Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παράνομοι οικισμοί στη Θεσσαλονίκη

Επέστρεψε, ως παράνομα, το Συμβούλιο της Επικρατείας στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση δύο νέων οικισμών στη Θεσσαλονίκη. Τα σχέδια Λαλιώτη προέβλεπαν την έγκριση πολεοδομικών μελετών σε εκτάσεις ιδιοκτησίας φυσικών προσώπων στην περιοχή του Δήμου Θέρμης (Ταγαράδες). Ομως, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι το ρυθμιστικό σχέδιο της συμπρωτεύουσας ανέχεται αυστηρά περιορισμένη οικιστική ανάπτυξη. Συνεπώς, είναι ανεπίτρεπτη η απευθείας χωροθέτηση και έγκριση οικιστικής καταλληλότητας νέου οικισμού, που δεν προβλέπεται στο ρυθμιστικό σχέδιό της.

Συγκεκριμένα, το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης θέτει στην οικιστική ανάπτυξη τους εξής περιορισμούς: α) Να υπόκειται εξαρχής σε συνολικό σχεδιασμό, ώστε να έχει εκ των προτέρων αποφασιστεί η έκτασή της. β) Να γίνεται σε ειδικά επιλεγμένες και εξειδικευμένες τοποθεσίες μέσα στην ευρύτερη περιαστική ζώνη. γ) Να μην αναιρεί στην ουσία τη βασική επιδίωξη ανάσχεσης της εξάπλωσης του αστικού ιστού της πόλης.

Το ΣτΕ επισημαίνει, τέλος, στα σχετικά πρακτικά που εξέδωσε ότι η ίδρυση των δύο νέων οικισμών δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όσον αφορά τις ανάγκες του ευρύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού στα πλαίσια του ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης και, κατά συνέπεια, είναι παράνομα τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που την προβλέπουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ