Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Λίγες μέρες μετά την επιστολή που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας τη σημασία αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων, χτες, έγινε και τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών με πρωτοβουλία του Πούτιν.

Η Αγκυρα έκανε λόγο για «πολύ εποικοδομητική και πολύ θετική» συνομιλία. Γραπτή ανακοίνωση της προεδρίας σημείωνε - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - πως οι δύο ηγέτες «επισήμαναν τη σημασία της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία» και εξέφρασαν τη σχετική αποφασιστικότητά τους. Επίσης, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά. Η ανακοίνωση προσέθετε ακόμα ότι θα ληφθούν τα «αναγκαία βήματα» για την αναθέρμανση των σχέσεων.

Αργότερα, σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρθηκε πως ο Ρώσος ηγέτης «έδωσε οδηγίες στην κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις αντίστοιχες τουρκικές αρχές για την αποκατάσταση της αμοιβαία επωφελούς διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο και την οικονομική και τις άλλες σφαίρες». Ο Πούτιν φέρεται να τόνισε ότι «μετά την επιστολή του Τούρκου Προέδρου αποφασίσαμε να αρχίσουμε τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με τους Τούρκους εταίρους», ενώ η αρχή θα γίνει με την άρση των περιορισμών που είχαν τεθεί στον τομέα του Τουρισμού, έχοντας προκαλέσει κατακόρυφη πτώση στις αφίξεις σε πολλά τουρκικά θέρετρα.

Οσον αφορά στο προχτεσινοβραδινό μακελειό στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ», ο Πούτιν εξέφρασε και χτες τα συλλυπητήριά του, ενώ ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η επίθεση «υπενθυμίζει ακόμα μια φορά τη σημασία των κοινών προσπαθειών στην πάλη ενάντια στον κοινό μας εχθρό - την τρομοκρατία».

Να σημειωθεί ακόμα ότι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, την Τρίτη το βράδυ, δήλωσε πως «αν υπάρξει τέτοιο αίτημα (σ.σ. αποζημίωση) από την οικογένεια του πιλότου, αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί».

Σημειώνουμε ότι μια πιθανή πορεία «εξομάλυνσης» των σχέσεων Αγκυρας - Μόσχας δεν θα είναι απλή, δεδομένων των βαθιών αντιθέσεων που παραμένουν ανάμεσά τους σε πολλά «μέτωπα» (όπως η Συρία). Πάντως, σίγουρα οι εξελίξεις θα αλληλεπιδράσουν με ευρύτερες διεργασίες σε Μέση Ανατολή, αλλά και Ανατολική Μεσόγειο, όπου, ήδη, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί εξετάζονται σε νέο πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ