ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Περιορισμένες ζημιές λόγω μεγάλου εστιακού βάθους

Eurokinissi

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07:14 προχτές το πρωί, με επίκεντρο την παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου Αρκαδίας, η οποία «κούνησε» σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, ενώ έγινε αισθητή μέχρι και τη Νότια Ιταλία, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Ωστόσο, παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, οι ζημιές ήταν ελάχιστες. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στην ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση της περιοχής και γενικότερα της χώρας. Αντιθέτως, η αιτία βρίσκεται στο μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού, 84 χιλιομέτρων - γεγονός που χαρακτηρίζει τη σεισμική δόνηση «ενδιάμεσου εστιακού βάθους». Τέτοιου είδους σεισμοί και με αυτή την ένταση, όπως σημειώνουν οι σεισμολόγοι, σπάνια προκαλούν σοβαρές υλικές ζημιές. Ανάλογος ήταν και ο σεισμός ακριβώς δύο χρόνια πριν, στις 8 Γενάρη του 2006, στα Κύθηρα, μεγέθους τότε 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι περιορισμένες ζημιές (ρωγμές και πτώσεις σοβάδων) σημειώθηκαν κυρίως σε παλιά σπίτια στο Λεωνίδιο, στα Πούληθρα και στο Μαρί καθώς και σε ορισμένες περιοχές στα παράλια της Αργολίδας (Μύλοι, Ερμιόνη). Στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Λεωνιδίου, μετά τον έλεγχο που έγινε από τα αρμόδια συνεργεία του ΟΣΚ και της Νομαρχίας, εντοπίστηκε μεγάλη ρωγμή στο κτίριο όπου στεγάζονται η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και τα γραφεία των καθηγητών, που θα τεθούν εκτός λειτουργίας για να επισκευαστούν. Να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω σχολείο, ο τοίχος όπου έγινε η μεγάλη ρωγμή είχε υποστεί πριν από χρόνια καθίζηση χωρίς ωστόσο να επιδιορθωθεί τότε η ζημιά. Παρ' όλα αυτά, τα σχολεία σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι αυτοψίες συνεχίζονται σε όσα κτίρια παρουσιάζουν προβλήματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα.

Καφέ νερά εμφανίστηκαν μετά το σεισμό, στη θάλασσα, στην παραλία Λεωνιδίου, όπως και στις πηγές Λέρνας (κάτω φωτογραφία)

Eurokinissi

Καφέ νερά εμφανίστηκαν μετά το σεισμό, στη θάλασσα, στην παραλία Λεωνιδίου, όπως και στις πηγές Λέρνας (κάτω φωτογραφία)
Επίσης, σημειώθηκαν μικρές κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, ενώ μικρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής του Λεωνιδίου αναφέρθηκαν μετά την πτώση χωμάτων στις πηγές του Μαρί, όπου το νερό όχι μόνο θόλωσε αλλά μειώθηκε και η στάθμη του, με αποτέλεσμα να αντλείται λιγότερη ποσότητα νερού από την κανονική.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δράση χωρίς καθυστέρηση για μέτρα αντισεισμικής θωράκισης

«Να αναλάβει πιο αποφασιστικά δράση χωρίς καθυστέρηση», διεκδικώντας μέτρα αντισεισμικής προστασίας της χώρας, καλεί το λαό το ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος θέτει επί τάπητος, για μια ακόμη φορά, το κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και επισημαίνει τους τεράστιους κινδύνους και τις ανυπολόγιστες συνέπειες της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που απορρίπτουν δαπάνες για υποδομές.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με αφορμή το χθεσινό μεγάλο σεισμό στο Λεωνίδιο, το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά θέτει το μεγάλο κρίσιμο και ζωτικό ζήτημα της παντελούς έλλειψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας της χώρας.

Οι ευθύνες όλων των έως τώρα κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες και γίνονται ακόμα μεγαλύτερες, καθώς η κατάσταση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των συνεπειών διαρκώς χειροτερεύει.

Κόστος δεν έχουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης υπέρ της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων. Τεράστιους κινδύνους και ανυπολόγιστες συνέπειες έχει η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που απορρίπτει δαπάνες για υποδομές που δεν εξασφαλίζουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο και αντιστρατεύεται μέτρα υπέρ των κοινωνικών αναγκών και του περιβάλλοντος.

Η αντισεισμική θωράκιση, πρόληψη και προστασία σημαίνει πλέγμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων ενταγμένων σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Απαιτεί πολιτική εξουσία και οικονομία που λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αναλάβει πιο αποφασιστικά δράση χωρίς καθυστέρηση, διεκδικώντας την ανάπτυξη της έρευνας αποκλειστικά από δημόσιους φορείς, τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών, το δημόσιο έλεγχο σύγχρονων όρων δόμησης και κατασκευής κτιρίων και έργων. Τον ουσιαστικό έλεγχο όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, με προτεραιότητα σε σχολεία, σε νοσοκομεία και μαζικούς εργασιακούς χώρους και τις λαϊκές κατοικίες. Μέτρα για την ανακατασκευή ή την ενίσχυσή τους με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας. Την προστασία και τη δημιουργία των αναγκαίων ελεύθερων χώρων. Την ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό των μηχανισμών αντιμετώπισης των συνεπειών του φαινομένου».


Ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ

Για την ουσιαστική αντισεισμική προστασία και θωράκιση

Το ΚΚΕ είχε προτείνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας, που θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα και μέτρα άμεσης απόδοσης. Οπως τόνιζε «η αντισεισμική προστασία και θωράκιση απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να προωθεί ισόρροπα αφ' ενός δομικού χαρακτήρα μακροπρόθεσμα μέτρα για την πρόληψη των σεισμικών επιπτώσεων και αφ' ετέρου μέτρα άμεσης απόδοσης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό».

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ, προτείνει:

  • Την ανάπτυξη της έρευνας (ποσοτικά και ποιοτικά) με τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σ' αυτές.
  • Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης.
  • Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων.
  • Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Τον έλεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια), αλλά και των χώρων που διασκεδάζει η νεολαία.
  • Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά όσο σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.

Για τους χώρους εργασίας, απαιτούνται μια σειρά από μέτρα. Το ελάχιστο που πρέπει άμεσα να γίνει είναι η συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης. Δεν αρκεί ο έλεγχος της στατικής επάρκειας των κτιρίων στις βιομηχανίες, αλλά απαιτείται και ο έλεγχος της διαδικασίας παραγωγής στις επιχειρήσεις, δηλαδή πώς χρησιμοποιείται ο χώρος.

Επιπλέον, για τους χώρους όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία, είναι επιτακτική ανάγκη, αφενός να θεσμοθετηθεί ειδικό πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας αυτών των χώρων και αφετέρου να εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο εκκένωσης των χώρων αυτών, που θα πρέπει να δοκιμάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το ΚΚΕ, επισημαίνει ότι η αντισεισμική προστασία και θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά μια τεχνοκρατική διαδικασία, που να απαιτεί μόνο μια επιστημονική, ερευνητική και τεχνική προσέγγιση, αλλά έχει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές πτυχές. Οι πτυχές αυτές, συνεχίζει, είναι συνυφασμένες με τις καπιταλιστικές διαδικασίες παραγωγής. Βασίζεται στην εμπορευματοποίηση της γης και στην κερδοσκοπία πάνω σε αυτήν και οδηγεί σε άναρχη δόμηση, μεγάλες οικιστικές πυκνότητες, εντατική χρήση της γης, στην έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης.

Και συμπληρώνει: «Για την αντιμετώπιση των αιτίων, επομένως, απαιτείται μια τελείως διαφορετική κοινωνικοπολιτική αντίληψη για τη διαχείριση της γης, τη ρύθμιση του χώρου, την ανάπτυξη της κοινωνική κατοικίας και των κατασκευών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ