ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές

Με χημικά επιτέθηκαν στους κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία χώρου ταφής απορριμμάτων. Τρεις συλλήψεις από τις δυνάμεις καταστολής

Με εκτόξευση χημικών, προπηλακισμούς, άγρια επίθεση και συλλήψεις από δυνάμεις των ΜΑΤ, απάντησε η κυβέρνηση στη χτεσινή κινητοποίηση κατοίκων της Λευκίμμης στην Κέρκυρα που συγκεντρώθηκαν στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην έναρξη των εργασιών.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν γιατί η επικείμενη κατασκευή δε διασφαλίζει σε καμία περίπτωση όρους και προδιαγραφές για σύγχρονη και ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Πρόσφατα, αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν κάνει κάτοικοι στο Τεμπλόνι, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο κατ' ευφημισμόν ΧΥΤΑ αποτελούσε, απλώς, μια σύγχρονη χωματερή υπερκορεσμένη, που λειτουργεί χωρίς άδεια και στοιχειώδεις υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Παρ' όλα αυτά και απέναντι στο δικαίωμα των κατοίκων και του λαού να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή αυταρχισμό. Παρά το ότι εκκρεμεί απόφαση σχετικά με την έναρξη των εργασιών από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, καθώς και από το ΣτΕ, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε περιβαλλοντικός σύλλογος, συγκέντρωσε δυνάμεις των ΜΑΤ και από άλλους νομούς της χώρας και επιτέθηκε στους κατοίκους.

Αρχικά επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα για να σπάσουν το μπλόκο των κατοίκων και να εγκαταστήσουν τον εργολάβο. Στη συνέχεια, συνέλαβαν τον Σπύρο Σαμοΐλη, μέλος του ΝΓ Κέρκυρας του ΚΚΕ και νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ, τον Ορέστη Μπορμπότη μέλος της ΚΝΕ και έναν τρίτο νεολαίο, που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου συγκεντρώθηκαν κομμουνιστές και νεολαίοι της ΚΝΕ απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Κάτι το οποίο έγινε αργά το μεσημέρι και αφού πρώτα ορίστηκε τακτική δικάσιμος, με την απαγγελία κατηγορίας για αντίσταση κατά της αρχής και παρακώλυση συγκοινωνιών, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού για να χτυπήσουν τον αγώνα των κατοίκων.

Αστυνομικοί ποδοπάτησαν μετανάστη

Επίθεση σε βάρος Μαυριτανού μετανάστη μικροπωλητή έγινε την περασμένη Δευτέρα στην πλατεία Συντάγματος από αστυνομικούς. Ο μετανάστης που πουλούσε την πραμάτεια του για ένα κομμάτι ψωμί, ποδοπατήθηκε, ακινητοποιήθηκε στο έδαφος και αφού «εξουδετερώθηκε» οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης και από εκεί στο Αυτόφωρο διότι ...αντιστάθηκε στην αρχή.

Οι αστυνομικοί προσήγαγαν στο τμήμα δύο πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός. Επιπλέον παρακράτησαν την κάμερα με την οποία ο ένας από τους πολίτες κατέγραψε το συμβάν. Η δίκη του μετανάστη θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Από το 2004 η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία έχει εξαπολύσει ένα άγριο κυνηγητό σε βάρος μεταναστών μικροπωλητών, που μάλιστα το έχει βαφτίσει «ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και αντιμετώπισης του παραεμπορίου στην περιοχή της Αθήνας». Στην πράξη, η «δράση» αυτή έχει εξελιχθεί σε κυνήγι αλλοδαπών μικροπωλητών που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Συχνό είναι το φαινόμενο μετανάστες, κυρίως από τις αφρικανικές χώρες, να τρέχουν φορτωμένοι με την πραμάτεια τους σε πλατείες και δρόμους και ξοπίσω τους αστυνομικοί που τους συλλαμβάνουν και τους σέρνουν στα κρατητήρια. Τις περισσότερες φορές οι συλλήψεις είναι βίαιες και με τραγικά αποτελέσματα.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο σκοτώθηκε έπειτα από καταδίωξη αστυνομικών (όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες) ο 27χρονος Νιγηριανός Τόνι Ονούα, πλανόδιος μικροπωλητής CD, πέφτοντας από τον 1ο όροφο καφετέριας στην Καλαμαριά.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ούτε μέτρο δημόσιας έκτασης στις μονές»

Το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης

Τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην παραχώρηση δημόσιων, δασικών και ιδιωτικών εκτάσεων στις μονές του Αγίου Ορους χαιρετίζει η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ. Παράλληλα, το αίτημά τους φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντό, και Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη.

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γιατί με τις αποφάσεις τους παραχωρούν τις εκτάσεις αυτές στις μονές, προκειμένου να «αξιοποιηθούν» από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ειδικότερα, οι μονές με βυζαντινά χρυσόβουλα, οθωμανικά μολυβδόβουλα, χουντικές αποφάσεις και αποχαρακτηρισμούς από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διεκδικούν πάνω από 82.000 στρέμματα στη Χαλκιδική.

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους να διεκδικήσουν:

  • Να μη δοθεί ούτε μέτρο δημόσιας έκτασης στις μονές.
  • Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις σε μονές και σε επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Την προστασία των μικροϊδιοκτητών που με απαλλοτριώσεις τους δόθηκαν νόμιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας.
  • Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.
  • Να σταματήσει η αντισυνταγματική αναθεώρηση που αφορά στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
  • Την ακύρωση των αποφάσεων για μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Παρέμβαση στη Βουλή

Οπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, οι παρακάτω μονές διεκδικούν:

  • Κουτλουμουσίου, 4.500 στρέμματα στο Δήμο Τορώνης.
  • Ξενοφώντος, 53.000 στρέμματα στο Δήμο Σιθωνίας.
  • Βατοπεδίου, 8.608 στρέμματα στο Δήμο Σταγείρων - Ακάνθου.
  • Διονυσίου, 15.400 στρέμματα στο Δήμο Ορμύλιας.
  • Βατοπεδίου, 12 οικόπεδα στο Δήμο Καλλικράτειας.

Αφού σημειώνει τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ρωτά τους υπουργούς τι θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει κάθε διαδικασία παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων και τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και να προστατέψει τις ιδιωτικές εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από την πολιτεία στους ντόπιους κατοίκους από την «καταπάτηση» των μονών και των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή τη γνωστοποίηση ότι η κυβέρνηση εκχωρεί δημόσια έκταση 8.500 στρεμμάτων σε μονή του Αγίου Ορους (Μονή Βατοπεδίου), και μάλιστα με τεράστια αρχαιολογική σημασία (περιλαμβάνει μνημεία, αρχαίες πόλεις, κλπ.), δηλώνει ότι αν δε γίνει σεβαστή η αρχαιολογική νομοθεσία θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να προστατεύσει τον αρχαιολογικό πλούτο της Χαλκιδικής.
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Το 2013 υπολογίζει η κυβέρνηση να έχουν αποπερατωθεί τα σιδηροδρομικά έργα στη γραμμή - φιλέτο Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν πιο σύντομη αποπεράτωση των σιδηροδρομικών έργων, ώστε να μη χαθεί χρόνος για τους ιδιώτες, οι οποίοι καραδοκούν να δρομολογήσουν τα δικά τους τρένα στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη από το 2010.Ο υπουργός είπε ότι από το τέλος του 2013 το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες και το Αθήνα - Πάτρα 2,5.
  • Την ακύρωση ενός μέρους αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που έγινε για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νόμου 2545/97, η οποία δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηριστεί μία περιοχή ως ΠΟΤΑ κατ' εξαίρεση σε οποιαδήποτε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, ακόμα και χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο ιδιοκτήτες ζητούσαν την ακύρωση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν με δαπάνες τουριστικής επιχείρησης στις περιοχές Ρωμανού και Πύλου της Μεσσηνίας για τη δημιουργία ΠΟΤΑ που βρίσκεται κοντά σε περιοχή ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα - Καρέτα.
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «ΔΙΑΝΑ»
Συγκέντρωση ενάντια στην εκποίηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα στις 11.30 το πρωί φορείς και κάτοικοι των Δήμων Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας, που αντιδρούν στην εκποίηση μέρους του οικοπέδου του πρώην εργοστασίου φυτοφαρμάκων «ΔΙΑΝΑ». Σήμερα, αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα (σύνδικος) προκειμένου να της επιτραπεί να εκποιήσει 5 στρέμματα του οικοπέδου για 547.000 ευρώ.

Φορείς και κάτοικοι απαιτούν από την πολιτεία να ακυρώσει την πώληση του μολυσμένου εδάφους της ΔΙΑΝΑ και να προχωρήσει στην εξυγίανση του χώρου και την αποκατάσταση του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Να ολοκληρώσει τον καθαρισμό του χώρου, να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξυγίανσή του και να τον αποδώσει στην τοπική κοινωνία για τη δημιουργία υπερτοπικής σημασίας περιβαλλοντικού πάρκου», δήλωσε στον «Ρ» ο Δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων της ΕΠΟΝ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου και της Εθνικής Αντίστασης να συμμετάσχουν στην εκδήλωση κοπής της πίτας που θα γίνει στα γραφεία του Συνδέσμου(Δουκίσσης Πλακεντίας 3) τη Δευτέρα 14.1.2008 και ώρα 5.30 το απόγευμα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ημερίδα για την αντισεισμική θωράκιση

Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της πόλης και του νομού, διοργανώνει εκδήλωση - ημερίδα με θέμα την αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 20 του Γενάρη στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.

Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Κώστας Αβραμόπουλος, Γραμματέας ΚΟΘ του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ. Βασίλης Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ. Κυριαζής Πιτιλάκης, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ. Κοσμάς Στυλιανίδης, καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ