Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το καράβι της ελπίδας

Τον είδα να κάθεται γυρτός κι ανήσυχος στο πρώτο σκαλοπάτι πλάι στον καφενέ. Ακούμπησε στην άκρη την μπαστούνα και με θεϊκή προσήλωση αφοσιώθηκε στο έργο. Τα χρόνια είχαν γείρει τις ράχες και τις κύρτωσαν ανεπανόρθωτα, οι δεκαετίες κρέμονταν θλιβερά κι αβάσταχτα και στην πιο ανεπαίσθητη κίνησή του. Πρόσωπο τραχύ και τραβηγμένο. Σκαμμένο από τις κακουχίες, που φαίνονταν πως και σ' αυτήν την ηλικία δεν είχαν τελειωμό.

Με είδε χωρίς να με κοιτάξει.

Στα μάτια του λαμπύριζαν τα τελευταία απομεινάρια μιας βασανισμένης ζωής κι έναν πόθος διακαής να επιτύχει ό,τι δεν κατάφερε χρόνια ολόκληρα.

Ο,τι έκανε, το έκανε με τόσο πάθος, μανία και απόλαυση σαν το ναρκομανή που βρίσκεται μπροστά στη δόση, που με μεγάλη δυσκολία εξασφάλισε.

Η μαγεία και η αίγλη που του προξενούσε αυτό το μυστηριώδες χαρτί. Η προσήλωση και η αφοσίωσή του ήταν τέτοια που έσβηναν το χρόνο που έσβηναν νύχτα και μέρα και εξαφάνιζαν περιβάλλον και περαστικούς.

Κρατούσε ένα κέρμα και ξαφνικά ανάμεσα στο σκελετωμένα κι αδύνατα δάχτυλά του αναπτύσσονταν - ωσάν να έμπαινε κίνηση ηλεκτρική - μια τεράστια ζωτικότητα, που κατέληγε σε μια κίνηση γρήγορη και παράλογη σαν να ερχόταν από το υπερπέραν.

Ολη η προσπάθεια είχε μια τελετουργική ιεροτελεστία. Το κέρμα πηγαινοερχόταν με ηδονικό πάθος πάνω στο δελτίο ξυστού, ελπίζοντας πως η ανταύγειά του θα φώτιζε σκοτεινούς ουρανούς και όνειρα που άρχιζαν να ξεφτίζουν.

Κάθε που άρχιζε να ξύνει βρισκόταν σε μια έκσταση, σε μια παράκρουση και η φαντασία του αυγάτιζε μηδενικά και ευτυχία.

Υστερα έπεφτε σε λύπη και περισυλλογή. Τζίφος κι αυτή τη φορά. Μηδενικά και ευτυχία εξαφανίζονταν.

Και μετά πάλι απ' την αρχή. Και μετά πάλι έξυνε με μανία. Και μετά πάλι φούντωνε το όνειρο και αυγάτιζαν τα μηδενικά.

Κι ύστερα η λύπη πιο βαθιά, κι ύστερα η ελπίδα πιο μακρινή. Ολη του η ζωή μια ζαριά χαμένη. Ενας αγώνας αδικαίωτος και τώρα στα στερνά του γαντζώθηκε από τον τζόγο, μήπως και του λύσει τα πολλά προβλήματα.

Αυτό έγινε δέκα φορές και τις δέκα φορές τα ίδια συναρπαστικά αλλόκοτα κι ανατρεπόμενα συναισθήματα. Και τις δέκα φορές η άνοδος και η πτώση. Θλιμμένος κι απογοητευμένος πέταξε με την ίδια μανία το άχρηστο χαρτί στον πρώτο σκουπιδοτενεκέ. Πήρε την μπαστούνα και τράβηξε το δρόμο του. Εχασε και το τελευταίο του χιλιάρικο αγοράζοντας μιας πεντάρας ελπίδα.

Τα χρόνια είχαν γείρει ακόμα πιο βαριά στους κυρτωμένους ώμους. Τα χρόνια κρέμονταν ακόμα πιο βαριά στα μπράτσα, τις κνήμες και τ' ακροδάχτυλα. Για μια ακόμα φορά το καράβι της ελπίδας δε βρήκε ρότα.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ (2007-09-09 00:00:00.0)
Στρατιωτική αεροπορική τραγωδία (2003-02-21 00:00:00.0)
Κάλπικο... (2002-01-05 00:00:00.0)
Νέα επιδείνωση του καιρού (2000-01-26 00:00:00.0)
"Μηδέν" αυξήσεις για τους μισθούς στις ΔΕΚΟ (1998-08-06 00:00:00.0)
Ρατσιστική επίθεση από στρατιώτες (1997-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ