Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δύο εκατομμύρια παιδιά ζουν σε καθεστώς τρόμου

Η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα στο Ιράκ που ματοκυλίζουν οι ιμπεριαλιστές

Associated Press

Η σκληρή καθημερινή πραγματικότητα στο Ιράκ που ματοκυλίζουν οι ιμπεριαλιστές
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανασφάλεια, τρόμος και κίνδυνος. Τρεις λέξεις - κλειδιά για να περιγράψουν τη ζωή που έχουν υποχρεωθεί να ζουν περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά στο Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η UNICEF.

Η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά αναφέρει ότι εντός του 2007 «εκατοντάδες παιδιά σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν» σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ και πολύ περισσότερα υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στο θάνατο ή στην απαγωγή μέλους της οικογενείας τους.

Σύμφωνα με την UNICEF, επίσης, «περίπου 220.000 παιδιά που εκτοπίστηκαν ενώ φοιτούσαν ακόμη στο δημοτικό διέκοψαν το σχολείο το 2007, ενώ το 2006 είχαν αναγκαστεί να το διακόψουν περίπου 760.000 παιδιά. Επιπροσθέτως μόνο το 28% των νέων ηλικίας 17 ετών πήγαν να δώσουν εξετάσεις το περασμένο καλοκαίρι».

Βάσει στοιχείων, περίπου 25.000 παιδιά κάθε μήνα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μαζί με τις οικογένειές τους τις εστίες τους εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων και του γενικότερου κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να εγκαταλείπουν το σχολείο τους.

Πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις αδιαφορούν για την τραγική και φονική πραγματικότητα που επικρατεί στο Ιράκ και ασχολούνται με την ανακάλυψη αποδείξεων για τη «δράση της Αλ Κάιντα». Ετσι, οι διοικητές των αμερικανικών δυνάμεων δηλώνουν πως ανακάλυψαν ένα δωμάτιο βασανιστηρίων, στην επαρχία της Ντιγιάλα, στο οποίο βρέθηκαν χειροπέδες στους τοίχους και μια μπαταρία συνδεδεμένη σε ένα σιδερένιο κρεβάτι. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, εκτίμησε ότι οι τρέχουσες συνθήκες στο Ιράκ «πιθανώς» να επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη τμηματική αποχώρηση των στρατευμάτων έως το καλοκαίρι, και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η αποχώρηση «με τον ίδιο ρυθμό» το δεύτερο εξάμηνο.

Τέλος, ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο Ιράκ που δεν είχε ανακοινωθεί και είχε συνομιλίες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι. Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αποσύρει περίπου 550 μάχιμους στρατιώτες από τους 1.550 που έχει από το Ιράκ έως τα μέσα του 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ