ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή «σκούπα» και στην Υγεία

Οι νέες ανατροπές θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Σκούπα» για το χώρο της Υγείας με όχημα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ετοιμάζει η κυβέρνηση παράλληλα με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το «πράσινο φως» για την προώθηση νέων ανατροπών φαίνεται ότι πήρε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Με γρήγορους ρυθμούς, είπε μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προχωρά το κυβερνητικό έργο στον τομέα της Υγείας. Τα όσα είχαμε ανακοινώσει, πριν από δύο περίπου μήνες, βρίσκονται πλέον στο στάδιο της εφαρμογής τους. Προχωρά το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Σύντομα, μάλιστα, πρόκειται να κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής».

Φαίνεται, δηλαδή, ότι με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, θα επιχειρηθεί το κλείσιμο όλων των υπαρχουσών εκκρεμοτήτων. Οπως για παράδειγμα, η νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, που θα προβλέπει την εναρμόνιση με σχετική κοινοτική οδηγία που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Οσον αφορά στις ρυθμίσεις αυτές καθεαυτές για την ΠΦΥ, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη λεγόμενη ελεύθερη επιλογή γιατρού με τη δημιουργία ενός δικτύου από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, τα Κέντρα Υγείας (αγροτικά και αστικά), τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, τα διαγνωστικά κέντρα και τα δημοτικά - όπου υπάρχουν - ιατρεία. Ακόμα, προβλέπει την εφαρμογή της Κάρτας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, ο ασθενής θα έχει μια κάρτα με συγκεκριμένη πίστωση για την ΠΦΥ και σε περίπτωση εξάντλησής της θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόδειξη της υπέρβασης. Ηδη, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει καταγράψει τις ειδικότητες των γιατρών, καθώς και τις πράξεις που θα περιληφθούν στις υπηρεσίες ΠΦΥ.

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι πέρα απ' την ένταση της εμπορευματοποίησης εξοβελίζεται, στην ουσία, η πρόληψη του γενικού πληθυσμού.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε και για γρήγορους ρυθμούς στα «υπόλοιπα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Υγείας» ενώ μίλησε για «την ολοκλήρωση της συγκρότησης της (κεντρικής) επιτροπής» για τις προμήθειες των νοσοκομείων που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος. Ωστόσο, όμως, ο υπουργός Υγείας δεν ανακοίνωσε τα ονόματα της επιτροπής όπως υποσχέθηκε στις 7.1.2008.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΓΕ
Συμβολή στην πρόληψη του καρκίνου

Με επιτυχία έγινε χτες το σεμινάριο με ομιλητή τον Γεράσιμο Ρηγάτο

Αποψη από το χτεσινό σεμινάριο. Στο βήμα ο Γερ. Ρηγάτος
Αποψη από το χτεσινό σεμινάριο. Στο βήμα ο Γερ. Ρηγάτος
Στη δεύτερη (μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα) θανατηφόρα ασθένεια, με τάση να γίνει πρώτη μέχρι το 2020, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει αναδειχτεί ο καρκίνος, εξαιτίας του οποίου στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 25.000 άτομα (15.000 άνδρες και 10.000 γυναίκες). Την ίδια στιγμή, ετησίως εντοπίζονται πάνω από 36.000 νέες περιπτώσεις ασθενών.

Τα παραπάνω σημειώθηκαν σε χτεσινό σεμινάριο με θέμα «Καρκίνος - Πρόληψη» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει για την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών. Οπως υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής κλινικής στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» Γεράσιμος Ρηγάτος, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το πιο συχνό είδος καρκίνου από το οποίο νοσούν οι γυναίκες (οι νέες περιπτώσεις πλησιάζουν τις 4.500 ετησίως). Επίσης, κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 600 νέα περιστατικά καρκίνου στις ωοθήκες, περισσότερα από 500 στο ενδομήτριο και περίπου 500 στον τράχηλο της μήτρας.

Παρά τη ραγδαία αύξηση των θανάτων από καρκίνο, δεν υπάρχει κανένας κρατικός σχεδιασμός για την πρόληψη, τόνισε ο Γερ. Ρηγάτος. Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και η εισβολή πολυεθνικών στο χώρο της Υγείας εγκαταλείπουν τους ασθενείς στις τύχες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπογράμμισε ο επιστήμονας, στον «Αγιο Σάββα» (που θεωρείται από τα καλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία στη χώρα) καλύπτεται σήμερα μόλις το 50% των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού προσωπικού, υπάρχουν κλινικές χωρίς διευθυντή, η τεχνολογία είναι παλιά.


Υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε, εξετάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου που - ενώ θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν απ' το κράτος - δεν καλύπτονται ούτε και απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα μια θεραπεία 28 ημερών για έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Τέλος, ενώ έχει εγκριθεί η ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών δύο εμβολίων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι ασφαλισμένοι τα πληρώνουν ακόμα απ' την τσέπη τους.


«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Σχέδια για σημαντικά κέρδη

Τα σχέδια συνεργασίας με το δημόσιο και επιχειρηματικό τομέα Υγείας του «Ερρίκος Ντυνάν» έχουν ως στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο το -διακηρυγμένο σε κάθε περίπτωση - κοινωνικό έργο. Ετσι ο κοινωφελής χαρακτήρας του «Ερρίκος Ντυνάν» γίνεται ένας ακόμα κρίκος στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Τους στόχους αυτούς έκανε καθαρούς χτες ο πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μεταξύ των άλλων υπογράμμισε: Το μάνατζμεντ του «Ερρίκος Ντυνάν» αναλαμβάνει η κοινοπραξία «Eurohospital» (50% το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και 50% η Euromedica) από 1.1.2008 για ένα χρόνο πιλοτικά, χωρίς αμοιβή για την εταιρεία, με την προοπτική επέκτασής της για μια ακόμα τριετία, οπότε και η «Eurohospital» θα πάρει μερίδιο από τα κέρδη του νοσοκομείου.

«Η συνεργασία με ένα Ιδρυμα τύπου "Ντυνάν" είναι μεγάλο δέλεαρ για οποιονδήποτε επιχειρηματία και η προσδοκία κέρδους την επόμενη τριετία είναι σημαντική», ανέφερε σχετικά ο Α. Μαρτίνης, για να προσθέσει ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να αποτελέσει και ένα σύστημα πιλοτικό για ευρύτερες συνεργασίες για το καλό του δημόσιου συμφέροντος».

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του «Ντυνάν» με Ιατρικό Κέντρο και Euromedica, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την παραπομπή του θέματος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που θα γνωμοδοτήσει γι' αυτήν. Ο Α. Μαρτίνης προανήγγειλε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει ανεξαρτήτως της απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, υποστηρίζοντας ότι «πάνω απ' τις γνωμοδοτήσεις υπάρχουν νόμοι και Σύνταγμα» και ότι «το Νομικό Συμβούλιο απλώς γνωμοδοτεί και δεν επιβάλλει».

Αναφερόμενος και στη σύμβαση που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στον ΕΕΣ και το Δημόσιο για τα μισθώματα - προβλέπει αύξηση 5 εκ. ευρώ - των νοσοκομείων Μπενάκειου και Ασκληπιείου, ευχαρίστησε τη ΝΔ και το Λ.Α.ΟΣ. που ψήφισαν το σχετικό νόμο για τη σύμβαση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ που καταψήφισε το νόμο «αλλά με σκεπτικό του ικανοποιεί την ουσία των διεκδικήσεων του ΕΕΣ»! Τέλος, για τη σύμβαση για τη χρησιμοποίηση κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ντυνάν» απ' το ΕΣΥ, ο Α. Μαρτίνης είπε ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει να δέχεται ασθενείς στη ΜΕΘ, εφόσον εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται όσα προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ