ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Οι λαοί των Βαλκανίων ν' αποτρέψουν την επαναχάραξη των συνόρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για την κοινή δήλωση ΗΠΑ - ΕΕ στον ΟΗΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο
Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται για την κοινή δήλωση ΗΠΑ - ΕΕ στον ΟΗΕ για το Κόσσοβο:

«Η κοινή δήλωση ΗΠΑ - ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία θέτουν τέλος στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσόβου και εκδηλώνουν "την προθυμία τους για αναγνώριση της νέας πραγματικότητας", φανερώνει ότι το κοινό τους σχέδιο επιβολής της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου βρίσκεται στην τελική φάση. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποδεικνύεται ότι είναι συνεργοί και στο νέο έγκλημα που σχεδιάζεται σε βάρος όλων των λαών των Βαλκανίων. Μεθοδευμένα και από κοινού προωθούν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Αυτός ήταν ο στόχος τους, όταν εξαπέλυσαν το βάρβαρο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, προώθησαν το σχέδιο Αχτισαάρι. Οι κατά καιρούς δηλώσεις τους ότι ενδιαφέρονται για δίκαιη λύση που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια ήταν υποκριτικές και αποσκοπούσαν να αποπροσανατολίσουν τους λαούς των Βαλκανίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρές ευθύνες που συμφώνησε και υπέγραψε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για το Κόσσοβο. Ευθύνες για τον αποπροσανατολισμό του λαού έχουν και οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που για μια ακόμα φορά συγκαλύπτουν, καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ.

Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να αποτρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της επαναχάραξης των συνόρων, της διαμόρφωσης κρατών προτεκτοράτων, δυναμώνοντας την κοινή τους αντιιμπεριαλιστική πάλη».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιφατικά μηνύματα στέλνει η Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ερωτηματικά για την τελική στάση της Ρωσίας αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δημιούργησαν οι χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ δήλωσε χτες βράδυ στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό «VESTI 24» πως «δεν είναι αδύνατο» να αναλάβει η ΕΕ το ρόλο της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο εφόσον: α) υπάρξει η κατάλληλη απόφαση απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και β) η σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου. «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση της χώρας όπου πραγματοποιείται μία ειρηνευτική επιχείρηση» είπε ο Λαβρόφ...

Ωστόσο, στο χτεσινό φύλλο της ρωσικής εφημερίδας «Βρέμια Νοβοστέι» ο ίδιος αξιωματούχος διαβεβαίωνε πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «κάθε όργανο και μέσο που διαθέτει στον ΟΗΕ» για να μπλοκάρει τις δυτικές προσπάθειες μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Είχε, μάλιστα, αναφερθεί σαφώς και στη δυνατότητα άσκησης ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπληρώνοντας ότι εάν τελικώς ΗΠΑ και ΕΕ παρακάμψουν το ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, «θα θέσουν εαυτούς εκτός διεθνούς δικαίου»...

Νωρίτερα χτες, ο Ελμαρ Μπροκ («Χριστιανοδημοκράτης» Γερμανός βουλευτής), μέλος της διεθνούς επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι όσον αφορά στον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Σερβίας». Το Κοσσυφοπέδιο, συμπλήρωσε ο Μπροκ, «δε θα πρέπει να έχει σε πρώτη φάση απεριόριστη κυριαρχία», ενώ η «διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν όλες τις ευθύνες τους»...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δύο εκατομμύρια παιδιά ζουν σε καθεστώς τρόμου

Η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα στο Ιράκ που ματοκυλίζουν οι ιμπεριαλιστές

Associated Press

Η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα στο Ιράκ που ματοκυλίζουν οι ιμπεριαλιστές
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανασφάλεια, τρόμος και κίνδυνος. Τρεις λέξεις - κλειδιά για να περιγράψουν τη ζωή που έχουν υποχρεωθεί να ζουν περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η UNICEF.

Η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά αναφέρει ότι εντός του 2007 «εκατοντάδες παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ και πολύ περισσότερα υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στο θάνατο ή στην απαγωγή μέλους της οικογενείας τους.

Σύμφωνα με την UNICEF, επίσης, «περίπου 220.000 παιδιά που εκτοπίστηκαν ενώ φοιτούσαν ακόμη στο δημοτικό διέκοψαν το σχολείο το 2007, ενώ το 2006 είχαν αναγκαστεί να το διακόψουν περίπου 760.000 παιδιά. Επιπροσθέτως μόνο το 28% των νέων ηλικίας 17 ετών πήγαν να δώσουν εξετάσεις το περασμένο καλοκαίρι».

Βάσει στοιχείων, περίπου 25.000 παιδιά κάθε μήνα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μαζί με τις οικογένειές τους τις εστίες τους εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων και του γενικότερου κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να εγκαταλείπουν το σχολείο τους.

Πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις αδιαφορούν για την τραγική και φονική πραγματικότητα που επικρατεί στο Ιράκ και ασχολούνται με την ανακάλυψη αποδείξεων για τη «δράση της Αλ Κάιντα». Ετσι, οι διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων δηλώνουν πως ανακάλυψαν ένα δωμάτιο βασανιστηρίων, στην επαρχία της Ντιγιάλα, στο οποίο βρέθηκαν χειροπέδες στους τοίχους και μια μπαταρία συνδεδεμένη σε ένα σιδερένιο κρεβάτι. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, εκτίμησε ότι οι τρέχουσες συνθήκες στο Ιράκ «πιθανώς» να επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη τμηματική αποχώρηση των στρατευμάτων έως το καλοκαίρι, και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η αποχώρηση «με τον ίδιο ρυθμό» το δεύτερο εξάμηνο.

Τέλος, ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο Ιράκ που δεν είχε ανακοινωθεί και είχε συνομιλίες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι. Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αποσύρει περίπου 550 μάχιμους στρατιώτες από τους 1.550 που έχει από το Ιράκ έως τα μέσα του 2008.

ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πιέσεις για «εκεχειρία» με τη «Χαμάς»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ πρότειναν χτες να εξεταστεί «οιαδήποτε σοβαρή πρόταση για εκεχειρία μακράς διάρκειας» απ' την κυβέρνηση της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός υποδομής, Μινγιαμίν Μπεν Ελιέζερ και ο υπουργός Μεταφορών Σαούλ Μοφάζ έκαναν την παραπάνω πρόταση δηλώνοντας ότι δε θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για την έναρξη με τη «Χαμάς» η αναγνώριση του ισραηλινού κράτους απ' την τελευταία.

Οι υπουργοί υποστήριξαν ακόμη ότι πρωτεύει η ανάσχεση των πυραυλικών επιθέσεων απ' τα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας αν και ο ένας εξ αυτών (Μπεν Ελιέζερ) προσπάθησε να συνδέσει την έναρξη διαλόγου με την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκίλαντ Σαλίτ που είναι αιχμάλωτος απ' τον περσινό Ιούνη.

Πάντως, και χτες τρεις πύραυλοι τύπου «Κασάμ» εκτοξεύτηκαν απ' τη Λωρίδα της Γάζας στις μεθοριακές ισραηλινές πόλεις Ασκελόν και Σντερότ. Παράλληλα, δύο Ισραηλινοί έφεδροι τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κοντά σε μεθοριακό φυλάκιο στο Κισουφίμ της Λωρίδας της Γάζας.

ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΙΡΑΝ
Πιέσεις για ομολογία... ενοχής

ΒΙΕΝΝΗ.--

Το Ιράν πρέπει να «ομολογήσει» ότι είχε σε εφαρμογή ένα μυστικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων μέχρι το 2003, αλλιώς οι ισχυρισμοί του για συνεργασία για το παρελθόν του στην έρευνα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα είναι ψευδείς, δήλωσε χτες ο Γκρέγκορι Σουλτ, Αμερικανός ανώτατος απεσταλμένος στην ΙΑΕΑ. Πρόσθεσε όμως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως ακόμα και αν προβεί το Ιράν σ' αυτήν την αποδοχή αυτό δε θα σημαίνει ότι θα αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ ή να σταματήσουν οι προειδοποιήσεις για επιβολή νέων. Γι' αυτό το λόγο, συνέχισε, το Ιράν θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ