Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ευρω-υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Με το βλέμμα στραμμένο στον "αστερισμό" του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης άρχισε και συνεχίζεται σήμερα και αύριο το 6ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (του απεσταλμένου μας Π. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).-

Αόριστες υποσχέσεις για αποπεράτωση των έργων υποδομής της Ηπείρου, ευχολόγια και ιστορικές αναδρομές στο μεγαλείο των Ηπειρωτών ήταν τα μηνύματα που έστειλαν προχτές το βράδυ οι κυβερνώντες κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης των εργασιών του 6ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου, που οργανώνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ).

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απέφυγαν έντεχνα να αναφερθούν στα πραγματικά αίτια της απομόνωσης της Ηπείρου και έτσι ήταν αναμενόμενο να παρουσιάσουν ως λύσεις για το αναπτυξιακό πρόβλημα της περιοχής - όλοι σχεδόν οι ομιλητές - την ανάγκη για την κατασκευή των μεγάλων έργων. Αλλά και οι εκπρόσωποι ορισμένων κομμάτων αφού έκαναν αναφορά στα προβλήματα της Ηπείρου προχώρησαν σε εξαγγελίες μέσα από αλληλοκατηγορίες που είχαν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα.

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των αναφορών ήταν το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η έμφαση που έδωσαν οι ομιλητές θύμιζε τις υποσχέσεις που έδιναν κάποιοι μετά τον πόλεμο στις ακριτικές περιοχές για το σχέδιο Μάρσαλ...

Μια άλλη πλευρά που αξίζει να σημειωθεί ήταν και η μεγάλη αναφορά που έγινε στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας με φράσεις όπως "αλύτρωτα αδέλφια", ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος,ότα κήρυξε την έναρξη των εργασιών, έβαλε θέμα για τους Βλάχους της Βόρειας Ηπείρου...

Ελλιπής ανάπτυξη

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΣΕ Κ. Αλεξίου,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι "το συνέδριο βρίσκει την περιοχή της Ηπείρου σε συνθήκες καθόλου ευχάριστες. Η ελλιπής ανάπτυξη, η συγκοινωνιακή απομόνωση, η ανεργία και το μικρό εισόδημα των κατοίκων είναι η σημερινή εικόνα της Ηπείρου". Στη συνέχεια επισήμανε την ανάγκη ανατροπής του σημερινού σκηνικού, με λύσεις που θα δοθούν με την εξάλειψη της ανεργίας και με την κατασκευή των μεγάλων έργων. Ο Κ. Αλεξίου υποστήριξε ότι σήμερα η Ηπειρος μπορεί να αποτελέσει "πύλη" προς τη Δύση και διακομιστικό κέντρο για τα δικά της προϊόντα, αλλά και της υπόλοιπης χώρας. Γι' αυτό το λόγο τόνισε και την ανάγκη της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής. Και κατέληξε ότι όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αναπτυχθούν μέσα σ' αυτό το συνέδριο.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος,ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε ότι "η Ηπειρος και οι Ηπειρώτες είχαν την αξιοπρέπεια να μην κάνουν παράπονα, γιατί όπως φαίνεται δεν αρμόζουν τα παράπονα και η παραπονιάρικη συμπεριφορά στην περήφανη Ηπειρο". Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται ότι αρκέστηκε απλώς στην παράθεση των προβλημάτων της Ηπείρου, όπως παρουσιάστηκαν απ' τον πρόεδρο της ΠΣΕ. "Δε θα αναφερθώ στα προβλήματα γιατί δεν τα γνωρίζω και ζητώ συγνώμη γι' αυτό...", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από κει και πέρα ο Κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και μάλιστα άνοιξε θέμα και για τους Βλάχους της Αλβανίας. "Αργήσαμε, είπε, να 'ρθουμε σε επαφή με τους Βλάχους της Βόρειας Ηπείρου. Ερχόμαστε τώρα τα τελευταία χρόνια και πληροφορούμαι αυτές τις επαφές με την πιο μεγάλη ευχαρίστηση και ικανοποίηση, γιατί είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού, που πρέπει να διεκδικήσει και αυτό την αναγνώριση ότι μετέχει στη μειονότητα την ελληνική... Ενα κομμάτι που είναι γεωγραφικά τοποθετημένο στην πλευρά της Κορυτσάς. Μια περιοχή που πρέπει κι αυτή να αναγνωριστεί μειονοτική".

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,που χαιρέτισε στην εκδήλωση, τόνισε ότι "τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα απασχολήσουν όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου".

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος υποστήριξε στο χαιρετισμό του ότι "η λέξη ανάπτυξη και οι αναπτυξιακοί πίνακες που κατατάσσουν την Ηπειρο τελευταία μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ έχουν σαν μοναδικό κριτήριο το μέσο εισόδημα. Ουσιαστικά αναφέρεται στην οικονομική κατεύθυνση και όχι στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Δεν αναφέρεται στην κατάσταση της υγείας, της παιδείας και του περιβάλλοντος! Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή μια ανάπτυξη που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την πολιτισμική παράδοση...". Με λίγα λόγια, ο Θ. Κολιοπάνος, υποστηρίζει ότι το μέσο εισόδημα δεν είναι ικανό για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για μια περιοχή. Προβάλλει μάλιστα την κατάσταση της υγείας και της παιδείας για την περιοχή της Ηπείρου ως ιδανικές... Ξεχνώντας ότι ο νομός που τον "φιλοξένησε" έχει τη μοναδική πρωτεύουσα στον ελλαδικό χώρο η οποία δε διαθέτει δημόσιο νοσοκομείο! Η ξαφνική μεταστροφή του τεχνοκράτη υπουργού του ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στο γεγονός ότι τα μεγάλα έργα της περιοχής όφειλαν να είχαν τελειώσει...

"Εύχομαι το 7ο Συνέδριο, όταν γίνει, να μη μας βρει να λέμε τα ίδια λόγια". Με την πρόταση αυτή, και μόνο αυτή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας απέφυγε να παρουσιάσει τη στρατηγική του κόμματός του, αφού οι δικές του θέσεις για την ανάπτυξη της Ηπείρου είναι ενταγμένες στις κοινοτικές συντεταγμένες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος μίλησε περισσότερο για τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων και πολύ λιγότερο για τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής. Υποστήριξε ότι ο τρόπος διαχείρισης των προμηθειών και η αθηνοκεντρική νοοτροπία είναι τα αίτια που έχουν φέρει την Ηπειρο κι άλλες περιοχές της χώρας σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Εκανε λόγο και για περιφερειακή ανάπτυξη της Ηπείρου και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων.

Η Ντ. Μπακογιάννη,σε μια καθ' όλα προεκλογική εμφάνιση, έκανε επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα έργα έπρεπε να είχαν τελειώσει, με τα χρήματα από το δεύτερο οικονομικό πακέτο της ΕΕ. Επισήμανε ότι η σιδηροδρομική γραμμή δε συμπεριλαμβάνεται στο Γ Πακέτο Σαντέρ και υποστήριξε την ανάγκη να δοθούν τα κίνητρα της Θράκης και μια δεκαετία για την Ηπειρο. Βέβαια απέφυγε να σχολιάσει ότι κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ η Ηπειρος ήταν στην ίδια τραγική θέση.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος,βρισκόμενος στη γενέτειρά του, θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι θεωρεί αδιανόητο να μην υπάρχει ακόμα έγκριση για την κατασκευή σιδηροδρόμου...

Αίσθηση προκάλεσε με την ομιλία του ο νομάρχης Θεσπρωτίας Ν. Τσώνης,ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι μπορεί να είμαστε στην τελευταία θέση της οικονομικής κατάταξης της Ευρώπης, "αλλά έχουμε καθαρό αέρα και δεν κινδυνεύουμε από τις διοξίνες...".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι οι βουλευτές της Ηπείρου, πλήθος τοπικών παραγόντων κ. ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχοι για παγκόσμια δράση (2007-06-16 00:00:00.0)
Το ΠΣΕ στη Δομινικανή Δημοκρατία (2006-03-19 00:00:00.0)
Μαζικός συντονισμένος αγώνας των λαών κατά του ιμπεριαλισμού (2004-05-30 00:00:00.0)
Παγκόσμιος συντονισμός (1997-05-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-03-28 00:00:00.0)
Ηπειρώτικο ανάχωμα στον πολιτιστικό κατήφορο (1995-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ