ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός αύριο!

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, τα αγωνιστικά ραντεβού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους σπουδαστές όλης της χώρας

Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ από κοινού έχουν φέρει τα ΤΕΙ σε οριακή - εκρηκτική κατάσταση. Χιλιάδες ευρώ ξοδεύουμε εμείς και οι οικογένειές μας για σίτιση, στέγαση, βιβλία, εργαστήρια. Ανύπαρκτα βιβλία και κακογραμμένες σημειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις δανείζονται από εξάμηνο σε εξάμηνο (βλ. πετσοκομμένους προϋπολογισμούς ΤΕΙ). Εργαστήρια γίνονται μέχρι και πάνω σε κάδους σκουπιδιών. Οι «λίστες αναμονής» πετούν σπουδαστές έξω από τα εργαστήρια. Τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμους καθηγητές (το 70% είναι έκτακτοι). Πάνω από το 50% των σπουδαστών αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Γνώσεις μιας χρήσης, πτυχία χωρίς αντίκρισμα και μισθοί πείνας των 500-600 ευρώ για τους απόφοιτους.

«Εχουμε χιλιάδες λόγους να ξεσηκωνόμαστε» τονίζει στο κάλεσμά του για τα αυριανά συλλαλητήρια των σπουδαστών το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΙ και καλεί τους σπουδαστές να δώσουν μαζικό «παρών» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια διαδηλώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ Λεκανοπεδίου, Πελοποννήσου, Χαλκίδας, Λαμίας, Λάρισας, Κρήτης, Ιωαννίνων και Αρτας. Στη Θεσσαλονίκη στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου διαδηλώνουν οι σπουδαστές από τα ΤΕΙ Μακεδονίας και Θράκης.

Χτες η συνέλευση των σπουδαστών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Πειραιά επαναβεβαίωσε την πρόθεση των σπουδαστών να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση, ενώ σήμερα γίνονται συνελεύσεις σε όλους τους υπόλοιπους συλλόγους του Λεκανοπεδίου, απ' όπου αναμένονται ανάλογες αποφάσεις.

Οι σπουδαστές διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, πτυχία με αξία - ολόπλευρη μόρφωση - επαγγελματική κατοχύρωση για όλους, μόνιμη και σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους, καθώς και μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών. Ακόμα, διεκδικούν 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία και απαιτούν γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ιδιαίτερα για τα ΤΕΙ. Απαιτούν δωρεάν σπουδές για όλους και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι αρνούνται να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα.

Τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.) για τη διευκόλυνση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ να συμμετάσχει στην κινητοποίηση έχει κηρύξει η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών (ΟΣΕΠ ΤΕΙ).

30 με 40 ευρώ για κάθε εργασία!

Οπως επισημαίνει ο Μάριος, σπουδαστής στο τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, «η Γραφιστική τείνει να γίνει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Οι σπουδαστές καλούνται να πληρώσουν 200 και 300 ευρώ κάθε εξάμηνο, δηλαδή ουσιαστικά είναι σα να πληρώνουμε δίδακτρα. Και αυτό γιατί στη σχολή τα υλικά είναι ακριβά: Οι τέμπερες, τα πινέλα, οι μαρκαδόροι, οι ξυλομπογιές, τα χαρτιά, οι εκτυπώσεις. Είμαστε μια σχολή που κατά κύριο λόγο ασχολείται με το έντυπο, οπότε οι εκτυπώσεις που πρέπει να κάνουμε σε κάθε εργαστήριο είναι πάρα πολλές και κοστίζουν τουλάχιστον 150-200 ευρώ κάθε εξάμηνο...».

Τα προβλήματα είναι πολλά, τα παραδείγματα της υποβάθμισης και της εκρηκτικής κατάστασης στα ΤΕΙ πάμπολλα. Αμεση είναι όμως και η απάντηση των σπουδαστών, που με συνελεύσεις σε κάθε σχολή, τμήμα, εξάμηνο συγκροτούν επιτροπές αγώνα, κινητοποιούνται, διεκδικούν. «Με πρωτοβουλία των σπουδαστών κάθε εξαμήνου γίνονται κινητοποιήσεις για τα βιβλία, για δωρεάν υλικά, για δημιουργία εκτυπωτικού κέντρου» σημειώνει ο Μάριος και προσθέτει: «Καταφέραμε να έχουμε χαρτιά, τέμπερες, ακόμα και απλά πράγματα που όμως είναι αναγκαία και μέχρι τώρα έπρεπε να τα πληρώνουμε, όπως μολύβια, σινική μελάνη. Για κάθε εργασία κάνουμε τουλάχιστον 30 προσχέδια και μετά είναι και τα τελικά σε καλύτερης ποιότητας χαρτί, με καλύτερη εκτύπωση... Για κάθε εργασία ο σπουδαστής πλήρωνε 30 και 40 ευρώ. Κάναμε συνελεύσεις σε κάθε εξάμηνο, δημιουργήσαμε επιτροπές αγώνα και διεκδικήσαμε να δημιουργηθεί εκτυπωτικό κέντρο και στον προϊστάμενο του τμήματος, αλλά και στο διευθυντή της Σχολής. Καταφέραμε να δικαιούμαστε κάθε Πέμπτη να κάνουμε δωρεάν εκτυπώσεις. Αλάφρυνε λίγο το βάρος όλων αυτών των εξόδων που έχουμε. Δε σταματάμε εκεί».

ΚΝΕ
Διεθνές Σεμινάριο στις Βρυξέλλες

Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, στις Βρυξέλλες, το Διεθνές Σεμινάριο για την ανώτατη εκπαίδευση, που διοργανώνει η ΚΝΕ, με τη συμμετοχή πολλών Οργανώσεων Νεολαίας και Φοιτητικών Ενώσεων από όλη την Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν πείρα από την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση στις χώρες τους, αλλά και από τη δράση του φοιτητικού και ευρύτερα του νεολαιίστικου κινήματος, τη σύνδεσή του με το εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις τους.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε δυο θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθούν οι συμμετέχοντες σήμερα και αύριο, αντίστοιχα. Η σημερινή θεματική ενότητα έχει τίτλο: «Αναλύοντας τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου και την πολιτική της ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση της Ευρώπης και τις συνέπειές της στα πανεπιστήμια στις χώρες μας». Η αυριανή θεματική τιτλοφορείται: «Μεταφέρουμε την πείρα από τους αγώνες μας, συζητούμε για την ανάγκη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος, για τα αιτήματά μας».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ολοι στους δρόμους!

Το γιγαντοπανό στη Νομαρχία της Καλαμάτας
Το γιγαντοπανό στη Νομαρχία της Καλαμάτας
Οι σπουδαστές ετοιμάζουν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους για τις 11 του Γενάρη, με τοπικές κινητοποιήσεις και ενημέρωση του κόσμου για τα προβλήματα των ιδρυμάτων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σύλλογοι των Σχολών Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) και Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Καλαμάτας, που ανέπτυξαν πλούσια δράση πριν από τα Χριστούγεννα ακόμη, δηλώνοντας ότι δε θα ανεχτούν καμιά υποβάθμιση του πτυχίου και των σπουδών τους, ότι δε θα βάλουν υποθήκη τα όνειρά τους για τα κέρδη του κεφαλαίου. Εκπρόσωποι των συλλόγων έδωσαν συνέντευξη Τύπου χτες στα τοπικά ΜΜΕ για να γνωστοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους στο λαό της Καλαμάτας και με πρωτοβουλία της ΠΚΣ άπλωσαν πανό στη νομαρχία και μοίρασαν προκηρύξεις στους εργαζόμενους. Ακόμα, χτες, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή της ΣΤΕΓ για τις ελλείψεις που έχουν σε βιβλία, ενώ για σήμερα προγραμματίζουν να κλείσουν συμβολικά το δρόμο μπροστά από το ΤΕΙ.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Λαϊκό γλέντι το Σάββατο για τον «Οδηγητή»

Συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό», με πλούσιο πρόγραμμα, ανάμεσα στο οποίο ξεχωρίζει το Σάββατο 12 Γενάρη (στις 10.30 μ.μ.) το λαϊκό γλέντι που ετοιμάζει η ΚΝΕ για να γιορτάσει την αυτοτελή κυκλοφορία του «Οδηγητή».

Ακόμα, η ΚΝΕ προγραμματίζει στο «Συρμό»:

Σήμερα Πέμπτη 10 Γενάρη στις 9.30 μ.μ. συναυλία με τους «Γυάλα».

Την Κυριακή 13 Γενάρη, 10.00 μ.μ. συναυλία με τους «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».

Δευτέρα 14 Γενάρη, 9.00 μ.μ. συναυλία με τον Σωτήρη Μπαλλά.

Τρίτη 15 Γενάρη, 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας «Braveheart».

Τετάρτη 16 Γενάρη, 9.30 μ.μ. προβολή της ταινίας «Ο τελευταίος Σαμουράι».

Πέμπτη 17 Γενάρη, 10.30 μ.μ. νεανικό γλέντι.

Σημασία έχει το περιεχόμενο, όχι το... εργαλείο

Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, είναι το αντικείμενο του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο «moving young minds» που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο. Σύμφωνα με όσα αλιεύσαμε από το διαδίκτυο, το συνέδριο περιλαμβάνει την παρουσίαση προγράμματος επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τα μονοπώλια της πληροφορικής Cisco, Intel και Microsoft. Αλλωστε η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση σημαίνει και τεράστια οικονομικά πακέτα που κατευθύνονται προς τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής.

Ο υπουργός Παιδείας που συμμετέχει στο συνέδριο, έκανε λόγο για τα εκπαιδευτικά λογισμικά που έχουν σταλεί στα σχολεία, «μέσα από τα οποία μπορούν οι μαθητές να φτάνουν ευκολότερα στη σύγχρονη γνώση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ομως, στο σχολείο της ανταγωνιστικότητας και της παροχής δεξιοτήτων, αντί για γνώση, οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται σαν ένα ακόμα εργαλείο στην προώθηση της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου. Η πραγματική αναβάθμιση της Παιδείας δεν έρχεται από τα μέσα που χρησιμοποιούνται, αλλά από το περιεχόμενό της, τους στόχους που υπηρετεί, το τι προσωπικότητες διαμορφώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ