Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σε ιδιώτες τα έργα

Καταγγελία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας"

Καθοριστικής σημασίας απόφαση για το μέλλον του Νομού Καρδίτσας και των κατοίκων του, επιδιώκει να αποσπάσει ο νομάρχης στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Οπως καταγγέλλει ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Κ. Μουρατιάν,"η απόφαση αυτή - αν υπάρξει - θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των αγροτών, των εργαζομένων, των κατοίκων του νομού για πολλά χρόνια, θα υποθηκεύσει το μέλλον τους". Ο νομάρχης ζητάει από το ΝΣ την έγκριση σύναψης ιδιωτικού συμφωνητικού για τη σύσταση κοινοπραξίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με την αμερικανική επενδυτική εταιρία LEMNA για τη συγχρηματοδότηση - κατασκευή των αρδευτικών έργων του φράγματος Σμόκοβου, διοικητηρίου, υπόγειων γκαράζ στην Καρδίτσα και άλλων έργων. Η συμμετοχή της ΝΑ και της επενδυτικής εταιρίας στις δαπάνες για τη μελέτη και την κατασκευή των παραπάνω έργων ανέρχεται στο 50% για την κάθε πλευρά.

Με δεδομένη τη χρηματοδότηση της ΝΑ από τις δημόσιες επενδύσεις - 478 εκατομμύρια δραχμές - εύλογα συμπεραίνεται ότι οι δαπάνες για τη μελέτη - κατασκευή αυτών των έργων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, θα επιβαρύνουν τους κατοίκους του νομού, κυρίως μέσα από την πρόσθετη φορολόγηση. Τις προθέσεις του άλλωστε για πρόσθετη φορολογία δεν αποκρύπτει ο νομάρχης!

"Ο νομάρχης, καταγγέλλει ο σύμβουλος της ΝΑΣ, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για την εξεύρεση "ιδίων πόρων" ή την "αυτοχρηματοδότηση" από την Αυτοδιοίκηση για την κατασκευή έργων και την παροχή υπηρεσιών.

  • Απαλλάσσει την κυβέρνηση από την υποχρέωσή της να χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό έργα και υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Για τα αρδευτικά έργα του Σμόκοβου και το διοικητήριο υπάρχουν δεσμεύσεις για τη χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους.
  • Αναθέτει την ανάπτυξη του νομού στην επενδυτική εταιρία LEMNA με συμβάσεις που της δίνουν δικαιώματα "δερβέναγα".
  • Κινείται στα "χνάρια" του νομάρχη Βοιωτίας Γ. Σταμούλη - προφανώς ως πιλοτική εφαρμογή - ο οποίος επιβάρυνε ήδη τους κατοίκους του Νομού Βοιωτίας με υπέρογκη πρόσθετη φορολογία και υπέγραψε με πλειοψηφική απόφαση του ΝΣ αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με την εν λόγω εταιρία.

Το ΝΣ οφείλει να αντιδράσει σ' αυτές τις συμφωνίες. Οφείλει να στρέψει τη λειτουργία και δράση σε κατευθύνσεις διεκδίκησης όσων το κράτος και η κυβέρνηση υποχρεούται να αποδίδει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την ικανοποίηση των ιεραρχημένων και κατά προτεραιότητα αναγκών της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ