Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργανωμένη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ακρίβεια:

«Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια δεν είναι προσωρινή, ούτε τυχαία. Πρόκειται για οργανωμένη ληστεία σε βάρος των εργαζομένων, για να αυγαταίνουν τα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η ληστεία γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες. Την υπηρετούν σκόπιμα, με τη διαρκή αύξηση των ήδη υψηλών τιμών στο πετρέλαιο, στη ΔΕΗ, στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες, που συνοδεύεται με τη βαριά έμμεση φορολογία (19% ΦΠΑ, συν ειδικός φόρος καυσίμων κ.ά.), αλλά και με την καθήλωση μισθών και συντάξεων κάτω από την αξία που είχαν το 1980 και την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών: της Παιδείας, της Υγείας, της κατοικίας, του αθλητισμού, των διακοπών.

Το 2006 τα ήδη τεράστια κέρδη των 300 μεγαλύτερων ΑΕ και ΕΠΕ αυξήθηκαν πάνω από 60%! Μόνο οι επιχειρήσεις που είναι στο Χρηματιστήριο κέρδισαν 8,6 δισ. ευρώ, οι βιομηχανίες τροφίμων 2,95 δισ. ευρώ! Σε απόλυτη συνεργία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μείωσαν τη φορολογία των κερδών από 45% στο 25%!

Αποδείχτηκε μεγάλο ψέμα ότι "η απελευθέρωση, ο ανταγωνισμός και οι ιδιωτικοποιήσεις στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, στις τηλεπικοινωνίες", θα μείωναν τις τιμές. Ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός δημιουργεί μονοπώλια και καρτέλ που ελέγχουν την αγορά. Το "καρτέλ" στο γάλα, στα καύσιμα, στα σούπερ μάρκετ, δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Είναι μύθος ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξει κρατική ρύθμιση της αγοράς υπέρ των εργαζομένων. Κρατική παρέμβαση πάντα υπάρχει, όμως στηρίζει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, που συμφωνούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, οδηγεί σε πανάκριβα προϊόντα και σε διατροφική εξάρτηση.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι μέτρα κατά της ακρίβειας σημαίνει χτύπημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η ακρίβεια δεν κτυπιέται ούτε με "παρατηρητήρια τιμών" του ΠΑΣΟΚ, ούτε αναζητώντας τον "υγιή ανταγωνισμό" της ΝΔ, ούτε αντιμετωπίζεται με "κινήματα καταναλωτών". Χρειάζεται αποφασιστική δράση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το ταξικό εργατικό κίνημα και να διεκδικήσουν:

-- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

-- Προστασία των ανέργων, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Πάγωμα των δανείων. Δωρεάν εισιτήρια.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ, κατάργηση όλων των διοδίων, ιδιωτικών και κρατικών.

-- Επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.

-- Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες.

-- Κατάργηση της ιδιωτικής και επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να πολιτικοποιήσουν την πάλη τους. Να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα σενάρια μετατροπής του δικομματισμού σε διπολισμό. Αυτά τα κόμματα είναι με το μέρος της πλουτοκρατίας είτε είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Δεν αλλάζουν.

Με ισχυρό ΚΚΕ να διαμορφώσουν την κοινωνικοπολιτική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ