Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Νευρικότητα για την ατζέντα

Τα «νέα «αγκάθια», τα οποία εμφανίζονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με υπαιτιότητα της Αγκυρας εξέτασαν χτες σε σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της αναμενόμενης για το τέλος του μήνα επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάλυση πιθανών «σεναρίων» τα οποία αφορούν ενοχλητικά για την Αθήνα ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσει η τουρκική πλευρά να φέρει στο τραπέζι. Οπως σημειώνουν έμπειροι διπλωμάτες, υπάρχουν ενδείξεις ότι στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει, ανάμεσα σε άλλα, στον Ελληνα πρωθυπουργό δύο θέματα:

  • Πληροφορίες για δράση στην Ελλάδα συγκεκριμένων ατόμων, στελεχών του ΡΚΚ.
  • Παραβίαση δικαιωμάτων «τουρκικής μειονότητας» στα Δωδεκάνησα.

Σε περίπτωση που τα ζητήματα αυτά εμφανιστούν στο τραπέζι των συζητήσεων, έχει αποφασιστεί πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θα απορρίψει απόλυτα τις αιτιάσεις. Ειδικότερα για την «κατάδοση» στελεχών του ΡΚΚ την οποία ζητά η Αγκυρα, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να διαβεβαιώσουν πως δεν υφίσταται παράνομη δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια. Οσο για το θέμα της μειονότητας στα Δωδεκάνησα, θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στη χτεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες, φάνηκε η αγωνία της Ντόρας Μπακογιάννη για αναζήτηση αποτελεσμάτων από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Η αγωνία αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη υπήρξε εκ των εισηγητών για την πραγματοποίηση της επίσκεψης. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, από την επίσκεψη δεν πρόκειται να αναδειχτεί κανένα ουσιαστικό βήμα προσέγγισης στα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα, η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική πτυχή της επίσκεψης του Κώστα Καραμανλή. Οπως είναι γνωστό, ο Ελληνας πρωθυπουργός προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ομιλία σε ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά τις επαφές που θα έχει στην Αγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ