Σάββατο 28 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Χωρίς δρόμους, ύδρευση και αποχέτευση!

Οι κάτοικοι διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων τους, καθώς δεν τους παρέχεται καμιά από τις υπηρεσίες για τις οποίες προπλήρωσαν

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταφεύγουν οι αγοραστές διαμερισμάτων οικοδομών, που ανεγείρονται στις περιοχές ανατολικά της Καλαμαριάς, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης. Ζητούν να τους επιστραφεί η εισφορά σε χρήμα που εισπράττει προκαταβολικά ο δήμος, τονίζοντας ότι αυτή η παρακράτηση είναι παράνομη καθώς καμία υπηρεσία δεν τους παρέχεται. Οι ίδιοι, όπως τονίζουν, θα πρέπει να βρουν τρόπους να εξασφαλίσουν νερό, γιατί η Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) αδυνατεί να τους κατασκευάσει δίκτυο ύδρευσης, όπως και να φροντίσουν για την κατασκευή βόθρων, μια και δίκτυο αποχέτευσης δεν υπάρχει. Επίσης, λόγος για ύπαρξη οδικού δικτύου δεν μπορεί να γίνει, αφού μόνο οι παλιοί αγροτικοί δρόμοι συμπληρώνονται από μικρές λωρίδες ασφάλτου, που κι αυτές έχουν γίνει με τα χρήματα των αγοραστών των διαμερισμάτων αυτών.

Τα παραπάνω συμβαίνουν πίσω από τη "βιτρίνα" ενός δήμου, που πολλοί θέλουν να τον θεωρούν ως τον καλύτερο δήμο της χώρας. Ηδη, από τα πρώτα χρόνια της δημαρχίας Λαζαρίδη οι υπεύθυνοι της διοίκησης τόνιζαν ότι οι υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχές της Καλαμαριάς θα έπρεπε να διαθέτουν εξ αρχής τις υποδομές που είναι απαραίτητες για την οικιστική ανάπτυξη της περιοχής. Οι νεόδμητοι οικισμοί να ανεγείρονταν αφού πρώτα δημιουργούνταν τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, όπως το αποχετευτικό, η ύδρευση, υπόγεια δίκτυα για το ηλεκτρικό και τις τηλεπικοινωνίας. Αυτά αποδείχτηκαν, όμως, μόνο απλές εξαγγελίες και υποσχέσεις και τώρα οι κάτοικοι ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματα που τους ανάγκασαν να καταβάλουν για υπηρεσίες που ποτέ δεν τους παρασχέθηκαν.

Παράλληλα, οι πρώτες υποχωρήσεις στους μεγαλοκατασκευαστές μετατρέπουν την περιοχή σε κακέκτυπο του κέντρου. Η μία πολυκατοικία χτίζεται δίπλα στην άλλη, άγνωστο μένει πού θα βρουν έκταση να στριμώξουν πάρκα ή παιδικές χαρές. Οι κοινόχρηστοι χώροι για τις ανάγκες σε εκπαίδευση, άθληση, πολιτισμό, των κατοίκων που ήδη άρχισαν να εγκαθίστανται, δεν προβλέφτηκαν. Μαζί καταστρέφονται δρόμοι από τα βαριά φορτηγά, που αδιάκοπα περνούν χωρίς κανείς να λαμβάνει πρόνοια για την επανόρθωσή τους. Στην καλύτερη περίπτωση συνεργεία του δήμου κλείνουν με μπαλώματα ασφάλτου τις τρύπες των δρόμων. Με την πρώτη βροχή, βέβαια, οι τρύπες αυτές γίνονται μικροί κρατήρες.

Ετσι, μετά την καταστροφή των λίγων δρόμων η Ν. Κρήνη επικοινωνεί με το κέντρο της Καλαμαριάς μόνο παραλιακά. Ο ένας δρόμος επικοινωνίας, η οδός Τσιγκιρίδου, έχει μονοδρομηθεί και ο άλλος, ένας αγροτικός δρόμος (!), έχει καταστραφεί από τα εκσκαφικά μηχανήματα που φέρνουν οι εργολάβοι για τις νεόδμητες πολυκατοικίες.

Η διοίκηση του δήμου και η νομαρχία δεν έχουν μεριμνήσει για την ανέγερση νέων σχολείων σε δεσμευμένα οικόπεδα, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πολυκατοικίες. Ετσι, χτίζουν γυμνάσιο μέσα στην αυλή του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς και για το λόγο αυτό κόβουν όλα τα δέντρα που στον ίσκιο τους κατέφευγαν τα παιδιά για να δροσιστούν.

"Ανησυχούμε και αγωνιζόμαστε. Θα δυναμώσουμε και το λόγο και τις ενέργειές μας για να ανατρέψουμε την πρακτική της διοίκησης του δήμου, που τη χαρακτηρίζει η διστακτικότητα και η αναποτελεσματικότητα", τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΔΕΚ Δαμιανός Παπαδόπουλος."Δεν μπορούμε, συνεχίζει ο Δ. Παπαδόπουλος, παρά να νιώθουμε οργισμένοι για την τσιμεντούπολη χωρίς υποδομές, που χτίζεται στην επέκταση του δήμου μας. Δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον έλλειμμα ηθικής, όταν οι παρανομούντες μένουν ατιμώρητοι με συνέπεια ν' ανθίζει η αντίληψη ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Η ΑΔΕΚ, με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες, μαζί με τους κατοίκους της Καλαμαριάς, θα παρέμβει δυναμικά για ν' ανατρέψει την κατάσταση αυτή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου της πόλης μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ