Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι όροι για έξοδο απ' την απομόνωση

Ο ευρωβουλευτής Κ. Αλυσανδράκης και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ Απ. Τασούλας παρουσίασαν τις προτάσεις του Κόμματος για την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος του λαού

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (Ανταπόκριση).-

"Η Ηπειρος διαθέτει πολύ σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, αφού διαθέτει και άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ικανό και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθούν οι δυνατότητές της, είναι η κατάλληλη πολιτική βούληση".

Την παραπάνω πολιτική επισήμανση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που, μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα,έδωσαν στον Τύπο, με αφορμή το 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του ΚΚΕ της ΝΕ Ιωαννίνων τονίστηκαν οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες της Ηπείρου και παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος.

Ο Κ. Αλυσανδράκης, ο οποίος, παραβρέθηκε και στην τελετή έναρξης του συνεδρίου τόνισε: "Ακούσαμε για μια ακόμα φορά πάρα πολλά. Εξαγγελίες και δημαγωγίες για μεγάλα έργα. Κύριος στόχος της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων είναι να φανεί ότι κάτι γίνεται. Κανείς δεν κάνει λόγο για τις αναπτυξιακές δυνατότητες των φυσικών πόρων". Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι "σήμερα η κυβέρνηση κάτω από τις επιταγές της ΕΕ θέλει να κάνει την Ηπειρο πύλη εισόδου και εξόδου προϊόντων, χωρίς αναπτυξιακούς στόχους. Ακόμα όμως κι αυτές οι μεταφορές, δε θα προσκομίζουν κέρδη στον ηπειρώτικο λαό, αλλά στο μεγάλο, ξένο και ντόπιο, κεφάλαιο".

Με τη σειρά του ο Απ. Τασούλας επισήμανε ότι "η αξιοποίηση των προϊόντων και η μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ενώ είναι δυνατή στην Ηπειρο, στέκεται αδύνατη, εξαιτίας των ποσοστώσεων και των οδηγιών που επιβάλλει η ΕΕ". Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, συνέχισε, έχει οδηγήσει την Ηπειρο και ολόκληρη τη χώρα στο δρόμο της ανεργίας και της υποβάθμισης. Είναι χαρακτηριστικό, επισήμανε ο Απ. Τασούλας, το παράδειγμα της συνεταιριστικής επιχείρησης "Δωδώνη", με τις προσπάθειες που γίνονται για το ξεπούλημά της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και το σπρώξιμο των εργαζομένων σ' αυτή, στην ανεργία. Σήμερα, κατέληξε ο Απ. Τασούλας, χρειάζεται άλλη πολιτική. Πρέπει το κράτος να παρέμβει και να ενισχύσει την αγροτιά και τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές. Συγχρόνως, όμως, χρειάζεται και η κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Συνδικάτων, των μαθητών και εκπαιδευτικών για την αλλαγή αυτής της πολιτικής, για την έξοδο της Ηπείρου και της χώρας από την απομόνωση.

Στη συνέχεια ο Κ. Αλυσανδράκης εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, δε συμπεριλαμβάνεται στα έργα χρηματοδότησης από το 3ο οικονομικό Πακέτο Σαντέρ. "Το τρένο, υπογράμμισε, δε χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά των κατοίκων μιας περιοχής. Πρώτα και κυρίως, μεταφέρει προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, όπως γάλα. Αρα κάποιοι, προβλέπουν ότι δε θα υπάρξει τέτοια ανάπτυξη. Επομένως δε χρειάζεται και το τρένο... ". Παράλληλα, τόνισε ότι η πολιτική των κινήτρων, σαν αυτά που εφαρμόστηκαν στη Θράκη από μόνα τους δεν μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Φέρνουν μόνο κέρδη σε κάποιους επιχειρηματίες. Δεν τασσόμαστε κατά των επενδύσεων, αλλά όταν αυτές κινούνται προς όφελος του λαού.

Ο Απ. Τασούλας τόνισε "χρειάζεται στήριξη από το κράτος της αγροτικής οικονομίας στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους παραγωγής, παρέμβαση στα εφόδια και τις ζωοτροφές, αύξηση της ζωικής παραγωγής για την Ηπειρο, που προϋποθέτει συγκεκριμένο σχέδιο και προσανατολισμό των επιδοτήσεων. Κατάργηση των ποσοστώσεων. Στήριξη της "Δωδώνης", για να επιβιώσει η κτηνοτροφία". Αυτό προϋποθέτει, κατέληξε, σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, έξω από τον μονόδρομο της ΟΝΕ.

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου και οι δύο ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, της καλλιέργειας της ελιάς και των εσπεριδοειδών, καθώς και την ήπια ανάπτυξη του τουρισμού, που θα αποφέρουν εισόδημα, θέσεις εργασίας και πόρους από φόρους, στο κράτος. Γι' αυτό κάλεσαν τους εργαζόμενους και τους αγροκτηνοτρόφους της Ηπείρου να κάνουν τη δική τους επιβλητική και αγωνιστική παρουσία και να αλλάξουν τα δρώμενα για τον τόπο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ