Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΛΕΥΚΑΔΑ
Τρία χρόνια μετά το σεισμό οι πληγές είναι «ανοιχτές»

Μέσα από εκδήλωση της ΝΑΣ και ΔΑΣ Λευκάδας αναδείχτηκαν τα σημαντικά προβλήματα μετά το σεισμό του 2003 και η ανυπαρξία πολιτικής για την αντισεισμική θωράκιση

Ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας Νίκος Σταματέλος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας Νίκος Σταματέλος
Τρία χρόνια μετά το σεισμό της Λευκάδας, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, στο νοσοκομείο δεν έχουν γίνει επισκευές, τα παιδιά εξακολουθούν να πηγαίνουν σε σχολεία με κτίρια ακατάλληλα, ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία. Ταυτόχρονα, η αποκατάσταση των ζημιών στη Δυτική παραλία και στο δρόμο του κάστρου καθυστερεί, ενώ 84 οικογένειες των λαϊκών πολυκατοικιών ξεσπιτώθηκαν και εμπαίζονται εξαιτίας των καθυστερήσεων στην καταβολή επιδότησης ενοικίου.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν σε εκδήλωση που έγινε πριν από μερικές μέρες στη Λευκάδα, που διοργανώθηκε από τη ΝΑΣ και τη ΔΑΣ, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για τη διεκδίκηση ουσιαστικού και ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης στη Λευκάδα και τη χώρα γενικότερα. Παρόλο που η περιοχή αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, παρά τα πλήγματα που δέχτηκε το νησί από το σεισμό του 2003 η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνιστά ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης.

«Από τη μια πλευρά υπάρχει βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί ένας μικρότερος ή μεγαλύτερος σεισμός και από την άλλη η πολιτική των κυβερνήσεων είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα - τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου - με τους νόμους της "ελεύθερης αγοράς"», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Λευκάδας Νίκος Σταματέλος.

Προβλήθηκε η διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής προς όφελος του λαού για έναν ολοκληρωμένο κεντρικό κρατικό σχεδιασμό με συγκεκριμένους και επαρκείς πόρους, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που θα ενισχύει και θα προάγει ανάμεσα σε άλλα τη σεισμική έρευνα και την επιστήμη. «Δίχως πολιτική γης υπέρ του λαού και όχι του κεφαλαίου, δίχως θωράκιση των κλειστών χώρων μαζικής συγκέντρωσης, δίχως πολιτική λαϊκής στέγης με σύγχρονες προδιαγραφές και άλλα μέτρα, ο τόπος μας θα είναι έρμαιο των σεισμικών φαινομένων», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Τρία χρόνια μετά, οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν μάταια την υλοποίηση των υποσχέσεων...

Eurokinissi

Τρία χρόνια μετά, οι κάτοικοι του νησιού περιμένουν μάταια την υλοποίηση των υποσχέσεων...
Απτά δείγματα αυτής της πολιτικής, που έργα λαϊκά, άκρως επιτακτικά και αναγκαία, όπως αυτό της αντισεισμικής θωράκισης, όχι μόνο δεν υλοποιούνται, αποτελεί η μείωση των κονδυλίων προς τον ΟΑΣΠ, όπως επισημάνθηκε. Παράλληλα, η αποκατάσταση των ζημιών και των πληγέντων κατοίκων της Λευκάδας παραμένει και σήμερα επίκαιρη τρία χρόνια μετά το σεισμό που έπληξε το νησί.

«Ορος απαραίτητος για την αντισεισμική θωράκιση του νησιού είναι η συσπείρωση του κόσμου, η δημιουργία κινήματος που θα αναδείξει ανάμεσα σε άλλα και το θέμα του σεισμού, της ασφάλειας και της πρόληψης. Σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να ενισχυθούν τα αγωνιστικά ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια που πρωτοστατούν σε αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο υποψήφιος νομάρχης Ηλίας Θερμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας -δημοσκόπησης για το σεισμό που παρουσίασε στην εκδήλωση ο Μικρώνης Ξενοφών, ηλεκτρονικός - μηχανικός εκπαιδευτικός, αποτυπώνεται η αδιαφορία του επίσημου κράτους να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προστασίας και ελαχιστοποίησης των κινδύνων από τους σεισμούς. Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 165 ατόμων από περιοχές της Λευκάδας, το 94% αυτών θεωρεί ότι η δράση - προετοιμασία της πολιτείας για τους σεισμούς και σε τοπικό επίπεδο είναι από ανύπαρκτη έως ανεπαρκής.

Από την πλευρά του ο Καρακώστας Βασίλης, επίκουρος καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, εξήγησε και ανέλυσε το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, πώς αντανακλάται και επιδρά στον ελλαδικό χώρο εστιάζοντας στις περιοχές που εμφανίζουν μεγαλύτερη σεισμικότητα. Σημειώθηκε ο περιορισμένος αριθμός σεισμολογικών σταθμών (από ένας σε Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα, Κεφαλονιά, ενώ στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει) σε μια περιοχή όπως αυτή του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας όπου είναι υψηλή η σεισμική δραστηριότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ