Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Περιορισμένες ζημιές λόγω μεγάλου εστιακού βάθους

Eurokinissi

Ισχυρή σεισμική δόνηση, 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 07:14 προχτές το πρωί, με επίκεντρο την παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου Αρκαδίας, η οποία «κούνησε» σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, ενώ έγινε αισθητή μέχρι και τη Νότια Ιταλία, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Ωστόσο, παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού, οι ζημιές ήταν ελάχιστες. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στην ουσιαστική αντισεισμική θωράκιση της περιοχής και γενικότερα της χώρας. Αντιθέτως, η αιτία βρίσκεται στο μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού, 84 χιλιομέτρων - γεγονός που χαρακτηρίζει τη σεισμική δόνηση «ενδιάμεσου εστιακού βάθους». Τέτοιου είδους σεισμοί και με αυτή την ένταση, όπως σημειώνουν οι σεισμολόγοι, σπάνια προκαλούν σοβαρές υλικές ζημιές. Ανάλογος ήταν και ο σεισμός ακριβώς δύο χρόνια πριν, στις 8 Γενάρη του 2006, στα Κύθηρα, μεγέθους τότε 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι περιορισμένες ζημιές (ρωγμές και πτώσεις σοβάδων) σημειώθηκαν κυρίως σε παλιά σπίτια στο Λεωνίδιο, στα Πούληθρα και στο Μαρί καθώς και σε ορισμένες περιοχές στα παράλια της Αργολίδας (Μύλοι, Ερμιόνη). Στο Γυμνάσιο και Λύκειο του Λεωνιδίου, μετά τον έλεγχο που έγινε από τα αρμόδια συνεργεία του ΟΣΚ και της Νομαρχίας, εντοπίστηκε μεγάλη ρωγμή στο κτίριο όπου στεγάζονται η αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και τα γραφεία των καθηγητών, που θα τεθούν εκτός λειτουργίας για να επισκευαστούν. Να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω σχολείο, ο τοίχος όπου έγινε η μεγάλη ρωγμή είχε υποστεί πριν από χρόνια καθίζηση χωρίς ωστόσο να επιδιορθωθεί τότε η ζημιά. Παρ' όλα αυτά, τα σχολεία σήμερα θα λειτουργήσουν κανονικά. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι αυτοψίες συνεχίζονται σε όσα κτίρια παρουσιάζουν προβλήματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι σήμερα.

Καφέ νερά εμφανίστηκαν μετά το σεισμό, στη θάλασσα, στην παραλία Λεωνιδίου, όπως και στις πηγές Λέρνας (κάτω φωτογραφία)

Eurokinissi

Καφέ νερά εμφανίστηκαν μετά το σεισμό, στη θάλασσα, στην παραλία Λεωνιδίου, όπως και στις πηγές Λέρνας (κάτω φωτογραφία)
Επίσης, σημειώθηκαν μικρές κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής, ενώ μικρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής του Λεωνιδίου αναφέρθηκαν μετά την πτώση χωμάτων στις πηγές του Μαρί, όπου το νερό όχι μόνο θόλωσε αλλά μειώθηκε και η στάθμη του, με αποτέλεσμα να αντλείται λιγότερη ποσότητα νερού από την κανονική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ