Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Διευκολύνουν» την πορεία ένταξης οι Γάλλοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Ντιμίτρι Ρούπελ (από την 1η Γενάρη 2008, όταν η χώρα του θα αναλάβει την εκ περιτροπής εξαμηνιαία Προεδρία του Συμβουλίου) χαιρέτισε χθες από τις Βρυξέλλες, την πρόθεση της Γαλλίας να εγκαταλείψει τη συνταγματική ρύθμιση που προέβλεπε την υποχρεωτική διενέργεια δημοψηφίσματος για μελλοντικές διευρύνσεις της ΕΕ.

Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Σλοβενικής Προεδρίας, το προσχέδιο νόμου που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ο Ντ. Ρούπελ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός να αποσυνδεθεί η επικύρωση της ένταξης ενός νέου κράτους - μέλους από υποχρεωτικό δημοψήφισμα.

Το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επικύρωση ένταξης ενός νέου κράτους - μέλους και μέσω ενισχυμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας και όχι μόνο υποχρεωτικά μέσω δημοψηφίσματος, όπως δηλαδή προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα της Γαλλίας που αναθεωρήθηκε το 2005 και το οποίο καθιστά ιδιαίτερα επισφαλή την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Εξάλλου, το άνοιγμα δύο κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας, αποφάσισε χθες στις Βρυξέλλες η Διακυβερνητική Διάσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάντο, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατσάν.

Τα δύο κεφάλαια που άνοιξαν αφορούν τα «Διευρωπαϊκά Δίκτυα» και την «Υγεία και Προστασία των Καταναλωτών».

Συνολικά από τον Οκτώβρη του 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 6 από τα 35 κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ο. Ρεν δήλωσε ότι στόχος είναι να ανοίξουν ακόμη 2-3 κεφάλαια στη διάρκεια της Σλοβενικής Προεδρίας, τα οποία, όμως, απέφυγε να προσδιορίσει.

Ο Φιλανδός επίτροπος ανέφερε επίσης ότι στις αρχές του επόμενου έτους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα επισκεφθεί την Τουρκία και αυτό το ερμήνευσε ως «ξεκάθαρη ένδειξη της δέσμευσης της Επιτροπής» σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Ο Ο. Ρεν κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, πέρασε επιτυχώς την πρόσφατη πολιτική κρίση και έχει την ισχυρή υποστήριξη της κοινής γνώμης, να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ