Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ
Στο διαφημιστικό «βωμό» πολυεθνικής

Ως φόντο για τις διαφημιστικές ανάγκες μιας πολυεθνικής παραχωρείται ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου, μετά τη σχετική θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο, ωστόσο, διχάστηκε (οκτώ υπέρ, οκτώ κατά) και χρειάστηκε η θετική (προσμετριέται ως διπλή) ψήφος του προέδρου του ΚΑΣ και γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χ. Ζαχόπουλου, για να «περάσει» το αίτημα!

Συγκεκριμένα, η αυτοκινητοβιομηχανία BMW ζήτησε - και πέτυχε- την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του ιερού του Ποσειδώνα στο Σούνιο (εκτός περίφραξης βέβαια αλλά αυτό έχει λίγη σημασία... προς το παρόν) για την παρουσίαση της νέας σειράς αυτοκινήτων της και μάλιστα για ένα μήνα, από τις 21/1 έως και τις 24/2.

Φυσικά η είδηση δεν είναι στο ότι μια πολυεθνική θέλει να απαξιώσει ένα μνημείο και μάλιστα σαν το συγκεκριμένο, αφού οι πολυεθνικές έχουν ήδη απαξιώσει την ίδια την ανθρώπινη ζωή για να έχουν πολιτιστικές «ευαισθησίες». Η είδηση είναι στο ότι υιοθετήθηκε η άποψη πως η κλασικότητα του μνημείου «ταιριάζει» στην παρουσίαση ενός... «κλασικού» προϊόντος!

Τα μισά μέλη του συμβουλίου (8) διαφώνησαν με την παραχώρηση για δύο πολύ βασικούς και ευνόητους λόγους: Οτι θα πληγεί ο συμβολισμός του χώρου και η παιδευτική του διάσταση και ότι η παραχώρηση θα «ανοίξει την όρεξη» και σε άλλες πολυεθνικές. Τα άλλα μισά (8) μέλη του ΚΑΣ θεώρησαν, εκτός από τα περί «κλασικότητας του προϊόντος», ότι η αποδοχή του αιτήματος θα αποτελέσει την αφετηρία για μια «επιθετική πολιτιστική πολιτική» από τη χώρα μας!

Τελικά, ο γγ του ΥΠΠΟ, συνεπής με την πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης και του κόμματός του που εκλαμβάνει τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά ως αγοραία στοιχεία, χρησιμοποίησε τη δυνατότητα που του δίνεται από το νόμο και υπερψήφισε την αποδοχή του αιτήματος. Το τέλος χρήσης που πρέπει να πληρώσει η εταιρία είναι 50.000 ευρώ. Ακόμη και τα μνημεία έχουν την τιμή τους λοιπόν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ