Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Μεγαλώνει η φθορά του δικομματισμού

«Βουλιάζει» στη συνείδηση των λαϊκών μαζών ο δικομματισμός, κάτω από το βάρος της αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζει και η οποία έχει οδηγήσει στη χειροτέρευση της κατάστασης και του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Η ανυποληψία και η φθορά των κομμάτων του δικομματισμού που είχε καταγραφεί και στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη φαίνεται ότι μεγαλώνει απότομα στο διάστημα που ακολούθησε μετά από αυτές, γεγονός που φυσικά οφείλεται στην κλιμάκωση της γενικευμένης αντιλαϊκής επίθεσης (ασφαλιστικό, ακρίβεια, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.).

Η τάση αυτή καταγράφεται με σαφήνεια στην πανελλαδική δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό του ΑΝΤ1 που έγινε στο διάστημα μεταξύ 4 έως 7 Γενάρη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγράφουν απώλειες... 12 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που είχε γίνει το περασμένο Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 27,6% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ 26,3%, το ΚΚΕ 8,4%, ο ΣΥΝ 7,9%, ο ΛΑΟΣ 3,9%, ενώ το «άκυρο - λευκό - αποχή» 11,7% και οι «αναποφάσιστοι» στο 11,1%. Σημειώνεται ότι τα αντίστοιχα ποσοστά στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το Νοέμβρη ήταν ΝΔ 34,6%, ΠΑΣΟΚ 31,4%, ΚΚΕ 7,2%, ΣΥΝ 5,3%, ΛΑΟΣ 3,9%. Στην «παράσταση νίκης» (ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) το 54,8% απαντά η ΝΔ, 17,4% το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 25,6% «δε γνωρίζει».

Σαφή είναι και τα μηνύματα της «κοινής γνώμης» σε ό,τι αφορά την «υπόθεση Ζαχόπουλου». Η συντριπτική πλειοψηφία (81%) πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικές προεκτάσεις στην υπόθεση, ενώ το 76% θεωρεί ότι πρόκειται για «σκάνδαλο με ευρύτερες διαστάσεις» έναντι μόλις του 16% που θεωρεί ότι είναι «προσωπική υπόθεση». Επίσης, το 72% εκτιμά ότι η υπόθεση έχει φωτιστεί καθόλου ή λίγο, ενώ το 49% θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει κινηθεί με επάρκεια στην υπόθεση. Πάντως, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται «προστατευμένος» καθώς το 48% πιστεύει ότι δεν έχει προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση έναντι 39% που πιστεύουν το αντίθετο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ