ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Προβληματισμός για τις «αντοχές» του δικομματισμού

Εντονη ταραχή επικρατεί στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η έντονη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων για την αντιδραστική πολιτική τους προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στο ίδιο το οικοδόμημα του δικομματισμού.

Η πρωτοφανής αμφισβήτηση και απόρριψη των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως καταγράφεται με σαφήνεια στο πρόσφατο γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις», έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό για τις «αντοχές» του δικομματισμού. Ηγετικά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι υπάρχει «μια γενικευμένη απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια» και μια κλιμακούμενη διαμαρτυρία που αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά και αγγίζει το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Επίσης, θεωρούν δεδομένο ότι τα πράγματα αυτά δε θα αλλάξουν στο ορατό μέλλον, αφού θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα η ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Η διέξοδος που αναζητείται είναι στην κατεύθυνση της «ανακαίνισης» του πολιτικού συστήματος και της εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, πράγμα φυσικά καθόλου εύκολο, αφού τα «μέσα» που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν (παροχές-ψίχουλα, κλπ.) πλέον δεν είναι «διαθέσιμα».

Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται, δίχως όμως να έχουν εκφραστεί ακόμα δημόσια, τα σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ των γνωστών «ζευγαριών» (ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ αλλά και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)...

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δε βλέπει τη ραγδαία φθορά της επιρροής της που κατέγραψε το τελευταίο γκάλοπ, τάση που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβεβαιωθεί και από τις άλλες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα. Ο βασικός λόγος είναι ότι το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, ενώ γενικότερα μέσα στο 2008 θα πάρει «κρίσιμες αποφάσεις» για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία της δημοσκόπησης της «Μέτρον Ανάλυσις», προτίμησε να υπεκφύγει μιλώντας επί της διαδικασίας και παραπέμποντας «στην πάγια θέση μου για τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, τις οποίες χρησιμοποιούμε ως εργαλεία δουλιάς». Ξέχασε βέβαια ότι δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που χρησιμοποιούσε τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για να στηρίξει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί υποστήριξης των «μεταρρυθμίσεων» από την πλειοψηφία του λαού...

Το ίδιο αμήχανη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, που σε καμία περίπτωση βέβαια δεν παραδέχτηκε ότι η συνεχιζόμενη φθορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στην αντιλαϊκή πολιτική που υποστηρίζει.

«Εμείς δεν είχαμε σε καμία περίπτωση την προσδοκία να καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις ανατροπή του πολιτικού σκηνικού τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές», ψέλλισε ο Γ. Ραγκούσης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ανακαλύψει κάποια «θετικά, ποιοτικά στοιχεία μέσα σε αυτή τη δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ», τα οποία όμως «δεν είναι η ώρα να τα επισημάνουμε»! Από την άλλη επιχείρησε να αδράξει ως σωσίβιο τα ευρήματα για την υπόθεση Ζαχόπουλου για να υποστηρίξει ότι «ουσιαστικά συντρίβεται όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου».

Σημειώνεται, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσις» για τον ANT1, ότι η ΝΔ χάνει επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας στις 15 του Νοέμβρη, κατρακυλώντας στην πρόθεση ψήφου στο 27,6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει απώλειες 5,1% και υποχωρεί στο 26,3%. Πρόκειται για το χαμηλότερο βαθμό συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων από τη δεκαετία του '80...

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Αύριο Πέμπτη η Ελπίδα Παντελάκη θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στα Μηχανουργεία της Ρετσίνα και στις 6.30 μ.μ. στην Πειραϊκή.
  • Αύριο Πέμπτη η Βέρα Νικολαΐδου θα περιοδεύσει στις 6.30 μ.μ. στα εμπορικά καταστήματα Περάματος.
  • Την Παρασκευή η Ελπίδα Παντελάκη στις 10 π.μ., στην Ακτή Μιαούλη και στις 6.30 μ.μ. στην Αγ. Σοφιά.
  • Η ΚΟΒ Κερατέας του ΚΚΕ γιορτάζει τα 90 χρόνια από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση με εκδήλωση την Παρασκευή 11 Γενάρη, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Ο Παύλος», Ποσειδώνος και Σωκράτους, στην Κερατέα.
  • Η ΚΟ Ναυπάκτου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 12 Γενάρη, στο κέντρο Φώτη Σίνη στο Γρίμποβο Ναυπάκτου, στις 8.30 μ.μ. προς τιμήν των 90χρονων της Οχτωβριανής Επανάστασης και του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση για τα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης διοργανώνει η ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, την Κυριακή 13 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο «Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο» της Αριδαίας. Θα μιλήσει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συνεστίαση για τα 90χρονα του ΚΚΕ πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Πρόνοιας και οι Κομματικές Οργανώσεις Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Γονέων και Κηδεμόνων την Κυριακή 13 Γενάρη. Η συνεστίαση θα γίνει στη 1.30 μ.μ. στο κέντρο «Μεταξύ μας» (Ελ. Βενιζέλου 83, πρώην Γράμμου, στο Μοσχάτο).
  • Συνεστίαση για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, το Σάββατο 19 Γενάρη στο «Στέκι του ΡΑΦ». Θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η κρίση του δικομματισμού

Το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής έχει προβλήματα, τη φθορά της κυβέρνησης δεν την απορροφά η μείζων αντιπολίτευση, οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν πτώση και των δύο κομμάτων και ως εκ τούτου, ο προβληματισμός στα επιτελεία της άρχουσας τάξης για την επόμενη μέρα είναι έντονος.

Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η πολιτική ζωή της χώρας, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με βασικότερο βέβαια αυτό της ενεργοποίησης ή μη των λαϊκών δυνάμεων. Η ταξική πάλη, και το επίπεδο ανάπτυξής της, είναι αυτή που σε τελική ανάλυση βάζει τη σφραγίδα στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Πέραν αυτού, θα θέλαμε να επισημάνουμε δύο πράγματα: α) Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που το δικομματικό σύστημα στην Ελλάδα παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες β) συμπληρωματικά του πρώτου, η Ελλάδα είναι η μοναδική ίσως χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία αμφισβητείται ο δικομματισμός. Οι διάφοροι αναλυτές επισημαίνουν μεν το πρόβλημα - οι εφημερίδες βρίθουν από αναλύσεις και άρθρα - κανείς όμως δε στέκεται στους παράγοντες και τις αιτίες που ώθησαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να αμφισβητήσουν το δικομματικό σύστημα της εναλλαγής.

Ως προς το τελευταίο, εμείς θα επισημάνουμε, ότι η ειδοποιός διαφορά της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αυτό που διαφοροποιεί το πολιτικό σύστημα της χώρας με την πλειοψηφία των άλλων χωρών, είναι ότι στη χώρα μας, υπήρξε μια συγκροτημένη και συμπαγής πολιτική δύναμη, το ΚΚΕ εν προκειμένω, που δεν ενσωματώθηκε με τις «ευρωπαϊκές αξίες», με την ιδεολογία του κοσμοπολιτισμού που πρόβαλλε η αστική τάξη, αλλά από την πρώτη στιγμή, ως δύναμη αντίθεσης με τις κυρίαρχες επιλογές, στάθηκε σθεναρά στην απέναντι όχθη. Ηταν το ΚΚΕ, τη στιγμή που άλλες πολιτικές δυνάμεις ερωτοτροπούσαν και παντρολογιούνταν με τον ένα ή τον άλλο πόλο του δικομματισμού (βλέπε ΣΥΝ), που με την πολιτική του στάση, αποκάλυψε τον ταξικό ρόλο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, είτε με τη μορφή του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ, είτε με τη μορφή των μεταρρυθμίσεων που προβάλλει σήμερα η ΝΔ. Ηταν το κόμμα εκείνο που με βάση τις πολιτικές του αναλύσεις, αποκάλυψε στον ελληνικό λαό το συμπληρωματικό ρόλο των δύο αυτών κομμάτων, καταπολέμησε με συνέπεια τα ιδεολογήματα του «φωτός» και του «σκότους», το ρόλο των... δημοκρατικών κυβερνήσεων στο αστικό σύστημα της χώρας. Ο απεγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων από το δικομματικό σύστημα, δεν ήρθε από μόνος του και ούτε άκοπα. Και αποτελεί μάθημα πολιτικής ιστορίας, πώς ένα μικρό - σε ποσοστά - κόμμα, κατάφερε με τον πολιτικό του λόγο και τη δράση του, να επιφέρει τέτοια αποφασιστικά πλήγματα στα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα.

Σε πείσμα όσων μιλούν για απομόνωση του ΚΚΕ, αυτό συνεχίζει να «παράγει» πολιτική υψηλού επιπέδου, δίνοντας μαθήματα για το ρόλο και τη δράση του επαναστατικού κόμματος στις σημερινές δύσκολες συνθήκες ολοκληρωτικής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού.


Θ. Κ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να βγει στο προσκήνιο ο οργανωμένος λαϊκός παράγοντας

Μετά τη συνάντησή της χτες με αντιπροσωπεία της ΟΜΥΛΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σχολίασε:

«Αυτό που έχει σημασία για μας είναι να βγει στο προσκήνιο ο οργανωμένος λαϊκός παράγοντας, η σχεδιασμένη οργανωμένη πάλη. Αυτό το αποτύπωμα μας ενδιαφέρει εμάς και αντίθετα καλούμε τον ελληνικό λαό να στρέψει την πλάτη του στην αντιπολίτευση του καναπέ, στον πολιτικαντισμό, στη συζήτηση για τη συζήτηση, στην αντιπολίτευση με τη μορφή κοκορομαχίας. Ο λαϊκός παράγοντας θα βοηθήσει να φυσήξει ένας διαφορετικός άνεμος στην Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ