Κυριακή 20 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κόρη του Τσε

ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ,βετεράνος του ΚΚΕ - Αθήνα. Η κόρη του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτίς, όπως τη γνώρισα, την άκουσα και την είδα στη συνέντευξή της στον "902", έδειξε πόσα πολλά προσόντα έχει μια κομμουνίστρια, άξια κόρη του πατέρα της. Και θυμήθηκα κάτι που μου είχε πει το 1945 ο τότε ΓΓ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. "Σύντροφε Κώστα, οι επαναστάτες κομμουνιστές γεννιένται, δε γίνονται". Σε μερικούς ψευτοκομμουνιστές που το είπα είχαν αντίρρηση... Τιμή και δόξα στον θρυλικό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα και στην κόρη του Αλέιδα.

Καπετάν Κόζιακας

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ,Αθήνα. Στο "Ρ" 9.7.97 στις "Μνήμες Αγωνιστών" για τον Θωμά Πάλλα υπάρχουν στο σχετικό σημείωμα ορισμένες ανακρίβειες. 1. Δεν ήταν από ευκατάστατη οικογένεια. 2. Οταν βγήκε αντάρτης στον Ολυμπο, είχε ψευδώνυμο Σόλων Σκαλοπάτης και όχι Κόζιακας. 3. Κόζιακας έγινε, όταν πήγε στη Δ. Θεσσαλία Φλεβάρη 1943, σαν αρχηγός του Αρχηγείου Κόζιακα. 4. Δεν έκανε στη Δ. Μακεδονία ούτε στη Θράκη. 5. Δεν έκανε καπετάνιος στην 7η Μεραρχία, αλλά στην 8η της Ηπείρου μέχρι τον Αύγουστο του 1944. 6. Μετά στάλθηκε από το ΓΑ στην 6η Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Ηταν συμπολεμιστής μου στο 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων του ΕΛΑΣ και συγκρατούμενός μου στις Φυλακές Βόλου. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας.

Σημ. "Ρ": Σ' ευχαριστούμε σ. Ηλία. Μας βοηθάς να διορθώσουμε τα στοιχεία του στο Μαρτυρολόγιο απ' όπου τα πήραμε, χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι όλα είναι ακριβή και ελεγμένα.

Ο 11ος εκτελεσμένος

ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,Αθήνα, Κάτω Πατήσια. Τηλ.: 83.10.210. Διαβάζοντας στο φύλλο του Σαββάτου 12.4.97 "Το χρονικό της Νιάλας", είδα να γίνεται λόγος για 10 εκτελεσμένους στη Λαμία 3.5.47. Δυστυχώς ήταν 11 εκτελέσεις. 10 άνδρες και μία κοπέλα, η Βαγγελίτσα. 10ος από τους άνδρες ήταν ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΗΣ (Σόλων), γεννηθείς στη Χαλκίδα, απόφοιτος της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα. Του απονεμήθηκε μετάλλιο και δίπλωμα από την ΠΕΑΕΑ της Λαμίας. Το δίπλωμα είναι υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Νίκο Τερζόγλου και από τον γενικό γραμματέα Φοίβο Τσέκερη.

Ο Νικόλαος Αγιομαυρίτης ήταν αδελφός μου. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο. Η ΠΕΑΕΑ της Καρδίτσας μπορεί να μην τον ήξερε, αλλά έτσι είναι. Τον πήραν και τον εκτέλεσαν μαζί με τα παιδιά που έπιασαν στη Νιάλα.

Ενα παράπονο που ήθελα να εκφράσω είναι ότι μετά από τόσα χρόνια ούτε η ΠΕΑΕΑ της Καρδίτσας, ούτε η ΠΕΑΕΑ της Λαμίας έκανε ένα μνημόσυνο στην Ξεριώτισσα στον τόπο της εκτέλεσής τους.

Συντροφικά


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ