Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Νέοι αγώνες ενάντια στην οικονομική ασφυξία

Νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων ανοίγουν από την Πέμπτη οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αττικής, μετά το πρώτο τετραήμερο κλείσιμο των δημοτικών υπηρεσιών που έληξε την Κυριακή. Αντιδρώντας στην οικονομική ασφυξία που τους ωθεί η κυβέρνηση, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) οι δήμαρχοι αποφάσισαν μια σειρά κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία το κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών των δήμων τις επόμενες δύο Πέμπτες 21 και 28 Νοέμβρη. Να σημειώσουμε ότι υπήρχε πρόταση από δημάρχους - η οποία καταψηφίστηκε με μικρή διαφορά - εκτός των διοικητικών υπηρεσιών να κλείσουν και οι υπηρεσίες καθαριότητας. Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις περικοπές των δημόσιων δαπανών. Συμμετοχή της ΤΕΔΚΝΑ στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 28 Νοέμβρη. Τέλος, η ΓΣ αποφάσισε ομόφωνα να απαιτήσει από την ΚΕΔΚΕ το έκτακτο συνέδριό της να γίνει μέχρι τις 20 Δεκέμβρη και οι αντιπρόσωποι να εκλεγούν με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως αποφασίστηκε στο προηγούμενο συνέδριο.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια να συναντηθεί η ηγεσία της ΤΕΔΚΝΑ με τον πρωθυπουργό, ενώ στις 30 Νοέμβρη θα συνεδριάσει και πάλι η ΓΣ για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Τα αιτήματα

Τα αιτήματα της ΤΕΔΚΝΑ είναι: Η καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων

των 15.000 δραχμών και της ειδικής αποζημίωσης των 18.000 δραχμών, τα οποία υποσχέθηκε πως θα ικανοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, χωρίς όμως χρονική δέσμευση. Την απόδοση από το 1997 του 5% της φορολογίας των τόκων καταθέσεων από το 20% που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (παλιών και νέων). Τη μη περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων κεντρικών αυτοτελών πόρων που προβλέπονται από το νόμο 1828/89, είτε αυτή η περικοπή επιχειρηθεί στο ποσοστό του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, είτε στο ποσοστό των Τελών Κυκλοφορίας. Ζητείται επίσης να υπάρξει διαφάνεια στις έκτακτες επιχορηγήσεις των δήμων που δίνονται από τα ταμεία διαφόρων υπουργείων. Τέλος, η ΤΕΔΚΝΑ διεκδικεί την καταβολή των παρανόμως παρακρατημένων πόρων (720 δισεκατομμύρια) από προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και την αύξηση του 20% επί του Φόρου Φυσικών Προσώπων σε 30%.

Ολοι κατά Αβραμόπουλου

Ολοι οι δήμαρχοι στη χτεσινή συνεδρίαση καταφέρθηκαν ενάντια στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και ειδικά κατά του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου,για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα στα προβλήματα της ΤΑ. Συγκεκριμένα πολλοί δήμαρχοι κατήγγειλαν τον Δ. Αβραμόπουλο ως διπρόσωπο. Ειδικά για το θέμα της τετραήμερης απεργίας, όπου, αν και είχε δηλώσει ότι θα κλείσει το δήμο, αντίθετα λειτούργησε πολλές υπηρεσίες του. Πάντως, και χτες, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Νίκος Γιατράκος δήλωσε στη ΓΣ ότι ο δήμος θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις!

Στη συνεδρίαση της συνέλευσης πήρε μέρος και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ Α. Κοιμήσης,ο οποίος αφού υπεράσπισε τις αποφάσεις που έλαβε η ΚΕΔΚΕ στο συνέδριο δήλωσε ότι το σημαντικότερο ήταν η διατήρηση του θεσμικού χαρακτήρα του νόμου 1828/89.

Η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων πάντως δήλωσαν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με εξαίρεση τους δημάρχους Ηλιούπολης Θ. Γιωργάκη και Χολαργού Κ. Πατακό. Πολλοί δήμαρχοι κατέθεσαν προτάσεις για μορφές κινητοποιήσεων που θα εξεταστούν στο μέλλον, όπως καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, απεργία πείνας κλπ. Επίσης πρότειναν να ζητηθεί η παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ και να ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων με την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ