ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Δυναμώνει η αντιπαράθεση και το παζάρι

Στο επίκεντρο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Λίγες μόλις μέρες πριν την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Β. Πούτιν στη Βουλγαρία (17-18/1/2008), δυναμώνει η επίθεση των συμφερόντων, που στρέφονται κατά της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπως δείχνει και σχετικό δημοσίευμα της βουλγαρικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «STANDART», με τον τίτλο: «Οι ειδικοί του τουρισμού υψώνουν φωνή κατά του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ο αγωγός πετρελαίου μπορεί να κοστίσει την απώλεια δισεκατομμυρίων στη Βουλγαρία».

Στο δημοσίευμα εικάζεται πως εξαιτίας του νέου αγωγού «μπορεί ο κόλπος του Μπουργκάς να χάσει τους τουρίστες του» και προσθέτει πως «Το φιλόδοξο σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη είναι μια πολύ κακή συμφωνία για τη Βουλγαρία. Ολοι οι ειδικοί του τουρισμού στη Βουλγαρία έχουν την ίδια γνώμη. Θα ήταν απερισκεψία να βάλεις σε κίνδυνο έναν τομέα της οικονομίας που αποφέρει δισ. κέρδη, για έναν αγωγό που θα μας αποφέρει μόνο 30-35 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σαν αμοιβή μεταφοράς».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται προσπάθεια να «μετρηθούν» τα οφέλη που θα έχουν οι άλλες δύο πλευρές της τριμερούς συνεργασίας: «Η Ρωσία θα έχει διπλάσιο κέρδος από τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη - επειδή κατ' αρχήν θα δοθεί μία ώθηση στην εξαγωγή του δικού της πετρελαίου κατά 35 εκατομμύρια τόνους ετησίως και κατά δεύτερο λόγο θα έχει τα κέρδη από την ιδιοκτησία του 51% της διεθνούς εταιρείας που θα διαχειρίζεται τον αγωγό. Η Ελλάδα, χώρα με ένα μεγάλο στόλο τάνκερ, θα κερδίσει από τη μεταφορά του πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα. Αντίθετα, η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τον μέγιστο κίνδυνο μιας καταστροφής του περιβάλλοντος». Στο άρθρο υπάρχει και αναφορά στο «ανταγωνιστικό» σχέδιο αγωγού, Μπουργκάς-Αυλώνα(Αλβανία), σημειώνοντας πως η κατασκευή του θα ήταν πιο πρόσφορη, αφού σ' αυτόν προβλέπεται ότι το πετρέλαιο θα ξεφορτώνεται σε πλατφόρμα στην ανοιχτή θάλασσα, χωρίς την προσέγγιση μεγάλων τάνκερ στις ακτές.

Τις επόμενες μέρες και με αφορμή την επίσκεψη του Β. Πούτιν στη Σόφια, είναι πιθανές κι άλλες επιθέσεις με αφορμή αυτό το ζήτημα, αφού στη Βουλγαρία, όπου εγκαθίστανται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις (μεταφερόμενες σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία) οξύνεται ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων για τη διαμόρφωση των «σφαιρών επιρροής» τους. Οπως γράφει η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα newsru, το Κρεμλίνο κρατά προς το παρόν «κλειστά τα χαρτιά του», σχετικά με τους σκοπούς του ταξιδιού του Β. Πούτιν, που εκτός από τις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του 2008 ως «έτους της Ρωσίας στη Βουλγαρία», θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- «Ο Λίβανος βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά η σωτηρία του είναι πιθανή» δήλωσε χτες φθάνοντας στη Βηρυτό ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα για συνομιλίες με την κυβέρνηση και τα κόμματα του Λιβάνου. Βασικό θέμα των συναντήσεων του Μούσα στο Λίβανο θα είναι το σχέδιο που υιοθέτησε το περασμένο Σάββατο στο Κάιρο η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, με στόχο την εκλογή του διοικητή του στρατού, στρατηγού Μισέλ Σουλεϊμάν στον προεδρικό θώκο, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο (αμφισβητούμενης επανεκλογής) πρόεδρος της Κένυας Μουάι Κιμπάκι διαβεβαίωσε χτες τον προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ενωσης Τζον Κουφουόρ ότι «έχει ξεκινήσει διάλογο με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης», εννοώντας ότι αποκλείει προς τον παρόν τον αρχηγό του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος Ράιλα Οντίνγκα. Παράλληλα, αυξάνονται τα θύματα βίας, καθώς χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο νεαροί διαδηλωτές στο Κισούμου από πυρά αστυνομικών. Σε εξέλιξη παραμένει και το κύμα εκτοπισμένων και πεινασμένων, που πλέον ξεπερνούν τους 255.000.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Οι κυβερνήσεις Σουηδίας και Νορβηγίας ανακοίνωσαν πως δε θα στείλουν τελικώς 400 κυανόκρανους που είχαν υποσχεθεί για τη δύναμη του ΟΗΕ στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στην Αλβανία μετά τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας που εμφανίστηκαν στην πόλη Πόγραδετς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και στο Δέλβινο, χωριό κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Το Δημόσιο Ινστιτούτο Υγείας ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας στη λίστα των εμβολίων που υποχρεωτικά γίνονται στα μικρά παιδιά.

ΝΑΠΟΛΗ.-- Εντολή σε πρώην αρχηγό της αστυνομίας να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων στη Νάπολη έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι. Δήλωσε επίσης ότι θα τεθούν σε λειτουργία τρεις καινούριοι αποτεφρωτήρες, ενώ έδωσε διορία 4 μηνών στα δημοτικά συμβούλια για να καταρτίσουν προγράμματα ανακύκλωσης. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται τη στιγμή που συνεχίζεται η ένταση στο προάστιο της Πιανούρα ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και κατοίκους της περιοχής που έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε χωματερή, απαιτώντας λύση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Ακόμα ένας ύποπτος συνελήφθη χτες στην Τουρκία, ανεβάζοντας τον αριθμό στους οκτώ, για ανάμειξη στην έκρηξη στο Ντιγιάρμπακιρ. Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να φωτογραφίζει ως υπαίτιο για την έκρηξη το ΡΚΚ και να χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες ως υπόπτους, μέλη του κουρδικού κόμματος.

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μάχη μηχανισμών εν εξελίξει

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ.--

Η μάχη για το προεδρικό χρίσμα τόσο του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος - δηλαδή των οικονομικών λόμπι και των μηχανισμών χειραγώγησης - καλά κρατεί. Με μικρή διαφορά η Χίλαρι Κλίντον κατόρθωσε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να επικρατήσει του κύριου αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα. Ανατροπή και από τον Τζον ΜακΚέιν που επικράτησε στην πλευρά των Ρεπουμπλικανών. Ετσι όλα είναι ανοιχτά για το επόμενο ραντεβού των «μονομάχων» στις 15 Γενάρη στο Μίσιγκαν.

Αποφασιστικός παράγοντας στην ανατροπή των προγνωστικών ήταν η γυναικεία ψήφος... τονίζουν τα ΜΜΕ αναφέροντας ότι η Χίλαρι Κλίντον έδειξε περισσότερο ευάλωτη και ανθρώπινη όταν μετά «δυσκολίας συγκράτησε μερικά δάκρυα»... Εντούτοις, σημαντικός παράγοντας για την ψήφο στο Νιου Χαμσάιρ, σύμφωνα με αναλυτές ήταν η οικονομική κατάσταση και το πλήγμα στα μεσαία στρώματα. Ζητήματα η Χίλαρι Κλίντον έθιξε, χειραγωγώντας καλύτερα και «καρπώθηκε» πλεονέκτημα αφήνοντας δεύτερο τον «κομήτη» Ομπάμα, όπως αποτυπώνεται και στις ψήφους των κατοίκων της βιομηχανικής πόλης του Μάντσεστερ. Τα αποτελέσματα των προκριματικών στο Νιου Χαμσάιρ έχουν ως εξής: Δημοκρατικοί: Χ. Κλίντον 39%, Μπ. Ομπάμα 36%, Τζ. Εντουαρντς 17%, Μπ. Ρίτσαρντσον 5%. Ρεπουμπλικάνοι: Τζ. ΜακΚέιν 37%, Μ.Ρόμνεϊ 32%, Μ. Χάκαμπι 11%, Ρ. Τζουλιάνι 9%, Ρ. Πολ 8%.

ΧΙΛΗ
Κυβερνητικός ανασχηματισμός

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σε ευρύτατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με παράδοση-παραλαβή έξι χαρτοφυλακίων, περιλαμβανομένων και των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, προχώρησε η Πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, μετά από συνεχείς συναντήσεις με την ηγεσία των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό το φως της πρόσφατης κρίσης της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ δολοφονία του Ματίας Κατριλέο Κεσάδα, φοιτητή στο Τμήμα Αγρονομίας του Πανεπιστημίου Frontera de Temuco.

Ο Κεσάδα, ιθαγενής Μαπούτσε, δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στη διάρκεια κινητοποιήσεων στην περιοχή Βιλκούν, για την ανάκτηση εκτάσεων που διεκδικούν οι ιθαγενείς και το «Συντονιστικό Αράουκο Μαγιέκο» (CAM).

Η κυβερνητική κρίση κορυφώθηκε δε όταν κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις, από όλη τη Χιλή πλέον, διαδήλωσαν ενάντια στην αστυνομική βία παρά την άσκηση δίωξης στον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Κατριλέο Κεσάδα. Διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν και αυτές με αστυνομική καταστολή. Επόμενο βήμα ήταν η συνέχιση των κινητοποιήσεων αλλά και η απαίτηση εκ μέρους των οργανώσεων - μεταξύ αυτών και η Οργάνωση των Φυλακισμένων και Εξαφανισμένων της Δικτατορίας (AFDD) - η Χιλή να αποσύρει την υποψηφιότητά της για την αναπλήρωση θέσης μη μόνιμου μέλους στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC).

ΒΟΛΙΒΙΑ
«Σύμφωνο» - προϊόν συμβιβασμού

ΛΑ ΠΑΣ.--

Στην κατάρτιση «συμφωνίας υπεράσπισης της εθνικής ενότητας» και αποτροπής (τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων) της διάλυσης της χώρας κατέληξε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της κυβέρνησης μεταξύ του Προέδρου Εβο Μοράλες και των εννέα αιρετών αρχόντων των αντίστοιχων διοικητικών περιφερειών της Βολιβίας. Παρόντες και οι κυβερνήτες της Σάντα Κρους, της Ταρίχα, του Πάντο και του Μπένι, που έχουν πρωτοστατήσει στις ενέργειες πρόκλησης χάους με στόχο την ανατροπή της διαδικασίας αλλαγών και του Νέου Συντάγματος, κραδαίνοντας ακόμη και την απειλή της απόσχισης.

Ετσι το σύμφωνο αυτό, το οποίο είναι προϊόν των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί και των συμβιβασμών που συνεπάγονται, προβλέπει εκτός άλλων σημείων και τη διευθέτηση των υφιστάμενων διαφορών, όσον αφορά το νέο Σύνταγμα αλλά και της κατανομής των προσόδων από την εξαγωγή και πώληση του φυσικού αερίου. Ηδη χτες, σύμφωνα με τον Τελεσούρ, έγινε η πρώτη συνάντηση μιας κοινής επιτροπής ειδικών της κυβέρνησης της Βολιβίας και των 9 διοικητικών περιφερειών για την ανακατανομή των πόρων του Αμεσου Φόρου των Υδρογονανθράκων - (IDH).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ