Πέμπτη 10 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός αύριο!

Στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, τα αγωνιστικά ραντεβού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους σπουδαστές όλης της χώρας

Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ από κοινού έχουν φέρει τα ΤΕΙ σε οριακή - εκρηκτική κατάσταση. Χιλιάδες ευρώ ξοδεύουμε εμείς και οι οικογένειές μας για σίτιση, στέγαση, βιβλία, εργαστήρια. Ανύπαρκτα βιβλία και κακογραμμένες σημειώσεις που σε πολλές περιπτώσεις δανείζονται από εξάμηνο σε εξάμηνο (βλ. πετσοκομμένους προϋπολογισμούς ΤΕΙ). Εργαστήρια γίνονται μέχρι και πάνω σε κάδους σκουπιδιών. Οι «λίστες αναμονής» πετούν σπουδαστές έξω από τα εργαστήρια. Τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμους καθηγητές (το 70% είναι έκτακτοι). Πάνω από το 50% των σπουδαστών αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Γνώσεις μιας χρήσης, πτυχία χωρίς αντίκρισμα και μισθοί πείνας των 500-600 ευρώ για τους απόφοιτους.

«Εχουμε χιλιάδες λόγους να ξεσηκωνόμαστε» τονίζει στο κάλεσμά του για τα αυριανά συλλαλητήρια των σπουδαστών το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΙ και καλεί τους σπουδαστές να δώσουν μαζικό «παρών» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια διαδηλώνουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ Λεκανοπεδίου, Πελοποννήσου, Χαλκίδας, Λαμίας, Λάρισας, Κρήτης, Ιωαννίνων και Αρτας. Στη Θεσσαλονίκη στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου διαδηλώνουν οι σπουδαστές από τα ΤΕΙ Μακεδονίας και Θράκης.

Χτες η συνέλευση των σπουδαστών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) ΤΕΙ Πειραιά επαναβεβαίωσε την πρόθεση των σπουδαστών να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση, ενώ σήμερα γίνονται συνελεύσεις σε όλους τους υπόλοιπους συλλόγους του Λεκανοπεδίου, απ' όπου αναμένονται ανάλογες αποφάσεις.

Οι σπουδαστές διεκδικούν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, πτυχία με αξία - ολόπλευρη μόρφωση - επαγγελματική κατοχύρωση για όλους, μόνιμη και σταθερή δουλιά με δικαιώματα για όλους, καθώς και μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών. Ακόμα, διεκδικούν 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία και απαιτούν γενναία αύξηση της χρηματοδότησης ιδιαίτερα για τα ΤΕΙ. Απαιτούν δωρεάν σπουδές για όλους και δηλώνουν κατηγορηματικά ότι αρνούνται να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα.

Τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ.-2 μ.μ.) για τη διευκόλυνση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ να συμμετάσχει στην κινητοποίηση έχει κηρύξει η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών (ΟΣΕΠ ΤΕΙ).

30 με 40 ευρώ για κάθε εργασία!

Οπως επισημαίνει ο Μάριος, σπουδαστής στο τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, «η Γραφιστική τείνει να γίνει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Οι σπουδαστές καλούνται να πληρώσουν 200 και 300 ευρώ κάθε εξάμηνο, δηλαδή ουσιαστικά είναι σα να πληρώνουμε δίδακτρα. Και αυτό γιατί στη σχολή τα υλικά είναι ακριβά: Οι τέμπερες, τα πινέλα, οι μαρκαδόροι, οι ξυλομπογιές, τα χαρτιά, οι εκτυπώσεις. Είμαστε μια σχολή που κατά κύριο λόγο ασχολείται με το έντυπο, οπότε οι εκτυπώσεις που πρέπει να κάνουμε σε κάθε εργαστήριο είναι πάρα πολλές και κοστίζουν τουλάχιστον 150-200 ευρώ κάθε εξάμηνο...».

Τα προβλήματα είναι πολλά, τα παραδείγματα της υποβάθμισης και της εκρηκτικής κατάστασης στα ΤΕΙ πάμπολλα. Αμεση είναι όμως και η απάντηση των σπουδαστών, που με συνελεύσεις σε κάθε σχολή, τμήμα, εξάμηνο συγκροτούν επιτροπές αγώνα, κινητοποιούνται, διεκδικούν. «Με πρωτοβουλία των σπουδαστών κάθε εξαμήνου γίνονται κινητοποιήσεις για τα βιβλία, για δωρεάν υλικά, για δημιουργία εκτυπωτικού κέντρου» σημειώνει ο Μάριος και προσθέτει: «Καταφέραμε να έχουμε χαρτιά, τέμπερες, ακόμα και απλά πράγματα που όμως είναι αναγκαία και μέχρι τώρα έπρεπε να τα πληρώνουμε, όπως μολύβια, σινική μελάνη. Για κάθε εργασία κάνουμε τουλάχιστον 30 προσχέδια και μετά είναι και τα τελικά σε καλύτερης ποιότητας χαρτί, με καλύτερη εκτύπωση... Για κάθε εργασία ο σπουδαστής πλήρωνε 30 και 40 ευρώ. Κάναμε συνελεύσεις σε κάθε εξάμηνο, δημιουργήσαμε επιτροπές αγώνα και διεκδικήσαμε να δημιουργηθεί εκτυπωτικό κέντρο και στον προϊστάμενο του τμήματος, αλλά και στο διευθυντή της Σχολής. Καταφέραμε να δικαιούμαστε κάθε Πέμπτη να κάνουμε δωρεάν εκτυπώσεις. Αλάφρυνε λίγο το βάρος όλων αυτών των εξόδων που έχουμε. Δε σταματάμε εκεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ