ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΖΗ»
Συμπλήρωσαν 50 μέρες στο μετερίζι του αγώνα

Με μια μάζωξη που η εργοδοσία προσπάθησε χωρίς επιτυχία να ματαιώσει, γιόρτασαν χτες τη μάχη που δίνουν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 12 μηνών

Από πορεία των εργατών προς το υπουργείο Απασχόλησης
Από πορεία των εργατών προς το υπουργείο Απασχόλησης
Οταν απομένουν λίγες μόλις μέρες πριν την αργία των Χριστουγέννων και η εργοδοσία σού χρωστάει δεδουλευμένα που ξεπερνούν ακόμα και τα 23.000 ευρώ, σίγουρα δε βρίσκεις πολλούς λόγους για να στήσεις γλέντι με τους συναδέλφους σου. Οταν όμως επί 50 μέρες έχεις σταθεί με πείσμα και αγωνιστική αξιοπρέπεια απέναντι στην αποδεδειγμένη κλεψιά της μεγαλοεργοδοσίας, όταν για δυο σχεδόν μήνες κοντράρεσαι καθημερινά στους δρόμους και στο εργοστάσιο, διεκδικώντας το αυτονόητο, να πληρώνεσαι δηλαδή για τη δουλιά που προσφέρεις, όταν έχεις γνωρίσει τη δύναμη και την αξία της ταξικής αλληλεγγύης συναδέλφων σου από άλλα σωματεία και κλάδους, τότε έχεις κάθε λόγο να γιορτάσεις τον αγώνα που δίνεις.

Οι 170 εργάτες στον ΚΑΖΗ μετέτρεψαν χτες μια αίθουσα του εργοστασίου σε πρόχειρη τραπεζαρία. Εστησαν τραπέζι και καρέκλες, έβαλαν ένα κασετόφωνο να παίζει, άνοιξαν την πόρτα του εργοστασίου σε εκπροσώπους από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, έβαλαν ρεφενέ τα φαγώσιμα και το κρασί και γιόρτασαν τη συμπλήρωση 50 ημερών από τότε που ξεκίνησαν την επίσχεση εργασίας. Στα κουρασμένα πρόσωπα βλέπεις αισιοδοξία. Στα λόγια τους διαβάζεις αποφασιστικότητα. Το μαρτυράει και ένας πράσινος πίνακας, πάνω στον οποίο με κιμωλία έγραψαν τα ονόματά τους για την περιφρούρηση τις μέρες των γιορτών. Κι από κάτω, με κεφαλαία γράμματα, «Θέλω λεφτά για γιορτές»...

Γεμάτη η αίθουσα στη χτεσινή μάζωξη των εργαζομένων
Γεμάτη η αίθουσα στη χτεσινή μάζωξη των εργαζομένων
Ακόμα και χτες, η, εξαφανισμένη κατά τα άλλα, εργοδοσία προσπάθησε να τους χαλάσει τη μάζωξη, ξέροντας καλά πως δεν είναι μια απλή γιορτή. Εδωσε εντολή να κλείσει η πόρτα με λουκέτο και να απαγορευτεί η είσοδος στους εκπροσώπους των συνδικάτων και στο τηλεοπτικό συνεργείο του «902» που βρέθηκε στο εργοστάσιο. Οι εργάτες έσπασαν το λουκέτο, επέβαλαν το δίκιο τους, έστειλαν ένα ακόμα μήνυμα στην εργοδοσία.

«Σκέψου τα παιδιά μας...»

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Σωματείου Κώστας Συμεωνίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, στη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης. Το χαιρετισμό τους στους αγωνιζόμενους εργάτες μετέφεραν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σύλλογο Κοινοτικών Υπαλλήλων Ν. Αττικής, που ανάμεσα σε άλλους βρέθηκαν στο εργοστάσιο.

«Μας χρωστάει λεφτά μέχρι και 12 μηνών. Ζούμε με δανεικά. Ερχονται γιορτές και δεν υπάρχει φράγκο. Σκέψου τα παιδιά... Ζητάνε ένα δώρο και ξέρεις πως δεν μπορείς να τους το αγοράσεις», λέει ένας από τους εργάτες που δουλεύει στην επιχείρηση μόλις ένα χρόνο. «Ολα κι όλα, με έναντι και κάτι ψιλά, έχω πληρωθεί μόλις 4.000 ευρώ από τότε που έπιασα δουλιά. Για εμάς γιορτές σημαίνει φτώχεια. Σκέψου ότι υπάρχει συνταξιούχος που έφυγε και του χρωστάει 23.000 ευρώ! Νάτος, εκεί κάθεται, τον καλέσαμε σήμερα να είναι εδώ μαζί μας», λέει και τεντώνει το δάχτυλο προς το απέναντι τραπέζι.

Δίπλα του, ένας ακόμα εργάτης, μετράει δυόμισι χρόνια στην επιχείρηση. «Ηρθαμε εδώ γιατί είχε δουλιά. Φορτώναμε τη βδομάδα δυο με τρεις νταλίκες εμπόρευμα. Πού πήγαν τα λεφτά; Η κατάσταση είναι τραγική. Εμείς να δουλέψουμε θέλουμε, τον ιδρώτα μας διεκδικούμε. Τα έξοδα τρέχουν. Νοίκια, νερά, ΔΕΗ, τα πάντα. Χώρια τα έξοδα των γιορτών. Τώρα ακούγεται πως μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό. Τόσα χρόνια, τόση δουλιά και λεφτά δεν είδαμε...».

Δε χαρίζουν κάστανα

Οι εργάτες δε χαρίζουν κάστανα σε κανέναν. Λένε για την προηγούμενη διοίκηση στο σωματείο ότι τους παρότρυνε να συνεχίσουν να δουλεύουν «"και κάτι θα γίνει". Ηταν όλοι της εργοδοσίας. Κι αν κανένας από τους εργαζόμενους τολμούσε να διεκδικήσει, έχανε τη δουλιά του». Ολα άλλαξαν όταν στη διοίκηση αναδείχτηκαν οι ταξικές δυνάμεις, τον περασμένο Μάη. Τότε μπήκε επιτακτικά το ζήτημα των κινητοποιήσεων. Τότε ξεκίνησαν οι αγώνες. Τότε τα βρήκε μπαστούνια η εργοδοσία.

Σήμερα, με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, έχει αποδειχτεί πως η εργοδοσία έχει δυνατές πλάτες: Την αντεργατική πολιτική της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι οι εργαζόμενοι έχουν συναντηθεί επανειλημμένα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης, για να εισπράξουν μόνο ...«κατανόηση» και αόριστες υποσχέσεις. Επειδή - λέει το υπουργείο - η επιχείρηση είναι ιδιωτική και δεν μπορεί να παρέμβει. Γι' αυτό και συνεχίζουν την επίσχεση. Γι' αυτό και ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά τους είναι ανυποχώρητα να δώσουν αυτή τη μάχη. Οχι μόνο απέναντι στην εργοδοσία, αλλά και στην πολιτική που τη στηρίζει, για να πιάσει πραγματικά τόπο ο αγώνας τους.


«ΕΥΡΩΠΑ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ» - ΛΑΡΙΣΑ
Καταργεί δικαιώματα και εκβιάζει

Ενα ακόμα κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί εργοδότες της περιοχής έχουν εξαπολύσει μια σφοδρή τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτή τη φορά «δράστης» είναι η επιχείρηση «ΕΥΡΩΠΑ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ», ιδιοκτησίας Δήμητρας Γκάλφα, η οποία, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, καταστρατηγεί με ωμό τρόπο ακόμα και την εργατική νομοθεσία, καθώς:

  • Δεν εφαρμόζει την κλαδική σύμβαση.
  • Δεν πληρώνει άδεια, επίδομα άδειας, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις στις υπερωρίες, νυχτερινά, κυριακάτικα κλπ.
  • Δεν εφαρμόζει ωράριο, ρεπό, πενθήμερο.
  • Χρησιμοποιεί ανασφάλιστο προσωπικό στις φυλάξεις της και δεν εκδίδει αποδείξεις πληρωμών, με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγει από την εφορία και να εισφοροδιαφεύγει από το ΙΚΑ.

Οποιος εργαζόμενος «τολμήσει» να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, εκδιώκεται από τη δουλιά. Σύμφωνα με την καταγγελία του ΕΚΛ, χτες, η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, αφού έβαλε εργαζόμενο να υπογράψει απόδειξη για να του πληρώσει την άδεια και το επίδομα άδειας, στη συνέχεια του την άρπαξε από τα χέρια και, χωρίς να του δώσει τα οφειλόμενα χρήματα, τον έβγαλε έξω από το γραφείο της, βρίζοντάς τον!

Οι εργαζόμενοι - υπογραμμίζει η καταγγελία του ΕΚΛ - πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση, να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα και να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που τους οδηγεί στον «εργατικό Μεσαίωνα».


Καταγγέλλουν την απόλυση συνδικαλιστή

Την απόλυση του Βασίλη Ριφουνά, Α΄ αντιπροέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, από την πολυεθνική εταιρεία Μετάλλου ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΑΙΝ, ύστερα από την άρση της συνδικαλιστικής του προστασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «Μασίνα». Οπως σημειώνει, «τέτοιες ενέργειες σηματοδοτούν τις προσπάθειες των εργοδοτών για αποδιάρθρωση και αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τρομοκρατούν τους εργαζόμενους για να μη σηκώσουν κεφάλι, να παλέψουν για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Ανοίγουν δρόμους για απολύσεις και άλλων συνδικαλιστών. Εχουμε υποχρέωση να αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την απειλή». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Απλήρωτοι παραμένουν και 10 περίπου εργαζόμενοι στον υπεργολάβο Τσόκο, ο οποίος, μέσω της εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ, δραστηριοποιείται στα έργα της Εγνατίας Οδού στο εργοτάξιο του Στρυμωνικού. Παραμονές των γιορτών, ο εργολάβος χρωστάει σε Ελληνες και μετανάστες οικοδόμους δεδουλευμένα ακόμα και από το καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Πετρούπολης, στο πλαίσιο απόφασης της Γενικής τους Συνέλευσης, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη συναδέλφων τους που απολύθηκαν από τη Δημοτική Επιχείρηση. Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το σωματείο για να αποφασίσει την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ: Τρεις αλιεργάτες τραυματίστηκαν ελαφρά όταν εξερράγη θερμάστρα σε αλιευτικό σκάφος, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Η φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί λίγη ώρα πριν αποπλεύσει το καΐκι με προορισμό το Βόρειο Αιγαίο. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, που διερευνά το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η θερμάστρα εξερράγη και η φωτιά επεκτάθηκε στο εσωτερικό του σκάφους. Με ελαφρά εγκαύματα διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου ένας 57χρονος και δύο Αιγύπτιοι αλιεργάτες, ηλικίας 35 και 37 ετών αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ