Τρίτη 8 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ουσία της κυβερνητικής «τυπολογίας»

Η ...«τυπολογία» φαίνεται να είναι το αμυντικό «όπλο» της κυβέρνησης επί της ουσίας της υπόθεσης «Ζαχόπουλου», αφού όλα δείχνουν πως και η ίδια καταλαβαίνει ότι η «ροζ» ερμηνεία της δεν πείθει κανένα.

Κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε μεταξύ πολλών άλλων ότι «σε επικοινωνία που είχα με το υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αποχαρακτηρισμός αρχαιολογικού χώρου» και ότι «προφανώς, υπάρχουν συγκεκριμένες τυπολογίες, στις οποίες χάρη της δημοσιογραφικής γλώσσας μπορεί να αναφέρονται ως αρχαιολογικοί χώροι, αλλά με διαβεβαιώνουν ότι αρχαιολογικός χώρος με την έννοια που η τυπολογία ορίζει στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν αποχαρακτηρίστηκε». Πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι η «κατάληξη» της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτική «και φτάνει για τον τελικό έλεγχο στον αρμόδιο υπουργό».

Οι παραπάνω δηλώσεις ενωμένες δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από όσο θέλει να την παρουσιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού, στην αντίθετη περίπτωση, δε θα χρειαζόταν καν να υπάρχει ΚΑΣ ή να γνωμοδοτεί απλώς και θα έφτανε η «απλή» εφαρμογή του νόμου. Αλλά η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας αν αποτελεί ή όχι «κατάργηση» ή υπονόμευση ουσιαστικά του θεσμικού χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικού χώρου το «τσουνάμι» παραχωρήσεων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο προέβη το ΥΠΠΟ και που σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσε την κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων στην πράξη, μετά τις αντιδράσεις φορέων και κόσμου, όπως στην περίπτωση της παραχώρησης της Στοάς Αττάλου στη «Βόνταφον». Αλλωστε, η αρχαιολογική νομοθεσία (προϊόν των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ επί το πλείστον) δίνει δυνατότητες «ερμηνειών» στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην πρόσφατη π.χ. γνωμοδότηση για την παραχώρηση τμήματος του Κάστρου των Ιωαννίνων για 50 χρόνια στο Ιδρυμα του Ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς, το ΚΑΣ έδωσε την έγκριση κατά πλειοψηφία στηριζόμενο σε νόμο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως δεν ήταν σαφής κατά τον προεδρεύοντα του συμβουλίου και νομικού συμβούλου του ΥΠΠΟ ο οποίος μειοψήφησε καταψηφίζοντας την παραχώρηση...

Επιπλέον, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η διπλή ψήφος του Προέδρου, δηλαδή του Γενικού Γραμματέα, του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Ζαχόπουλου, χρησιμοποιήθηκε σε μια μόνο περίπτωση και αυτή είναι για τα δύο κτίρια μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης. Σε καμία άλλη περίπτωση».

Ωστόσο, υπάρχουν τουλάχιστον ακόμη δύο: Μάρτης 2006: Ο Χρ. Ζαχόπουλος, κάνοντας χρήση της «διπλής» ψήφου, «πέρασε» την έγκριση του αιτήματος για την αλλαγή χρήσης των ορόφων του κτιρίου επί της Απ. Παύλου 27 στο Θησείο και τη μετατροπή του σε επιχείρηση με τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο, λέγοντας ότι «συμμερίζεται» τις αρνητικές απόψεις, αλλά ...ψηφίζει υπέρ επειδή έχουν δοθεί ανάλογες άδειες σε άλλους! Γενάρης 2005: Ο πρώην γγ χρησιμοποιεί και πάλι τη διπλή ψήφο για να «περάσει» το αίτημα της BMW να χρησιμοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου ως διαφημιστικό «φόντο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακυρη η απόφαση για την «Κολούμπια» (2008-01-08 00:00:00.0)
«Ροζ» άλλοθι μιας μαύρης πολιτικής (2007-12-29 00:00:00.0)
Της γης αρχαιολογικό «βιβλίο» (2007-07-28 00:00:00.0)
Σε διαρκή απειλή τα μνημεία (2005-10-21 00:00:00.0)
Στο διαφημιστικό «βωμό» πολυεθνικής (2005-01-13 00:00:00.0)
Εργολάβοι του θεάματος κατά της Πνύκας (1997-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ