Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυρετός στην Αβάνα

Σε πυρετώδεις ετοιμασίες βρίσκεται ο κουβανικός λαός για να υποδεχτεί το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών. Ο "πυρετός" αυτός έχει μεταδοθεί, κατά τα φαινόμενα, και στις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες νεολαίοι θέλουν να επισκεφτούν το Νησί και η κρατική μηχανή κάνει ό,τι μπορεί για να τους σταματήσει.

Στην Κούβα, τα "Σπίτια των ηπείρων", που θα χρησιμοποιηθούν για να παρουσιαστούν εκεί ήθη και έθιμα από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι, πλέον, έτοιμα για το φεστιβάλ. Υστερα από εκτεταμένες επισκευές και ανακαινίσεις, τα έξι σπίτια, στις γειτονιές Βεδάδο και Μιραμάρ της Αβάνας, παραδόθηκαν επίσημα στη Young Communist League. Οι χώροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν σαν βήμα για δραστηριότητες των νεολαίων από τις ηπείρους, που θα αντιπροσωπεύονται στο φεστιβάλ, με σκοπό την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στους επισκέπτες και τους Κουβανούς αντιπροσώπους.

Η δυνατότητα, όμως, για επαφή με άλλους πολιτισμούς δε θα περιοριστεί μόνο ανάμεσα στους αντιπροσώπους των νεολαιών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ, καθώς αυτό θα χαρακτηρίζεται από ευρεία επαφή με τους Κουβανούς στις γειτονιές και τους τόπους εργασίας. Για παράδειγμα, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 450 επισκέψεις σε εργοστάσια, σχολεία, νοσοκομεία και στρατιωτικές μονάδες.

Επιπλέον, το τρένο που θα μεταφέρει αντιπροσώπους σε άλλες περιοχές της Κούβας την 1η Αυγούστου είναι ήδη έτοιμο. Την ίδια ώρα, άλλες πόλεις του Νησιού βρίσκονται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την υποδοχή των αντιπροσώπων, που θα καταφτάσουν εκεί με το τρένο.

Παράλληλα, ειδικές προετοιμασίες γίνονται για τους αντιπροσώπους, άτομα με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι και θα διαμένουν στο νοσοκομείο "Solidaridad con Panamα", προκειμένου να εξυπηρετείται καλύτερα κάθε τους ανάγκη. Αλλωστε, εννιά μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Τέλος, αναφορικά με τις διεθνείς ετοιμασίες, ο πρόεδρος της Ρωσικής Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, Μιχαήλ Ταράνζοφ,ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία περίπου 300 Ρώσων νεολαίων θα συμμετέχει στο φεστιβάλ.

1.000 συμμετοχές από τις ΗΠΑ

Αυτό το μήνα, συνδυασμός ομάδων νεολαίων ελπίζει πως θα παρουσιάσει στην Κούβα τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί εκεί από τις ΗΠΑ, ακόμα και αν αυτές συνεχίσουν να τους αρνούνται την άδεια για να ταξιδέψουν στο Νησί. Ενας από τους διοργανωτές δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι πάνω από 1.000 νεολαίοι και φοιτητές θέλουν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Νέα Υόρκη, η Λόρεν Γκαρλόβσκι,ο συντονιστής της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής των ΗΠΑ, είπε πως κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το φεστιβάλ. Πρόσθεσε ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που θα επισκεφτεί το Νησί, μετά το θρίαμβο της Επανάστασης το '59.

Ο Τόνι Νιούμαν,εκπρόσωπος της Global Exchange, μιας ομάδας με έδρα το Σαν Φραντζίσκο που διοργανώσει ταξίδια στην Κούβα για πολίτες των ΗΠΑ, είπε ότι μέχρι τώρα οι μεγαλύτερες ομάδες έχουν συγκεντρώσει περίπου 200 άτομα. Σημείωσε ότι η Κούβα έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για πολλούς νέους ανθρώπους, όχι μόνο κομμουνιστές, αλλά και μεμονωμένα άτομα που θέλουν να δουν γιατί τους απαγορεύεται η επίσκεψη εκεί. Αν δεν πάρουν την αναγκαία άδεια από το κράτος των ΗΠΑ, αναγκάζονται να "σπάσουν" το εμπάργκο, ταξιδεύοντας εκεί μέσω των νησιών Μπαχάμας ή του Μεξικού.

Το αμερικανικό κράτος αρνήθηκε αρχική αίτηση, που έγινε τον Απρίλη από ομάδα 50 Αμερικανών που ήθελαν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ. Κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι η αίτησή τους εξετάζεται...

Η Γκαρλόβσκι είπε ότι οι νέοι που θέλουν να μεταβούν στην Κούβα έχουν ζητήσει στήριξη, προκειμένου να εγκριθούν οι αιτήσεις τους για μετάβαση στην Κούβα, από πολιτικούς στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: Αρθρο της Marelys Valencia Almeida στην ψηφιακή έκδοση της "Granma International".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση του Ν. Αμπατιέλου με τον πρέσβη της Κούβας(2022-09-22 00:00:00.0)
Υπογραφή εμπορικής συμφωνίας(2003-09-16 00:00:00.0)
Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών(2001-08-11 00:00:00.0)
Πορεία αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης(1997-08-17 00:00:00.0)
Μια πολύ στενή σχέση(1997-07-20 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας(1997-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ