Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΡ. ΑΡΑΒΑΝΗΣ
Απαιτείται αλλαγή πολιτικής

"Το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ηπείρου είναι το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας, πιο οξυμένο λόγω των γνωστών ιδιαιτεροτήτων, και δε λύνεται με επιμέρους μέτρα", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην έναρξη του Συνεδρίου

Ουσιαστική παρέμβαση, που στόχο είχε να αναδείξει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της Ηπείρου, έκανε κατά τη διάρκεια της έναρξης του 6ου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος.

"Οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν αυτά τα χρόνια ή συνέπραξαν στον έναν ή τον άλλο βαθμό σε αυτή την πολιτική είναι κολοσσιαίες", τόνισε ο Γερ. Αραβανής. Η ανεργία, υπογράμμισε, ξεπερνά το 25% στην Ηπειρο, ενώ ένας στους δύο νέους κάτω των 30 - 35 ετών είναι άνεργος. Καμιά παραγωγική επένδυση δεν έγινε, ούτε φαίνεται προοπτική. Αντίθετα, οι μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν ή είναι στα όρια.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι "το πρόβλημα της απομόνωσης δε θα λυθεί με το αναπτυξιακό πλαίσιο που προτείνεται. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τα έργα υποδομής, όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το σιδηρόδρομο και το δυτικό οδικό άξονα. Προειδοποιεί όμως τους Ηπειρώτες ότι η δημιουργία των έργων αυτών, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς, θα οδηγήσει σε ακόμα χειρότερη θέση. Τα μεγάλα έργα είναι παραπλανητικά. Οδηγούν σε μια ανάπτυξη, όποια και αν είναι η ανάπτυξη σε εμπόριο και τις μεταφορές, όπου θα κυριαρχούν οι πολυεθνικές και που βασικά θα συγκεντρωθεί στις πόλεις. Κάποια ανάπτυξη, που στα παράλια θα βασιστεί στην υπερεκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού και των φυσικών πόρων, θα την καρπωθούν λίγοι".

Και συνέχισε: "Η αγροτική παραγωγή συνεχώς θα συρρικνώνεται, τα αγροτικά νοικοκυριά θα καταστρέφονται, η ενδοχώρα θα ερημώνει και οι νέοι θα στοιβάζονται άνεργοι στις πόλεις. Αυτή την προοπτική προσφέρει το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση κι οι άλλες δυνάμεις που στηρίζουν την πορεία αυτή".

Οι κτηνοτρόφοι, τονίζει παρακάτω, γίνονται έρμαια της κυβερνητικής πολιτικής, που δεν παίρνει κανένα μέτρο στήριξης, εφαρμόζει όλες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, αναζητά τρόπο να βγάλει στο σφυρί τη "Δωδώνη", που δίνει ζωή σε χιλιάδες κτηνοτρόφους. Μπορεί να σταθεί ο κτηνοτρόφος αν δε συγκρουστεί αποφασιστικά με αυτή την πολιτική;

Και καταλήγει: "Το αναπτυξιακό πρόβλημα της Ηπείρου είναι το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας, πιο οξυμένο λόγω των γνωστών ιδιαιτεροτήτων. Δε λύνεται με επιμέρους μέτρα, με ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα ή με ειδικούς νόμους. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Να τελειώνουμε με την πολιτική που οδηγεί στην ανέχεια εκατομμύρια εργαζομένων, όταν εξάγονται εκατοντάδες δισ. κάθε μέρα στο ναό της Σοφοκλέους. Χρειάζεται μια πολιτική που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, τον καημό και τη διάθεση του Ηπειρώτη να αγωνιστεί για την πρόοδο του τόπου του. Μια πολιτική που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες στην περιοχή. Θα στηρίζει βασικούς κλάδους και δραστηριότητες που δίνουν ζωή στην Ηπειρο. Πολιτική που θα καλλιεργεί τη φιλία και συνεργασία μεταξύ των λαών της Βαλκανικής και δε θα συμμετέχει σε επεμβάσεις και συμφωνίες αποσταθεροποίησης".

Η επιτυχία του συνεδρίου σας θα κριθεί από το αν θα χαράξει μια γραμμή συσπείρωσης, αγωνιστικής διεκδίκησης, σύγκρουσης με τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και διατύπωσης λύσεων και προοπτικής, κατέληξε ο Γερ. Αραβανής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ