Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
Φόροι στο λαό, λιτότητα στα νοσοκομεία!
  • Ο Κ. Γείτονας ανακοίνωσε χτες ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση φόρων για το ΕΣΥ, αλλά, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η άγρια λιτότητα για τα νοσοκομεία τα οδηγεί στο κλείσιμο
  • Την Πέμπτη η παναττική τετράωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και η πορεία στο υπουργείο Οικονομικών

Στην πεπατημένη της αύξησης των φόρων για την υγεία με ταυτόχρονη άγρια λιτότητα για τα νοσοκομεία καταφεύγει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Κ. Γείτονας στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ, "ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει μια αύξηση φόρων για το ΕΣΥ". Και για να μειώσει τις εντυπώσεις απ' τη φορομπηχτική πολιτική, πρόσθεσε ότι δε θα είναι η "μόνη διάσταση του προϋπολογισμού". "Χρειάζεται, είπε, να πάμε σε ένα σύστημα εξορθολογισμού των δαπανών υγείας, με συμπίεση του κόστους νοσηλείας, με αποφυγή οποιασδήποτε σπατάλης και με καλύτερα οργανωτικά σχήματα για να έχουμε καλύτερες επιδόσεις".

Στον προϋπολογισμό του 1994 είχε προβλεφτεί μια αύξηση κατά 42,2% του φόρου καπνού για την υγεία. Η αύξηση αυτή μεταφράστηκε σε 87 δισ. δραχμές - και τα συνολικά έσοδα απ' το φόρο καπνού έφτασαν τα 327 δισ. δραχμές. Μάλιστα το Φλεβάρη του 1994 ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποσχέθηκε ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε στην υγεία, αλλά εκτός από 11 δισ. τα υπόλοιπα τα έφαγε η "μαύρη τρύπα".

Ούτε για οινόπνευμα!

Πρώτο δείγμα της συμπίεσης - κατά τον Κ. Γείτονα - του κόστους νοσηλείας, είναι η μείωση στο ένα τρίτο,σε σχέση και με αυτά τα εξευτελιστικά κονδύλια του 1996, των λειτουργικών δαπανών για τα νοσοκομεία.

Οπως καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στον προϋπολογισμό του 1997 προβλέπονται μόλις τρία δισ. δραχμές, έναντι 9,44 δισ. του 1996 (και 9,2 δισ. του 1995).

Ακόμα και τα εννέα δισ. είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες απορροφούν κοντά στο 40% των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Το 1996 οι προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας ήταν 554,8 δισ. (έναντι 487,8 δισ. του 1995). Μ' άλλα λόγια οι λειτουργικές δαπάνες ξεπερνούν - σε σημερινές τιμές - τα 220 δισ. ετησίως. Ετσι τα νοσοκομεία αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδα αυτά παίρνοντας κονδύλια και απ' τη μισθοδοσία - που είναι ανελαστικές δαπάνες. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μετατόπιση του βάρους στα ασφαλιστικά ταμεία με την αύξηση των νοσηλίων.

Ηδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέρχεται και μια άλλη λαθροχειρία. Καλύπτει το 75% της μισθοδοσίας με τα εγγεγραμμένα κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό. Ηταν μια συνηθισμένη πρακτική όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια και έρχονταν στο τέλος με συμπληρωματικές επιχορηγήσεις και κάλυπταν το 25%.

Ομως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την τελευταία τριετία δεν καλύπτουν αυτό το άνοιγμα. Ακόμα και στην πανελλαδική σύσκεψη των προέδρων των νοσοκομείων που έγινε στο Θριάσιο Νοσοκομείο (30.10.1996) ορισμένοι πρόεδροι έθεσαν το ζήτημα της κάλυψης της μισθοδοσίας για να βρουν τα κονδύλια για τα υπόλοιπα έξοδα.

"Με τον περιορισμό των επιχορηγήσεων στα πλαίσια του 1996 σημαίνει πρακτικά το κλείσιμο των νοσοκομείων", τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στο χώρο της υγείας, επισημαίνει σε άλλο σημείο η ΠΟΕΔΗΝ, έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί με αρνητικά αποτελέσματα ο τομέας της καθαριότητας, με ιδιωτικά συνεργεία, με αλλοδαπούς εργάτες και μερική ή καθόλου ασφαλιστική κάλυψη. Ακόμα μια σειρά δραστηριότητες (πλυντήρια, μαγειρεία, ραφεία) εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο περιορισμός των προσλήψεων, υπογραμμίζει σε άλλο σημείο η ΠΟΕΔΗΝ, ναρκοθετεί τη λειτουργία των νοσοκομείων όταν υπάρχουν 10 - 12 χιλιάδες κενές θέσεις μόνο του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, μεταξύ των άλλων, κάλυψη κατά 100% της μισθοδοσίας (συμπεριλαμβανομένων και των 5.562 θέσεων του 1996 και των 3.700 θέσεων για το 1997).

Η Ομοσπονδία δηλώνει την αντίθεσή της τόσο στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών όσο και για το ενιαίο μισθολόγιο.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει παναθηναϊκή 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 21 Νοέμβρη 1996, συγκέντρωση στο θέατρο "Βρετάνια" και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και πανελλαδική απεργία στις 28 Νοέμβρη 1996 με την ΑΔΕΔΥ.

Στάσεις εργασίαςστο Κρατικό Νίκαιας

Στάσεις εργασίας άρχισαν το πρωί (10.30 πμ - 2.30 μμ) και το απόγευμα (5 - 8.30 μμ) από χτες και θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή οι τραπεζοκόμες στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, με αίτημα την άμεση πρόσληψη τουλάχιστον δέκα τραπεζοκόμων. Μια τραπεζοκόμος εξυπηρετεί 60 - 70 ασθενείς ενώ θα έπρεπε να εξυπηρετεί 35 ασθενείς.

Ομως ήρθε η πρώτη εξορθολογιστική ψυχρολουσία στο πνεύμα του Κ. Γείτονα. "Οσο και να απεργήσετε, αυτές οι δυνατότητες υπάρχουν", τους είπε χτες ο πρόεδρος του νοσοκομείου...

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ