Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγώνας ενάντια στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, που υπογράφτηκε πρόσφατα από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Η προώθηση υιοθέτησης της νέας Συνθήκης θέτει καίρια ζητήματα που αφορούν το κίνημα ειρήνης. Αυτά σχετίζονται κυρίως με:

1. Την αποδυνάμωση της εθνικής κυριαρχίας και την ενίσχυση των ισχυρών, ιμπεριαλιστικών κρατών.

2. Προχωρά παραπέρα η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Κατοχυρώνονται και σε επίπεδο Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ευρωστρατού, το δόγμα του προληπτικού πολέμου και η δυνατότητα χρήσης του για καταστολή των λαϊκών κινημάτων στο εσωτερικό της ΕΕ.

Με τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη καταργείται η αρχή της ομοφωνίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου και εισάγεται ευρύτατα η αρχή της ειδικής πλειοψηφίας. Καταργείται η εκπροσώπηση κάθε κράτους από έναν Επίτροπο. Δίνονται μεγαλύτερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Ενισχύεται, δηλαδή, παντοιοτρόπως η θέση των μεγάλων δυνάμεων.

Στα άρθρα 10 - 30 υιοθετείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου. Συνιστάται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας. Παρέχονται αυξημένες εξουσίες στον "Υπατο", δηλαδή στον αρμόδιο για εξωτερικά θέματα.

Προβλέπεται η θεσμοθέτηση "μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας" από τα κράτη - μέλη που "πληρούν υψηλότερα κριτήρια στρατιωτικών δυνατοτήτων".

Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη περιλαμβάνει ατόφια τη "Ρήτρα Αλληλεγγύης", όπως ακριβώς αυτή ήταν διατυπωμένη στο άρθρο 43 του σχεδίου του Ευρωσυντάγματος. Αναφέρεται και πάλι ρητά ότι η Ενωση μπορεί να κάνει χρήση των στρατιωτικών της μέσων σε αποστολές εκτός της Ενωσης, προκειμένου να διασφαλίσει τάχα τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας. Πρόκειται για την προσπάθεια να επισημοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τη δυνατότητα του ευρωστρατού να επεμβαίνει όπου Γης, για να επιβάλλει τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Τρέχει η ΕΕ να προλάβει στην κούρσα για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής.

Επιπλέον, η λεγόμενη "Ρήτρα Αλληλεγγύης" δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ για την καταπολέμηση, τάχα, της τρομοκρατίας. Το άρθρο αυτό προβλέπει τη στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος - μέλος για την "πρόληψη τρομοκρατικής απειλής" ή για την "προστασία των δημοκρατικών θεσμών" ή μετά από "αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης". Οταν γνωρίζουμε τι εννοούν "τρομοκρατία" και "προστασία των δημοκρατικών θεσμών", είναι φανερό ότι το εν λόγω άρθρο μπορεί να στραφεί εναντίον των λαϊκών κινημάτων, αν αυτά απειλήσουν τη "νέα τάξη πραγμάτων"!

Το κίνημα της ειρήνης, θα πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη.

ΟΧΙ στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη σημαίνει ΟΧΙ στον ευρωστρατό, σημαίνει διαρκή αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, σημαίνει ΝΑΙ στην ειρήνη, ΝΑΙ στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, Ναι στην υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ