Τρίτη 29 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Πλημμύρα μετά την πυρκαγιά

Μέτρα - κοροϊδία για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων της Κασσάνδρας και της Λακωνίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ενώ ακόμη οι πυρόπληκτοι της Κασσάνδρας Χαλκιδικής μετρούν τις πληγές τους, μια βροχή λίγων λεπτών χτες το πρωί, ήταν αρκετή για να αποκαλυφθούν οι τεράστιες επιπτώσεις που θα βιώσουν το φθινόπωρο και το χειμώνα, αν δε γίνουν τώρα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, όπως έχει ζητήσει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα οι πληγέντες της Χαλκιδικής και της Λακωνίας μαθαίνουν ότι η κυβέρνηση τους επιφυλάσσει τις συνήθεις ανεπαρκείς διευκολύνσεις για να ξαναστήσουν τα σπίτια τους ή την επαγγελματική τους στέγη, όπως προκύπτει από αντίστοιχες κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικότερα χτες Πευκοχώρι, Χανιώτη, Νέα Σκιώνη, ύστερα από το ολιγόλεπτο μπουρίνι παραδόθηκαν στην πλημμύρα. Ρέματα πλημμύρισαν, το νερό κατέβασε καμένους κορμούς δένδρων, πέτρες και χώμα. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν εδώ και τώρα επάνδρωση όλων των υπηρεσιών και άμεση εκτέλεση όλων των αναγκαίων έργων που θα τους προστατέψουν από νέες καταστροφές.

Χτες το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κοινοποίησε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Κασσάνδρας. Αναλυτικά σημειώνει πως πρέπει να γίνει μελέτη και κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις λεκάνες απορροής και στις κοίτες των χειμαρρικών ρευμάτων στις καμένες εκτάσεις, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Τμήμα Δασοτεχνικής Διευθέτησης Χειμάρρων). Ως έργα άμεσης επέμβασης προτείνει να κατασκευαστούν, τάχιστα και πριν από τις επερχόμενες βροχοπτώσεις: Κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα από την ήδη απονεκρωθείσα βλάστηση της περιοχής. Μικρά ξυλοφράγματα στις μικρές και μεγάλες χαραδρώσεις και κυρίως στις κεντρικές κοίτες των ρευμάτων με κορμούς από τα καμένα δένδρα της περιοχής.

Μέτρα - κοροϊδία

Στο μεταξύ σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η στεγαστική συνδρομή που θα χορηγηθεί και που, ως γνωστόν αποτελείται κατά 1/3 από δωρεάν επιχορήγηση και κατά 2/3 από άτοκο δάνειο 15ετούς διάρκειας αποπληρωμής, θα κινείται για άλλη μια φορά στα επίπεδα της κοροϊδίας, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν για τους πλημμυρόπληκτους του Εβρου ή τους σεισμόπληκτους της Ζακύνθου και στην ίδια λογική που καθιέρωσαν παλιότερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα η στεγαστική συνδρομή είναι:

Για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση:

α) Για κτίρια που έχουν χρήση κατοικίας 450 ευρώ ανά τ.μ. και με ανώτατο όριο δανειοδοτούμενης επιφάνειας τα 120 τ.μ. ανά χωριστή ιδιοκτησία.

β) Για κτίρια που έχουν χρήση επαγγελματικού χώρου η στεγαστική συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 280 ευρώ ανά τ.μ. και για δανειοδοτούμενη επιφάνεια μέχρι 120 τ.μ., ήτοι μέχρι του ποσού των 33.600 ευρώ για τα πρώτα 150 τ.μ.

Για επισκευή:

α) Για την επισκευή ζημιών στα «μη φέροντα» στοιχεία κτιρίων το ποσό της συνδρομής φτάνει μέχρι 130 ευρώ ανά τ.μ. και μέχρι συνολικού εμβαδού 120 τ.μ. ανά χωριστή ιδιοκτησία.

β) Για την επισκευή ζημιών στο «φέροντα» οργανισμό κτιρίων (σκελετό) μέχρι 170 ευρώ ανά τ.μ. χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

γ) Στην περίπτωση που η ζημιά ήταν σωρευτική (τόσο στο «φέροντα», όσο και στα «μη φέροντα») θα καταβάλλεται ποσό μέχρι 280 ευρώ το τ.μ.

Αρκετά μικρότερα ποσά δικαιολογούνται για άλλες κατηγορίες κτισμάτων, όπως αγροικίες, υπόγεια, βοηθητικούς χώρους κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στέλνουν τους πυρόπληκτους να χρεωθούν στις τράπεζες(2018-08-22 00:00:00.0)
Μέτρα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των σεισμοπλήκτων(2013-08-23 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο των σεισμοπαθών(2000-11-30 00:00:00.0)
Πολύ κάτω από το πραγματικό κόστος(1999-12-05 00:00:00.0)
Δάνειο και κρατική συνδρομή δεν καλύπτουν ούτε το 50% της αποκατάστασης(1999-12-05 00:00:00.0)
Μέτρα κοροϊδία για ανακατασκευές - επισκευές(1999-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ