Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί την αντισεισμική προστασία

Η αντισεισμική προστασία στη ζώνη ευθύνης της νομαρχίας δεν προχωρά καθώς η κυβέρνηση δεν αποδίδει τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να γίνουν αντισεισμικά έργα. Από την αδιαφορία της δε γλιτώνουν ούτε τα νοσοκομεία!

Εργα πολλών δισεκατομμυρίων θα πρέπει να γίνουν σε νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια της Αθήνας για να θωρακιστούν απέναντι στους σεισμούς. Ομως, τα έργα αυτά δε γίνονται γιατί η κυβέρνηση δε δίνει τα απαραίτητα χρήματα και αρκείται στο να κατηγορεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι δεν κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στις οικοδομές που ανεγείρονται.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΣ) της Αθήνας, που, με αφορμή τους σεισμούς στην Τουρκία, ασχολήθηκε με το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας. Η νομαρχία από το '98 προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) προκειμένου να μελετήσει νοσοκομεία της Αθήνας και να καταλήξει σε τι μέτρα χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπίσουν τους σεισμούς. Οπως τονίστηκε στο ΝΣ, το ΕΜΠ εκπόνησε μελέτη για το "Σωτηρία" και κατέληξε ότι χρειάζονται έργα ύψους 1,5 δισ. δραχμών. Ομως, όπως ειπώθηκε, η μελέτη "κάθισε" και τα όσα προβλέπει δεν έγιναν, εφόσον η νομαρχία δεν έχει τα χρήματα, το προσωπικό και την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε αυτά τα έργα.

Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι τόνισαν την ανάγκη η κυβέρνηση να σταματήσει να αρνείται τις ευθύνες της και, αντίθετα, να χρηματοδοτήσει έργα και μελέτες, όπως οφείλει και μπορεί, για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα. Μέτρα αναγκαία, καθώς, όπως τονίστηκε στο ΝΣ, τα κτίρια που κτίστηκαν πριν από το '81 (οπότε και λόγω των σεισμών καταρτίστηκε νέος, αυστηρότερος αντισεισμικός κανονισμός), κατασκευάστηκαν με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό. Αυτές οι παλαιές κατασκευές, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, "σήμερα δεν μπορούν να σταθούν".

Από την πλευρά της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας",ο επικεφαλής Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως σε ένα σεισμό δεν προκαλούνται θύματα μόνο από την κατάρρευση οικοδομών, αλλά και από τον πανικό και το συνωστισμό. Συνέχισε πως ένας σεισμός στην Αθήνα θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις, καθώς οι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει για να συγκεντρωθούν εκεί οι σεισμόπληκτοι είναι ελάχιστοι, ενώ ακόμα και οι πεζόδρομοι έχουν καταληφθεί από τα τραπεζοκαθίσματα προκειμένου κάποιοι δήμοι να αποκομίσουν κέρδη.

Πρόσθεσε πως μεγάλο πρόβλημα είναι και το κυκλοφοριακό και πως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις αυθαίρετες κατασκευές, στις οποίες δεν εξασφαλίζεται η αναγκαία στατικότητα, καθώς οι περισσότερες είναι οικοδομημένες πάνω σε ρέματα ή σε σαθρά εδάφη. Ο ίδιος επισήμανε ότι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η διάσωση των ελεύθερων χώρων, που πρέπει να παραμείνουν ανέπαφοι για τους δημότες. Αναφορικά με την έλλειψη χρηματοδότησης, τόνισε ότι η νομαρχία πρέπει να διεκδικήσει ουσιαστικά και δυναμικά τα αναγκαία κονδύλια από την κεντρική διοίκηση.

Τελικά, το ΝΣ αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε σύσταση Επιτροπής, που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος και κύρια αυτές που εντόπισε ο Σπ. Χαλβατζής. Η Επιτροπή αυτή να εισηγηθεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Να σταλεί επιστολή - απάντηση στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, που πρόσφατα έσπευσε να κατηγορήσει τις νομαρχίες ότι δεν ελέγχουν τις οικοδομικές κατασκευές, από πλευράς αντισεισμικής προστασίας. Και τέλος, η νομαρχία να στείλει επιστολές στις διοικήσεις των νοσοκομείων της Αθήνας, αναφέροντας ότι πρέπει να προχωρήσουν σε ενέργειες θωράκισης των κατασκευών τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρία χρόνια μετά το σεισμό οι πληγές είναι «ανοιχτές» (2006-08-29 00:00:00.0)
«Σεισμογενής» πολιτική (2006-04-14 00:00:00.0)
Δε γίνονται έλεγχοι στα οικοδομικά έργα (2000-02-20 00:00:00.0)
Εφαρμογή του νέου κανονισμού το Σεπτέμβρη (1999-08-26 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες τα έργα (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ