Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργολάβοι του θεάματος κατά της Πνύκας

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού με διάφορα προσχήματα, στα πλαίσια βαρύγδουπων διοργανώσεων, παραδίδουν τα μνημεία μας στην ασύδοτη κερδοσκοπία εργολάβων και "χορηγών" του πολιτισμού και του αθλητισμού. Μετά το κρούσμα του ασεβούς κατασκευάσματος στο Καλλιμάρμαρο, έρχεται η σειρά του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας με προκλητική παραχώρησή της - για πρώτη φορά στα χρονικά - για δύο συναυλίες με την Χ. Αλεξίου, στα πλαίσια εκδηλώσεων για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004. Αποκαλυπτική είναι η παρακάτω ανακοίνωση - καταγγελία του Λεωνίδα Αυδή από μέρους της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα":

"Η παραχώρηση της Πνύκας, για πρώτη φορά στην ιστορία, για να πραγματοποιηθεί συναυλία αποτελεί ακραίο δείγμα εμπορευματοποίησης των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η παραχώρηση έγινε με απλή πράξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, χωρίς εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ο χώρος παραδόθηκε στους εργολάβους του θεάματος για να τον διαμορφώσουν με διάφορες τερατώδεις κατασκευές κατά την κρίση τους (εξέδρες, πύργους, σκάλες). Η προσέλευση χιλιάδων θεατών θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τα μνημεία, υπάρχει δε και φόβος ατυχημάτων, λόγω της κατάστασης του χώρου. Καλείται κάθε αρμόδιος να παρέμβει για την αποτροπή των κινδύνων έστω και την ύστατη ώρα".

Με χτεσινή επίσκεψή μας στην Πνύκα, διαπιστώσαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης: Επί μία βδομάδα, ερήμην της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας παρότι αυτή έστειλε έγγραφο στους διοργανωτές της συναυλίας, οι εργολάβοι στήνουν τεράστιες, εξαιρετικά επικίνδυνες για την ακεραιότητα του κοινού και του αρχαιολογικού χώρου, εγκαταστάσεις για 5.000 θεατές. Κι αυτό σε έναν αρχαιολογικό χώρο που έχει μεγάλου βάθους παλιές αρχαιολογικές τομές (σκάμματα), σαθρότατο έδαφος σε πολλά σημεία, αρχαία λαξεύματα σε βράχους, το κοίλον και το βήμα της Εκκλησίας του Δήμου και λείψανα του αρχαίου τείχους. Σε ένα χώρο, τη μεγάλη συμβολική σημασία του οποίου επί δεκαετίες διαφύλαξε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, απορρίπτοντας διάφορες αιτήσεις για παραχώρησή του.

Η παραχώρησή του γι' αυτές τις συναυλίες - χωρίς καν να παρακολουθήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία την εγκατάσταση των εξωφρενικού μεγέθους πύργων και εξεδρών και το πού θα τοποθετηθούν αυτές, ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι θεατές και οι καλλιτέχνες - ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για να "χαντακωθεί" και η Πνύκα από την αχόρταγη πρωτοβουλία των "χορηγών"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ