Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρίαρχο ζήτημα η πρόληψη των συνεπειών

Ο «Ρ» συζητάει με τον Σταύρο Τάσσο, σεισμολόγο - ερευνητή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο Σταύρος Τάσσος
Ο Σταύρος Τάσσος
Αμέσως μετά το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, στο Λεωνίδιο, ο «Ρ», μίλησε με το σεισμολόγο, Σταύρο Τάσσο, ο οποίος έθεσε ως κυρίαρχο ζήτημα την ανάγκη ουσιαστικής αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Δεν έχει σημασία να συζητάμε πότε και πού θα γίνει ο επόμενος σεισμός, αλλά την ανάπτυξη ενός κεντρικού σχεδιασμού, που στόχο θα έχει την πρόληψη των συνεπειών ενός σεισμού, σημείωσε χαρακτηριστικά.

-- Ευτυχώς, σ' αυτόν το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, δεν είχαμε θύματα, ούτε μεγάλες ζημιές. Ο λόγος είναι πως ο σεισμός ήταν ενδιάμεσου βάθους. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

-- Τα χαρακτηριστικά των σεισμών ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή οι σεισμοί που γίνονται από 60 περίπου χιλιόμετρα μέχρι τα 200 - 300 χιλιόμετρα βάθος, είναι τα εξής: Πρώτον, γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση γύρω από το επίκεντρό τους. Αυτό επαληθεύτηκε, αφού ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Κοζάνη και την Κρήτη. Οι σεισμοί αυτοί έχουν και μια σχετική κατευθυντικότητα. Μπορεί, δηλαδή, σε περιοχές που είναι πιο κοντά να μη γίνουν τόσο αισθητοί και σε περιοχές που είναι πιο μακριά - αλλά είναι στην κατεύθυνση που διαδίδεται η ενέργεια που εκλύεται απ' το σεισμό - να γίνουν πιο αισθητοί. Το ένα χαρακτηριστικό τους, λοιπόν, είναι η αισθητότητά τους σε μεγάλη έκταση.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι πως δεν προκαλούν μεγάλες επιπτώσεις, που θα προκαλούσε ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους εάν ήταν κοντά στην επιφάνεια. Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν ούτε πολλούς ούτε μεγάλους μετασεισμούς.

Ο ισχυρότερος γνωστός σεισμός που έχει γίνει στον ελληνικό χώρο, με μέγεθος 8,2 Ρίχτερ, έγινε το 1856 και είχε ενδιάμεσο βάθος γύρω στα 100 χιλιόμετρα. Εγινε βόρεια του Ηρακλείου και προκάλεσε καταστροφές μέχρι και στο Κάιρο. Ο σεισμός της Κυριακής ήταν πολύ ασθενέστερος, περίπου 800 φορές.

Αθωράκιστη χώρα

-- Τίθεται, και πάλι, το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης. Είναι έτοιμη η χώρα να αντιμετωπίσει έναν σεισμό τέτοιου μεγέθους που θα είναι πιο επιφανειακός;

-- Είναι προφανές ότι δεν είναι. Μετά το σεισμό του 1999 είχε αποφασιστεί, από την τότε πολιτική ηγεσία, να ελεγχθούν τα κοινής χρήσης κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.), τα οποία είναι περίπου 80.000. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί μόνο το 5%, περίπου 4.000. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση εκεί που έπρεπε να γίνει. Ορισμένα απ' αυτά τα κτίρια «έβγαζαν μάτι» ότι είχαν πρόβλημα και όμως δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, είτε ενισχύσεις εκεί που χρειάζονταν ενισχύσεις, είτε η εγκατάλειψή τους και το κτίσιμο νέων κτιρίων.

Στα ιδιωτικά κτίρια γίνεται κόλαση. Είδαμε τι έγινε με τη «Ρικομέξ». Οι όποιοι έλεγχοι θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τα ιδιωτικά κτίρια. Ειδικά εάν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει αυτές να αναλάβουν και το κόστος του ελέγχου και το κόστος των ενισχύσεων. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και να τους βάζουν να εργάζονται μέσα σε «ζωντανά φέρετρα».

-- Εκτός απ' τους απαραίτητους προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα κτίρια, τι άλλο πρέπει να γίνει;

-- Χρειάζεται η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, ώστε να μπορεί να πάει ο κόσμος για προσωρινή παραμονή και στέγαση. Χώροι που θα μπορούν να δεχτούν γρήγορα μια προσωρινή στέγαση, να έχουν εγκαταστάσεις παροχής νερού, ηλεκτρικού, τηλεφώνου, να μπορούν να μπουν γρήγορα τουαλέτες και άλλες υποδομές. Να μπορούν, δηλαδή, σε περίπτωση σεισμού να χρησιμοποιηθούν άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων. Να υπάρχει ένα σχέδιο, ώστε τα σχολεία για ένα μικρό χρονικό διάστημα να μπορούν να λειτουργήσουν.

Χρειάζεται να υπάρχει εθνική άσκηση ετοιμότητας, ώστε να μπορεί ο κόσμος να αντιδρά με τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία κατά την ώρα του σεισμού. Να ξέρει η κάθε γειτονιά πού θα πάει, να μην τρέχουν αλλόφρονες από εδώ και από εκεί.

Απαιτείται μακρόπνοος σχεδιασμός

-- Τα κονδύλια για τον Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) είναι ελάχιστα, μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, για το 2006. Τι ακριβώς γίνεται με την υπόθεση αυτή;

-- Φτιάχνονται οργανισμοί, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι, αλλά οι προτεραιότητες είναι άλλες. Η βούληση της πολιτείας δεν είναι προς την κατεύθυνση να λύσει τα λαϊκά προβλήματα, αλλά στο να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι προτεραιότητες είναι άλλες, στα χρηματιστήρια, στις «αρπαχτές». Δεν είναι να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός για τέτοια ζητήματα, να υπάρξει μόνιμο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, ώστε να αποκτήσει πείρα στα ζητήματα αυτά, να μην έχει την ανασφάλεια των συμβάσεων. Να τους προσλαμβάνουν «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Χρειάζεται σχέδιο και προγραμματισμός.

Η αντισεισμική προστασία και θωράκιση δεν μπορεί να γίνει σε μια τετραετία. Χρειάζεται σχέδιο μακρόπνοο σταθερό και να εφαρμόζεται. Σχέδιο που να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Επανέρχεται και το θέμα της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

-- Ακόμα κόσμος ζει στα κοντέινερ. Δε δίνονται τα ανάλογα κονδύλια. Ακουγα σήμερα (σ.σ. προχτές) στο ρεπορτάζ που έκανε ο «902» ότι απ' τα 38.000 κτίρια που είχαν κριθεί «κίτρινα» και χρειάζονταν ενίσχυση, τα 2/3 τουλάχιστον απ' αυτά έγιναν χωρίς την επίβλεψη μηχανικού, στο «άρπα - κόλλα». Κανείς δεν ξέρει τι έγινε και τι δεν έγινε. Ακριβώς επειδή αυτά τα πράγματα χωρίς κεντρικό σχεδιασμό δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά.

Κρίσιμο το πρώτο διάστημα

-- Λέγεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά το σεισμό είναι κρίσιμο. Τι λέτε εσείς για αυτό;

-- Εχει διαπιστωθεί ότι η πρώτη μισή με μία ώρα είναι η κρίσιμη. Κυρίως για τη διάσωση αυτών που έχουν εγκλωβιστεί, έχουν τραυματιστεί. Εχει διαπιστωθεί ότι το 99% αυτών που διασώζονται, διασώζονται από γνωστούς και φίλους που ήταν στην περιοχή. Τα συνεργεία που πάνε μετά θα βρούνε έναν - δύο. Αυτοί που έχουν τραυματιστεί ελαφρά περιθάλπονται από συγγενείς και φίλους. Γι' αυτό και έχει σημασία μεγάλη να υπάρχουν ομάδες άμεσης παρέμβασης σε κάθε γειτονιά ή δημοτικό διαμέρισμα.

Να μπορούν άμεσα και να παρεμβαίνουν και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Ενας μηχανικός να ενημερώσει τα κεντρικά συντονιστικά όργανα για το ποιες περιοχές θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ώστε η βοήθεια να είναι εστιασμένη. Ο γιατρός και ο νοσοκόμος να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και δύο άνθρωποι να μπορούν να κάνουν χειρωνακτική εργασία, να βοηθήσουν. Αμεση, δηλαδή, παρέμβαση απ' τη γειτονιά μέχρι να φτάσει η κεντρική βοήθεια και να μπορεί και αυτή να ενημερωθεί ώστε να δράσει καλύτερα.

-- Αργησε να ανακοινωθεί το μέγεθος του σεισμού;

-- Τα 40 λεπτά είναι γεγονός πως είναι πολύς χρόνος. Εάν η επεξεργασία γίνεται χειρωνακτικά χρειάζεται περίπου μισή ώρα. Παλιότερα που δεν υπήρχαν τα αυτόματα συστήματα χρειαζόταν ίσως και λιγότερος χρόνος. Υπήρχε μια πρώτη εκτίμηση απ' τις αναγραφές του αυτοματοποιημένου συστήματος που έδινε μια πρώτη προσέγγιση. Πάντα, όμως, υπάρχει ο φόβος του λάθους. Αυτό, βγάζοντας όλα τα άλλα έξω, σε οδηγεί να είσαι επιφυλακτικός όσον αφορά τη μεγάλη ταχύτητα.

Ακούστηκαν εκτιμήσεις ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Στην πίεση και στη βιασύνη μπορεί να γίνει κάποιο λάθος και θα ήταν γελοιοποίηση της επιστημονικής κοινότητας να γίνει ένα τέτοιο λάθος. Καμιά φορά, λοιπόν, εκτιμάς: Καλύτερα να καθυστερήσω πέντε - δέκα λεπτά και να είμαι ακριβής. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τα 40 λεπτά είναι πολύς χρόνος.

Σημασία δεν έχει να συζητάμε πότε και πού θα γίνει ο επόμενος σεισμός. Αυτό δεν το ξέρουμε. Σημασία έχει να συζητάμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να πιέσουμε εμείς την πολιτεία, για να πάρει μέτρα πρόληψης των συνεπειών ενός σεισμού. Πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε πως στο σύστημα στο οποίο ζούμε - και ενδιαφέρεται για τη μεγιστοποίηση των κερδών των λίγων και όχι για τα λαϊκά προβλήματα - πραγματική λύση και του προβλήματος της αντισεισμικής θωράκισης δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας, μια άλλη οικονομία, που θα επιστρέφει στον εργαζόμενο άνθρωπο αυτό που παράγει, δηλαδή τον πλούτο. Δε θα τον παρακρατεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και θα το αποδίδει σε κάποιους «νταβατζήδες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο πραγματικός ένοχος για την έλλειψη αντισεισμικής προστασίας(2019-09-07 00:00:00.0)
Στόχος η λήψη των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης(2011-04-07 00:00:00.0)
Στόχος η λήψη των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης(2011-04-07 00:00:00.0)
Ανύπαρκτη η αντισεισμική θωράκιση στη χώρα(2010-03-14 00:00:00.0)
Ο σεισμός αποκάλυψε την εργοδοτική ασυδοσία(2000-02-20 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί την αντισεισμική προστασία(1999-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ