Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια πολύ στενή σχέση

Ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, επικεφαλής της Ελληνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για το 14ο ΠΦΝΦ, μιλά για τη σχέση της ΚΝΕ με το θεσμό

Η ΚΝΕ έχει μια ειδική σχέση με το θεσμό του Παγκόσμιου Φεστιβάλ. Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ που παραβρέθηκε στο 10ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Βερολίνο το 1973, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εμπνευσμένη από το γεγονός, έβαλε στο χαρτί και δημιούργησε το θεσμό του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" που σήμερα συμπληρώνει τον 23ο χρόνο του. Για το ρόλο και τις προσδοκίες της ΚΝΕ από αυτή τη διοργάνωση, μιλάει στο "Ρ" ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ελληνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής.

"Για την ΚΝΕ το 14ο ΠΦΝΦ αποτελεί τη ζωντανή συνέχεια ενός θεσμού που σφράγισε το προοδευτικό παγκόσμιο νεολαιίστικο κίνημα από το 1947, μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών, που συνεχίστηκε μέσα σε όλες τις δεκαετίες με σταθμούς σε σοσιαλιστικές στην πλειοψηφία τους χώρες και κατέληξε το 1989 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας", τονίζει ο Ηρ. Τσαβδαρίδης.

"Πάρα πολλοί πίστεψαν ότι ο θεσμός αυτός είχε πεθάνει όπως και πολλά άλλα πράγματα μαζί με αυτό. Αρα η ιστορική και αγωνιστική συνέχεια αυτού του θεσμού, φέρνει πρώτα απ' όλα αυτή τη σύνδεση με το αγωνιστικό λαμπρό παρελθόν του παγκόσμιου προοδευτικού κινήματος μέσα στο οποίο είχαν τον πρώτο ρόλο οι κομμουνιστές και ήταν ξεχωριστή η προσφορά και η συμβολή της ΚΝΕ".

Η ΚΝΕ συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις για να πάρει το Φεστιβάλ το χαρακτήρα που αρμόζει σε μια τέτοια διοργάνωση: "Εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο από την προκήρυξη του παγκόσμιου φεστιβάλ, η ΚΝΕ πρωτοστάτησε κάνοντας το διεθνιστικό της καθήκον, συμβάλλοντας αποφασιστικά και δυναμικά στη διασφάλιση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα και μέσα από το σύνθημα και μέσα από το περιεχόμενο, τονίζει ο Ηρ. Τσαβδαρίδης. Οι αντιδράσεις και οι αντιρρήσεις ξεπεράστηκαν και πιστεύουμε ότι βαδίζουμε προς ένα φεστιβάλ αντάξιο των προηγούμενων, σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, με την απουσία σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη που συνέβαλαν στα προηγούμενα φεστιβάλ. Φέτος μιλάμε για ένα αυτοχρηματοδοτούμενο φεστιβάλ όπου οι νεολαίες και οι ίδιοι οι νέοι αντιπρόσωποι καλούνται να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό για την κάλυψη των εξόδων".

Σχολιάζοντας τη μεγάλη συμμετοχή νέων από όλο τον κόσμο, ο Ηρ. Τσαβδαρίδης επισήμανε: "δείχνει πως το γεγονός ότι γίνεται στην Κούβα, τη χώρα - σύμβολο που καθημερινά δίνει τον αγώνα απέναντι στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, σίγουρα πρόσθεσε σε δυναμική. Το γεγονός ότι το 14ο Φεστιβάλ συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων από τη δολοφονία του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, μάς βάζει και μπροστά στο αγωνιστικό καθήκον να αποτίσουμε φόρο τιμής στον αγωνιστή και στο λαό που βρισκόταν από πίσω του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ