Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες

Τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων είναι πολλά και οξυμένα. Με το Ν. 2679/99 ενοποιήθηκαν τα Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ και δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που ήταν ελλειμματικός, αλλά το κράτος αρνήθηκε να καταβάλει οφειλές περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακριβή και υποβαθμισμένη, δεν υπάρχει καμία φροντίδα για τη μητρότητα, ορισμένοι κλάδοι θα έπρεπε από χρόνια να έχουν ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αποτελεί πρόκληση το επίπεδο των κατώτερων συντάξεων που είναι: ΤΕΒΕ 386 ευρώ, ΤΣΑ 386 ευρώ ΤΑΕ (Ταμείο Εμπόρων) 448 ευρώ.

Οι ΕΒΕ ζητούν να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζητήματα. Να μην εφαρμοστεί το ΠΔ 258/05 της ΝΔ, που υλοποίησε το νόμο του ΠΑΣΟΚ και που προβλέπει αύξηση των εισφορών και μείωση των συντάξεων. Τέλος, να υπάρξει σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος ίση με τα 2/3 των εξόδων των Ταμείων.

Το σύστημα ασφάλισης των αγροτών που εφαρμόστηκε με το Ν. 2458/97 είναι καθαρά κεφαλαιοποιητικό, υπηρετεί την αντιλαϊκή λογική της "ανταποδοτικότητας". Οι συντάξεις υπολογίζονται, με αποτέλεσμα η κατώτερη σύνταξη του αγρότη με 15ετία να είναι ίση με το 1/3 της αντίστοιχης κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ. Για την ανώτερη σύνταξη απαιτείται 47χρονη ασφάλιση και δεν ισχύει η 35ετία. Με το νέο νόμο για τον ΟΓΑ:

Δεν προβλέπεται κατώτερη σύνταξη. Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισφορές των αγροτών και μειώθηκαν οι συντάξεις. Εξαναγκάζονται οι αγρότες στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για να ανανεώσουν τα βιβλιάρια Υγείας και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι πολύ υψηλό και ενιαίο, 65 χρόνια για τον αγρότη και την αγρότισσα.

Με το νόμο 3232/2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεώρησε αυθαίρετα ως αυτοαπασχολούμενους τους εργάτες γης που δουλεύουν, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε γεωργικές, κτηνοτροφικές και αλιευτικές επιχειρήσεις και τους μετέταξε από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, με αρνητικές συνέπειες στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

Αμεσα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών είναι:

  • Διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων.
  • Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατάργηση των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τέλος, για όλους τους εργαζόμενους στην πόλη και στο χωριό απαιτείται:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες και θα αξιοποιεί τις κατακτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας. Με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και εξειδίκευση με κριτήριο την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, τις συνθήκες ζωής.
  • Κατάργηση της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ o κ. Υπουργός για όλα τα παραπάνω.

Οι επερωτώντες βουλευτές

-- ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΑΛΕΚΑ

-- ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ

-- ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΒΕΡΑ

-- ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

-- ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

-- ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ

-- ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

-- ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ ΔΗΜΟΣ

-- ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

-- ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

-- ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΛΙΛΑ

-- ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

-- ΓΚΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ

-- ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΤΣΙΟΓΚΑΣ ΤΑΚΗΣ

-- ΖΙΩΓΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

-- ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

-- ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

-- ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

-- ΜΕΛΑ ΕΥΑ

-- ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

-- ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούμε (2008-03-19 00:00:00.0)
Προσκλητήριο μάχης με επόμενο σταθμό την απεργία (2008-03-13 00:00:00.0)
Ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων (2006-04-02 00:00:00.0)
Προτάσεις που διευκολύνουν την κυβέρνηση (2001-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ