ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Νέο μπλόκο στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες

Ο ανυπόταχτος λαός της Πιερίας το ξημέρωμα της Δευτέρας προς Τρίτη έστησε άλλο ένα εμπόδιο στους ιμπεριαλιστές, που σπέρνουν το θάνατο στη Βαλκανική και στους υποτακτικούς τους της ελληνικής κυβέρνησης που μετέτρεψαν τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι.

Φώναξαν δυνατά στους Αμερικανούς πεζοναύτες πως εδώ είναι Βαλκάνια. Δε θα περάσουν καλά, γιατί οι λαοί δεν προσκυνούν και δηλώνουν πως ο τόπος τους πρέπει και θα γίνει χώρος φιλίας και συμφιλίωσης των λαών και όχι ορμητήριο των φονιάδων.

Από τις 12 το βράδυ δεκάδες νεολαίοι κυρίως, συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα της Γρίτσας προκειμένου να προσεγγίσουν την ακτή, όπου από τις 10 είχαν ελλιμενιστεί τα τρία πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, προκειμένου να παραλάβουν τους πεζοναύτες που επέστρεφαν από το Κόσσοβο. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους απέκλεισαν. Στη συνέχεια κινήθηκαν σε άλλο σημείο επί της Εθνικής Οδού, λίγο έξω από την Κατερίνη, και ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Αμερικανούς φονιάδες. Εκεί, πάνω στο δρόμο κυμάτισαν οι κόκκινες σημαίες. Εντρομοι οι στρατιώτες που πέρναγαν σε φάλαγγα την εθνική οδό, προσπαθούσαν να αποφύγουν τις αποδοκιμασίες και τις αντιδράσεις διαμαρτυρίας των κομμουνιστών. Σακουλάκια με κόκκινη μπογιά πετάχτηκαν συμβολικά μαρτυρώντας το αίμα του γιουγκοσλάβικου λαού που χύθηκε κατόπιν εντολών των αφεντικών τους.

Μέσα στο λιμάνι της Γρίτσας, άλλοι 4 κομμουνιστές έδιναν τη δική τους μάχη, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα αντίστασης στους επικυρίαρχους και τους ντόπιους υποτακτικούς τους που είχαν μετατρέψει την περιοχή σε αμερικανική επικράτεια με συνοριοφύλακες τους Ελληνες φαντάρους και τους Ελληνες αστυνομικούς.

Οι δύο από αυτούς ο Ζ. Καρακίτσιος και ο Δ. Κουρίτας έπεσαν θύματα της ΝΑΤΟικής και αστυνομικής κτηνωδίας. Λιντσαρίστηκαν κυριολεκτικά, αφού φαίνεται πως τα μεγάλα αφεντικά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν πως θίχτηκε το γόητρό τους και έδωσαν εντολή να σπάσει ο τσαμπουκάς όσων τόλμησαν να διαφωνήσουν με την παρουσία τους και να διαμαρτυρηθούν. Οσους δεν έστρωσαν λουλούδια στο πέρασμά τους και δεν προσκύνησαν. Εκτελεστές, η Ελληνική Αστυνομία που έδρασε κάτω από το βλέμμα των Αμερικανών στρατιωτών, των ανδρών του Λιμενικού και του Ελληνικού Στρατού. Ο ρόλος τους; Να διασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των φονικών στρατευμάτων και να πατάξουν τον εχθρό λαό.

ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται με ΝΑΤΟική παραλλαγή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ

 

Με αφορμή το όργιο αστυνομικής βίας στο Λιτόχωρο, αλλά και τους γενικότερους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα ανακοίνωση με τον τίτλο: « Η χώρα εμπλέκεται πιο βαθιά στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Μέχρι πού θα φτάσουμε; Οι Γερμανοί ξανάρχονται με ΝΑΤΟική παραλλαγή», στην οποία τονίζει:

«Ενώ οι δυνάμεις της "KFOR" αναπτύσσονται στο Κόσσοβο, προετοιμάζοντας το δεύτερο πιο αιματηρό κύκλο, οι επικυρίαρχοι ετοιμάζονται και για δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του Νομού.

Η χτεσινή νύχτα ήταν ένα όργιο βίας στο Λιτόχωρο και την ευρύτερη περιοχή της Πιερίας. Ολα δείχνουν ότι: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των ευρύτερων σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μετά την παράδοση του Λιμανιού, του Αεροδρομίου, του οδικού δικτύου στους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, τώρα παραδίδονται για ΝΑΤΟικές ασκήσεις και αγροτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα: Οι επικυρίαρχοι αποφάσισαν να μην καλλιεργηθούν περιοχές της Μίκρας και της Επανωμής, προκειμένου να εκτελεστεί προγραμματισμένη άσκηση. Πού αποσκοπούν όλα αυτά; Στην προστασία μας; Από ποιον; Μήπως σκοπεύουν να μετατρέψουν την περιοχή του ΣΕΔΕΣ και της Μίκρας σε βάση τύπου ΑΒΙΑΝΟ; Ενα είναι σίγουρο. Η εμπλοκή της χώρας μας σε μακροχρόνιο επιθετικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική.

Επειδή οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως στη Γιουγκοσλαβία έχουν "ανθρωπιστικό χαρακτήρα" έτσι και στη νέα τους επέμβαση στην περιοχή δήλωσαν ότι θα αποζημιώσουν τους αγρότες. Ενοίκιο, λοιπόν, με το στανιό στη γη μας για να ασκούνται "βρίζοντας ξένοι φαντάροι";

Κανένας πατριώτης, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της ΚΟΘ, να μη δεχτεί τα αργύρια τα ποτισμένα στο αίμα αθώων. Προσβάλλεται βαθιά η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά μας όταν δεσμεύεται η γη μας, για να εκπαιδευτούν οι νεοταξίτες, ώστε πιο αποτελεσματικά να δολοφονούν παιδιά και γέρους, έναν ολόκληρο λαό. Θέλουν να μας κάνουν συνένοχους στο πιο αποτρόπαιο έγκλημά τους.

Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Μέχρι πότε θα υποχωρούμε;

Καλούμε το λαό της περιοχής να ξεσηκωθεί, να αποτρέψει τη νέα ντροπή.

Καλούμε επίσης τους δημάρχους, τους μαζικούς φορείς της περιοχής να πάρουν θέση».

ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Αίμα, βία, τρομοκρατία

Αίσχος! Θα τους βρίσκαμε σε χαντάκι αν δε φώναζαν

Δημήτρης Κουρίτας, ο Κνίτης που για αρκετές ώρες μετά το ξυλοδαρμό δεν είχε καμμιά επικοινωνία με το περιβάλλον.

Status

Δημήτρης Κουρίτας, ο Κνίτης που για αρκετές ώρες μετά το ξυλοδαρμό δεν είχε καμμιά επικοινωνία με το περιβάλλον.
Δεκάδες αστυνομικοί χτύπησαν ανελέητα δύο κομμουνιστές. Αιμόφυρτους τους κουβάλησαν στο Τμήμα όπου τους έκρυβαν επί 6 ολόκληρες ώρες, χωρίς ιατρική περίθαλψη και τους φίμωσαν για να μην τους εντοπίσουν οι σύντροφοί τους.

Συνέβη χτες χαράματα στη Γρίτσα Λιτόχωρου και το αίμα των συντρόφων μας πλημμύρισε το κελί, όπου τους είχαν ρίξει στο ΑΤ Κατερίνης. Δύο κομμουνιστές, ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Λιτόχωρου και ο Δημήτρης Κουρίτας σπουδαστής του ΟΑΕΔ και μέλος της ΚΝΕ, ένιωσαν πάνω τους την ωμή βία των μηχανισμών καταστολής της κυβέρνησης, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν στον τόπο τους. Η Αστυνομία προετοιμάζει το έδαφος, προκειμένου να στήσει ένα βαρύτατο κατηγορητήριο σε βάρος τους και ήδη στέλνει στον εισαγγελέα τον Ζ. Καρακίτσιο με τις ανυπόστατες και βαρύτατες κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της αντίστασης και της απείθειας.

Ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, που μήνες τώρα αντιστέκεται και παλεύει ακούραστα ενάντια στη μετατροπή του τόπου του σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο θανάτου δηλώνει αποφασισμένος να μη σκύψει το κεφάλι. Να σταθεί όρθιος μπροστά στο νέο κύμα βίας και αυταρχισμού που εξαπολύεται, προκειμένου να καμφθεί κάθε φωνή αντίστασης. Προκειμένου να τρομοκρατηθεί ο λαός την ώρα που η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι και πεδίο βολής των φονικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Αιμόφυρτος, έξι ώρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του, ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μεταφέρεται τελικά στο νοσοκομείο.

Status

Αιμόφυρτος, έξι ώρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του, ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος, μεταφέρεται τελικά στο νοσοκομείο.
Χθες βράδυ, μετά τα αιματηρά γεγονότα, εκατοντάδες πολίτες της Κατερίνης και του Λιτόχωρου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Κατερίνης, η οποία κατέληξε έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.

Το χτύπημα

Μαζί με τα θύματα της αστυνομικής κτηνωδίας, ήταν η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Κουρίτα και η Γεωργία Καρακίτσιου. Οι 4 κομμουνιστές πήγαν στη Γρίτσα, όπου για άλλη μια φορά είχε στηθεί μια τεράστια επιχείρηση αποκλεισμού της περιοχής, προκειμένου, ανενόχλητοι να επιβιβαστούν στα πλοία τους οι 1.200 Αμερικάνοι πεζοναύτες που επέστρεφαν από το Κοσσυφοπέδιο όπου συμμετείχαν στην Ασκηση «Δυναμική Απάντηση 2000».

Σκοπός των διαδηλωτών, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων υποτακτικών τους. Αμέσως περιπολικά, κλούβες και οχήματα του Λιμενικού περικύκλωσαν το αυτοκίνητο του Ζ. Καρακίτσιου. Στη συνέχεια οι δύο γυναίκες αποχώρησαν. Και πιθανά τότε, φαίνεται πως ήρθε η ώρα που περίμεναν. Εντελώς απρόκλητα επιτέθηκαν εναντίον των δύο Λιτοχωριτών. Με κάθε τρόπο. Ρόπαλα, κλοτσιές, γροθιές, έπεφταν πάνω τους ανελέητα. Το αυτοκίνητο κυριολεκτικά έγινε σμπαράλια. Συνελήφθησαν και αιμόφυρτοι με τις χειροπέδες στα χέρια μεταφέρθηκαν στα κρυφά, στο ΑΤ Κατερίνης. Από τις 6 το πρωί ως τις 11 κανείς δε γνώριζε πού κρατούνται. Στις αναζητήσεις των συγγενών, των συντρόφων και των δικηγόρων τους, η Αστυνομία δήλωνε πλήρη άγνοια. Από το ΑΤ Λιτόχωρου, το Τμήμα Ασφάλειας Κατερίνης, το ΑΤ Κατερίνης και τον Διοικητή του κ. Παπαγεωργίου ως και την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας και τον διοικητή της Ν. Μπέτσιο. Μετά από παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επιβεβαιώθηκε πως οι δύο κομμουνιστές κρατούνταν στο ΑΤ Κατερίνης, που στεγάζεται στο κτίριο της ΑΔ Πιερίας. Ακόμη και τότε όμως, η Αστυνομία αρνούνταν να παραδεχτεί πως τους έχει συλλάβει.

Η σκηνή της φρίκης

Οι κρατούμενοι αγωνιστές, άκουσαν τις φωνές των συντρόφων τους μέσα στο κτίριο. Οι τρεις αστυνομικοί που τους φύλαγαν τους φίμωσαν το στόμα με τα χέρια, προκειμένου να μη φωνάξουν. Βρήκαν όμως το κουράγιο και αντέδρασαν, παρά τα τραύματα και την αιμορραγία. Ο Χ. Καρακίτσιος όρμηξε στην πόρτα και άρχισε να φωνάζει και να τη χτυπάει, προκειμένου να τον ακούσουν.

Τότε η πόρτα άνοιξε και το θέαμα ήταν πραγματικά απάνθρωπο. Δύο άνθρωποι μέσα στα αίματα. Το πάτωμα κόκκινο το ίδιο και σημεία των τοίχων. Από τις 6 το πρωί ως τις 11 που διαδραματίστηκε η σκηνή της αποκάλυψης της κτηνωδίας, έστεκαν χωρίς να τους έχει παρασχεθεί καμία ιατρική βοήθεια, παρά τις αλλεπάλληλες σχετικές εκκλήσεις τους. Η Αστυνομία ήθελε με το ζόρι να τους πάρει κατάθεση χωρίς καν την παρουσία των δικηγόρων τους που από νωρίς το πρωί τους αναζητούσαν.

Τελικά, κάτω από την πίεση που ασκήθηκε κλήθηκε ασθενοφόρο το οποίο τους μετέφερε στο νοσοκομείο Κατερίνης. Εκεί νοσηλεύονται φρουρούμενοι ως κοινοί εγκληματίες. Την ώρα που οι πραγματικοί εγκληματίες οι σύμμαχοι της ελληνικής κυβέρνησης αλωνίζουν στη χώρα μας και στα Βαλκάνια.

Η διάγνωση

Τη διαπίστωση πως αμέσως οι δύο τραυματίες έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Κατερίνης έκανε ο Επιμελητής του Νοσοκομείου Τάσσος Γεώργιος. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χ. Καρακίτσιος και ο Δ. Κουρίτας θα παραμείνουν για νοσηλεία μέχρις ότου κριθεί πως δε διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Οι δύο αγωνιστές φέρουν τραύματα στο θώρακα, τα πόδια, τα χέρια και το κεφάλι. Νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική.

Στην ίδια κλινική μεταφέρθηκε και ο υποδιευθυντής της ΑΔ Πιερίας Χ. Ιορδανίδης δηλώνοντας τραυματίας...

Χαλκεύουν κατηγορίες για να δικαιολογήσουν την κτηνωδία τους

Στήνουν κατηγορίες, προκειμένου να απαλλαγούν από τις εγκληματικές ευθύνες τους και να προστατέψουν τα αφεντικά τους, το υπουργείο Αμυνας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Η Αστυνομική Διεύθυνση, με την ανοχή της Εισαγγελίας, επιχειρεί με έναν αισχρό τρόπο να στήσει το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον του Ζ. Καρακίτσιου. Με μεθόδους που γυρίζουν τον τόπο δεκαετίες πίσω και φέρνουν στη μνήμη την αστυνομία της εποχής του παρακράτους, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως τα γεγονότα. Με ευθύνη του επικεφαλής της ΑΔ Πιερίας Νικόλαου Μπέτσιου, ο Ζ. Καρακίτσιος παραπέμπεται με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, αντίστασης και απείθειας. Στο κατάπτυστο κείμενο της ΑΔ Πιερίας, αναφέρεται πως ο Ζ. Καρακίτσιος «κινήθηκε απρόκλητα εναντίον του Χ. Ιορδανίδη, υποδιευθυντή της ΑΔ, με σκοπό να τον συνθλίψει και επιφέρει το θάνατό του».

Το ότι λίγες ώρες αργότερα ο ίδιος ο Χ. Ιορδανίδης, μιλώντας στα στελέχη του ΚΚΕ που τον επισκέφθηκαν, προκειμένου να του εκφράσουν τη λύπη τους για το ατυχές συμβάν του μικροτραυματισμού του, παραδεχόταν πως «μέσα στον πανικό που δημιουργήθηκε κατά λάθος έπεσα και χτύπησα», πως δεν έχει τίποτα σοβαρό, πως όταν αρχικά μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ Λιτοχωρίου τους ζήτησε να τον αφήσουν να φύγει, αντί να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, δεν υπάρχουν για την ηγεσία της αστυνομίας.

Στην ίδια αισχρή ανακοίνωση, η ΑΔ ισχυρίζεται για τον Καρακίτσιο πως «οι κακώσεις που υπέστη οφείλονται στα θραύσματα των υάλων του αυτοκινήτου, τα οποία έσπασαν αστυνομικοί, προκειμένου να επιτύχουν τη σύλληψή του» και, φυσικά, όχι στην ανελέητη επίθεση εναντίον του από τους τουλάχιστον 50 αστυνομικούς, που, όπως καταγγέλθηκε από αυτόπτη μάρτυρα, φαίνονταν πως είχαν πρόθεση να τον λιντσάρουν.

Η ΑΔ Πιερίας φτάνει στο έσχατο σημείο του ψεύδους, όταν επικαλείται πως οι άνδρες της αστυνομίας επανειλημμένα πρότειναν στους τραυματίες να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όμως οι ίδιοι αρνήθηκαν. Πώς, άραγε, μπορούν να το δικαιολογήσουν, όταν μέχρι τις 11.30 το πρωί δήλωναν πως δεν υπάρχει συμβάν, δεν υπάρχει σύλληψη; Μάλιστα, χωρίς ίχνος ντροπής και αίσθηση τιμής, αναφέρεται πως ο Ζ. Καρακίτσιος «παρουσία των στελεχών του ΚΚΕ προσπάθησε να αυτοτραυματιστεί στα χέρια, στα οποία είχε ήδη εκδορές κατά τον χρόνο πάλης για τη σύλληψή του».

Ευθύνες τεράστιες έχει ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας Ν. Μπέτσιος και για την εγκληματική αμέλεια της αστυνομίας να παράσχει ιατρική περίθαλψη στους τραυματίες αγωνιστές, καθώς και για τη χάλκευση των κατηγοριών εναντίον τους.

Φαίνεται πως για τον Ν. Μπέτσιο και τους προϊσταμένους του, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο περιστολής και κατάφωρης παραβίασης των ανθρώπινων, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ενδεικτικό της απάνθρωπης και εγκληματικής συμπεριφοράς της αστυνομίας δεν είναι μόνο η ανηλεής επίθεση. Αλλά το γεγονός ότι αμέσως μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες ο ελαφρά τραυματισμένος υποδιευθυντής της ΑΔ, ενώ οι δυο αγωνιστές έστεκαν αιμόφυρτοι για πέντε τουλάχιστον ώρες, κλειδωμένοι μέσα σε ένα γραφείο της υπηρεσίας, όπου τους ασκούνταν πιέσεις να καταθέσουν χωρίς την παρουσία δικηγόρου, παρά τις εκκλήσεις, τόσο για επικοινωνία με τους συνηγόρους τους, όσο και για την άμεση μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Αργά το μεσημέρι, ο Ζ. Καρακίτσιος υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων (ως προς τα στοιχεία), γνωστών, όμως, ως προς τη φυσιογνωμία αστυνομικών υπαλλήλων για την εγκληματική δράση τους. Παράλληλα, από τους συνηγόρους του, ζητήθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

ΕΕΔΥΕ
«Εγκλημα» η υπεράσπιση της ειρήνης

Το χτεσινό βάρβαρο ξυλοδαρμό από την αστυνομία του δημοτικού συμβούλου Ζ. Καρακίτσου και του μέλους της ΚΝΕ Δ. Κουρίτα, στο Λιτόχωρο Κατερίνης, γιατί διέπραξαν το «έγκλημα» της διαμαρτυρίας για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων από τη χώρα μας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Με αυτό τον τρόπο «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε τη νέα της θητεία της, το νέο κύμα "εκσυγχρονισμού"».

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει πως «με αυτούς τους τρόπους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνοντας και πάλι εξετάσεις στους Αμερικανονατοϊκούς ιμπεριαλιστές χτυπά εκείνους τους Ελληνες αγωνιστές που αντιστέκονται στη μετατροπή της Ελλάδας σε προκεχωρημένο επιθετικό φυλάκιο του ΝΑΤΟ, που αρνούνται το βρώμικο και εχθρικό ρόλο για τους λαούς της περιοχής που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τη χώρα μας» και καλεί «τις επιτροπές ειρήνης, τον ελληνικό λαό που αντιστάθηκε και αντιτάχθηκε στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας να καταδικάσουν με κάθε νέο τρόπο την τρομοκρατία των φερεφώνων της βαρβαρότητας της νέας τάξης. Να πυκνώσει τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος. Να βρίσκεται σε ετοιμότητα για αγώνες κατά της νέας σφαγής που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια».

Η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ότι «η επιχείρηση τρομοκρατίας δε θα περάσει. Εχουν αυταπάτες όσοι νομίζουν ότι θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού μας που θα βρεθεί και πάλι στους δρόμους κατά των πολεμικών σχεδίων του ευρωατλαντικού φασισμού».

ΝΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την κτηνώδη βία

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ και τον τραυματισμό των δύο συντρόφων, σημειώνει:

«Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη βάρβαρη και κτηνώδη αστυνομική βία, που ασκήθηκε σε βάρος του Ζαχαρία Καρακίτσιου, μέλους της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Λιτοχώρου και του μέλους της ΚΝΕ, Κουρίτα Δημήτρη. Το "έγκλημά" τους ήταν ότι διαμαρτύρονταν για την παρουσία των Αμερικανών φονιάδων στη γη του Λιτόχωρου, κάτι που δεν τους συγχώρεσαν "οι εκσυγχρονιστές υπάλληλοι του ΝΑΤΟ" της κυβέρνησης Σημίτη.

Δεκάδες αστυνομικοί βιαιοπράγησαν σε βάρος τους και τους οδήγησαν στα αστυνομικά κελιά, όπου κρατήθηκαν 6 ώρες χωρίς επαφή με δικηγόρους και χωρίς ιατρική περίθαλψη. Το πρωί, οι προαναφερόμενοι, μετά από παρέμβαση του βουλευτή Τζέκη Αγγελου, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τα κρατητήρια της Αστυνομίας. Οι υπεύθυνοι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας και ο εισαγγελέας, για να αποκρύψουν τις ευθύνες τους, ετοιμάζουν δίωξη σε βάρος του Ζαχαρία Καρακίτσιου, με στημένες βαριές κατηγορίες.

Η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την αστυνομική βία, που ασκείται την επόμενη μέρα των εκλογών και έχει ένα σαφή στόχο: Να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την πολιτική της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι και πεδίο ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να μην επιτρέψουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής».

Χώρα αμερικανοκρατούμενη
Καταγγελία του Σάββα Σιδηρόπουλου, γραμματέα της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ

«Καταγγέλλουμε τη στάση της αστυνομίας. Δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης να κρατούνται σε τέτοιες συνθήκες μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης και να μην τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες. Λυπούμαστε για το επεισόδιο και τραυματισμό, όπως μας δηλώθηκε, του κ. Ιορδανίδη υποδιευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Καταγγέλλουμε παράλληλα την απαράδεκτη στάση της αστυνομίας που επί ώρες κρατούσε τους συντρόφους μας μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Είμαστε χώρα αμερικανοκρατούμενη. Η κυβέρνηση προστατεύει τους Αμερικανούς μην τυχόν και πάθουν κάτι. Για τους Ελληνες όμως υπάρχει το ξύλο, ο αυταρχισμός, η βία και η κράτηση σε απαράδεκτες συνθήκες».

Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Δήλωση του Αγγελου Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ

«Και μετά τις ανακοινώσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας αποδεικνύεται ότι τα γεγονότα της Γρίτσας σε βάρος των δύο συντρόφων μας, ήταν μελετημένα και προκατασκευασμένα. Η παράνομη κράτησή τους επί ώρες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αποδεικνύει την κατάχρηση εξουσίας της αστυνομίας. Χωρίς καμιά ενημέρωση στις οικογένειες των κρατουμένων, αλλά και των συνηγόρων τους που ζήτησαν κατ' επανάληψιν να μάθουν τον τόπο κράτησης και παρά την παρέμβασή μας εξακολουθούσαν να αρνούνται ότι τους έχουν συλλάβει. Λίγο μετά τις εκλογές οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύονται από την αυταρχικότητα που επέδειξαν οι μηχανισμοί της, προκειμένου να περάσουν ανενόχλητα τα Νατοϊκά στρατεύματα. Αποδεικνύεται η ευρωνατοϊκή υποταγή του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, που με τα σημερινά γεγονότα στόχο έχει να τρομοκρατήσει το φιλειρηνικό λαϊκό κίνημα.

Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να συνειδητοποιήσει ότι με τη συσπείρωση και την ενότητά του μπορεί να αντισταθεί στα σχέδια του ιμπεριαλισμού και της κυβέρνησης για τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων».

«Σημίτη ραγιά δε μας σταματάς»!

«Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές», «ούτε στα ξερονήσια ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λύγισαν οι κομμουνιστές». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες εκατοντάδες κομμουνιστές της Πιερίας, που διαδήλωσαν την απόφασή τους να μη σκύψουν το κεφάλι στους νεοβάρβαρους του ΝΑΤΟ και του ντόπιους υπηρέτες τους, που θέλουν πάση θυσία να λυγίσουν το λαϊκό κίνημα στον τόπο, προκειμένου να προχωρήσουν ανενόχλητοι στην εφαρμογή των βρώμικων σχεδίων τους στη Βαλκανική.

Με συγκέντρωση έξω από το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διαδήλωσαν την καταδίκη τους στον επικίνδυνο αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης και κατήγγειλαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως μοναδικό υπεύθυνο της τρομοκρατικής κατρακύλας. Το σύνθημα χαρακτηριστικό: «Σημίτη ραγιά, δε μας σταματάς, του ΝΑΤΟ θα σπάσει ο τσαμπουκάς».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μόνιμο ΝΑΤΟικό ορμητήριο

Πέρασαν 40.000 οχήματα και 79.000 στρατιώτες για το Κοσσυφοπέδιο μέσα σε δέκα μήνες

Νέο κύμα τις επόμενες μέρες επειδή υπήρχε αναστολή λόγω εκλογών

Σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη, καθώς σε σχεδόν καθημερινή βάση διέρχονται εκατοντάδες οχήματα και στρατιώτες με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια της υποστήριξης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής αυτής της σερβικής επαρχίας.

Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, σύμφωνα με τα οποία μέσα στους τελευταίους δέκα περίπου μήνες, από τότε που άρχισε η ανάπτυξη της KFOR (Δύναμη Κοσσυφοπεδίου), έχουν περάσει από τη Θεσσαλονίκη περίπου 40.000 οχήματα και 79.000 στρατιώτες. Τα οχήματα αυτά και οι στρατιώτες που τα συνοδεύουν προορίζονταν αρχικά για τη συγκρότηση της δύναμης και στη συνέχεια για την περιοδική ανανέωσή της.

Οι κινήσεις, είσοδοι και έξοδοι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στρατευμάτων, οχημάτων και εφοδίων με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο αναμένεται τις επόμενες μέρες να ενταθούν, επειδή κατά τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου είχαν για προφανείς λόγους ανασταλεί. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις για την προστασίας τους λόγω εκλογικών καθηκόντων, όπως και στρατιωτικές δυνάμεις λόγω εκλογικών αδειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, από τις αρχές του 2000, φθάνουν κατά μέσο όρο κάθε βδομάδα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύο πλοία, από τα οποία αποβιβάζονται 300 οχήματα και περίπου 600 στρατιώτες, ανάλογος είναι και ο αριθμός οχημάτων και στρατιωτών που επιβιβάζονται στα ίδια πλοία. Οι δυνάμεις αυτές είναι στα πλαίσια της ανανέωσης του προσωπικού της KFOR.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ