Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύει τους «αντιτρομοκρατικούς» σχεδιασμούς το νέο μακελειό

Τουλάχιστον 41 οι νεκροί και πάνω από 240 οι τραυματίες από την προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Λίγο μετά το νέο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη
Λίγο μετά το νέο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

«Νερό στο μύλο» των ήδη πολύ σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και σχεδιασμών για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» ήρθε να ρίξει το νέο, πολύνεκρο μακελειό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, σε ένα ακόμα κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, το διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ», και μάλιστα στον τερματικό σταθμό των διεθνών πτήσεων. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το νέο λουτρό αίματος είχε κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό 239 ακόμα (κάποιοι αρκετά σοβαρά). Είναι μία ακόμα από τις πολλές βομβιστικές επιθέσεις που τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Τουρκία, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων για τις συνθήκες οργάνωσής τους, αφού πρόκειται για χτυπήματα σε σημεία όπου τα μέτρα ασφαλείας θεωρούνται από τα πιο ισχυρά.

Οι πρώτες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, έκαναν λόγο για τρεις βομβιστές αυτοκτονίας που πρώτα άρχισαν να πυροβολούν εν ψυχρώ ταξιδιώτες και μετά ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι. «Τα στοιχεία οδηγούν στο "Ντάες" ("Ισλαμικό Κράτος")», πρόσθεσε ο ίδιος, χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, έσπευσε να συνδέσει τα γεγονότα με τη συνολικότερη «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τονίζοντας: «Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε (...) Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες (...) να επιδείξουν επιτέλους αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων». Εξέφρασε την ελπίδα η επίθεση να αποτελέσει «σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Η κυβέρνηση κήρυξε τη χτεσινή εθνική μέρα πένθους. Στα θύματα συγκαταλέγονται και 13 ξένοι πολίτες, με υπηκοότητα από Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Τυνησία, Ουζμπεκιστάν, Κίνα, Ιράν, Ουκρανία, Ιορδανία.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Μένουμε σταθεροί όσον αφορά τη στήριξή μας στην Τουρκία, το ΝΑΤΟικό μας εταίρο και σύμμαχο, μαζί με όλους τους φίλους και συμμάχους μας στον κόσμο, καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την απειλή της τρομοκρατίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, καταδικάζοντας το χτύπημα.

Ανάμεσα στις δεκάδες καταδίκες χωρών ξεχώρισε και αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, να διαμηνύει ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε». Μηνύματα καταδίκης έστειλαν ακόμα το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Γαλλία κ.ά.

Αναλυτές συνδέουν από την πρώτη στιγμή το νέο χτύπημα με τη χρονική συγκυρία της «αναθέρμανσης» των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ αλλά και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων και στο όνομα των αναγκών του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η εφημερίδα «Χουριέτ» σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι πρόσφατα η Αγκυρα άλλαξε τους στρατιωτικούς κανόνες εμπλοκής ώστε να επιτρέψει στους ΝΑΤΟικούς της συμμάχους να διεξάγουν περισσότερες πτήσεις περιπολίας κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ