Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκή «σκούπα» και στην Υγεία

Οι νέες ανατροπές θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

«Σκούπα» για το χώρο της Υγείας με όχημα το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ετοιμάζει η κυβέρνηση παράλληλα με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το «πράσινο φως» για την προώθηση νέων ανατροπών φαίνεται ότι πήρε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Με γρήγορους ρυθμούς, είπε μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, προχωρά το κυβερνητικό έργο στον τομέα της Υγείας. Τα όσα είχαμε ανακοινώσει, πριν από δύο περίπου μήνες, βρίσκονται πλέον στο στάδιο της εφαρμογής τους. Προχωρά το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ. Σύντομα, μάλιστα, πρόκειται να κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής».

Φαίνεται, δηλαδή, ότι με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, θα επιχειρηθεί το κλείσιμο όλων των υπαρχουσών εκκρεμοτήτων. Οπως για παράδειγμα, η νέα νομοθετική ρύθμιση για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, που θα προβλέπει την εναρμόνιση με σχετική κοινοτική οδηγία που οδηγεί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Οσον αφορά στις ρυθμίσεις αυτές καθεαυτές για την ΠΦΥ, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη λεγόμενη ελεύθερη επιλογή γιατρού με τη δημιουργία ενός δικτύου από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, τα Κέντρα Υγείας (αγροτικά και αστικά), τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, τα διαγνωστικά κέντρα και τα δημοτικά - όπου υπάρχουν - ιατρεία. Ακόμα, προβλέπει την εφαρμογή της Κάρτας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, ο ασθενής θα έχει μια κάρτα με συγκεκριμένη πίστωση για την ΠΦΥ και σε περίπτωση εξάντλησής της θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόδειξη της υπέρβασης. Ηδη, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει καταγράψει τις ειδικότητες των γιατρών, καθώς και τις πράξεις που θα περιληφθούν στις υπηρεσίες ΠΦΥ.

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι πέρα απ' την ένταση της εμπορευματοποίησης εξοβελίζεται, στην ουσία, η πρόληψη του γενικού πληθυσμού.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε και για γρήγορους ρυθμούς στα «υπόλοιπα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Υγείας» ενώ μίλησε για «την ολοκλήρωση της συγκρότησης της (κεντρικής) επιτροπής» για τις προμήθειες των νοσοκομείων που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος. Ωστόσο, όμως, ο υπουργός Υγείας δεν ανακοίνωσε τα ονόματα της επιτροπής όπως υποσχέθηκε στις 7.1.2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ