Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Γιορτή της νιότης στο Νησί της Επανάστασης

Μετά από οχτώ χρόνια, επιστρέφει στην Κούβα και το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Κάτι μεγάλο θα γίνει στην Αβάνα της Κούβας, από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 4 Αυγούστου. Νέοι, χιλιάδες νέοι, από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν εκεί, στο Νησί της Επανάστασης, για να δώσουν όλοι μαζί ζωή και πάλι σε έναν από τους θεσμούς που σημάδεψαν το παγκόσμιο προοδευτικό νεολαιίστικο κίνημα, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και μαζί να στείλουν το μήνυμα της αλληλεγγύης στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ενα θεσμό που ξεκίνησε αμέσως μετά από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, πέρασε από μια σειρά χώρες και μετά από οχτώ χρόνια επιστρέφει στην Κούβα, στην οποία πριν από λίγες μέρες "επέστρεψε" και το σύμβολο της Επανάστασης, ο Τσε, δίνοντας στις φετινές εκδηλώσεις κι έναν ξεχωριστό συμβολισμό.

Η ζωντάνια του θεσμού του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών διαπνέει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Οι διοργανωτές έχουν δώσει σε κάθε μέρα του Φεστιβάλ και ένα διαφορετικό όνομα: Ημέρα Ιθαγενών Λαών, Ημέρα Ασίας και Ωκεανίας, Ημέρα Μαρτύρων, αφιερωμένη σε όλους εκείνους που έπεσαν στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, Ημέρα Αφρικής, Ημέρα Ευρώπης, Ημέρα Μέσης Ανατολής, ημέρα Αμερικανικής Ηπείρου και Ημέρα Κούβας.

Νέοι από 121 χώρες, περίπου 11.000, θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις από τις 28 Ιούλη μέχρι τις 4 Αυγούστου, ενώ τη φιλοξενία τους θα αναλάβουν κουβανικές οικογένειες. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στον κουβανικό λαό είναι ότι οι προσφορές των Κουβανών να φιλοξενήσουν αντιπροσώπους ξεπέρασαν κατά πολύ τον αναγκαίο αριθμό. Την πέμπτη μέρα του φεστιβάλ, το 30% των αντιπροσώπων θα μετακινηθεί από την Αβάνα στις επαρχίες της Κούβας και εκεί θα συνεχίσουν για τρεις μέρες παράλληλα οι εκδηλώσεις. Η ελληνική επιτροπή θα συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, καθώς επιλέχτηκε να κάνει την εισήγηση και να προεδρεύει της συνάντησης για το ρόλο του ΝΑΤΟ και θα συντονίσει τη συνάντηση των νέων συνδικαλιστών, ενώ θα συμμετάσχει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, επισκέψεις σε σχολεία, εργοστάσια, νοσοκομεία και άλλα κέντρα οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Με μία αντιπροσωπεία 40 μελών και στελεχών και επικεφαλής τον γραμματέα της Ν. Σοφιανό, η ΚΝΕ θα μεταφέρει ένα μήνυμα αντίστασης, που βγαίνει μέσα από τους καθημερινούς μας αγώνες πλάι στο ΚΚΕ για τα δικαιώματα των νέων, στον καθημερινό αγώνα για την ειρήνη, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας, στη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ θα παραμείνει στην Κούβα τρεις μέρες μετά το τέλος του φεστιβάλ, ενώ στο περιθώριο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και την αντίστοιχη οργάνωση της νεολαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ