ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ενταση μετά το νέο αιματοκύλισμα

Νέο αιματοκύλισμα χτες τα ξημερώματα στη Γάζα

Associated Press

Νέο αιματοκύλισμα χτες τα ξημερώματα στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Κάλεσμα 24ωρης γενικής απεργίας και τριήμερες εκδηλώσεις πένθους στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης απηύθυναν χτες στελέχη της κυβέρνησης της «Χαμάς» στην περιοχή μετά τη νέα κλιμάκωση της ισραηλινής επιδρομής. Μιας νέας επιδρομής που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 19 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους και ο 24χρονος γιος του ανώτατου στελέχους της «Χαμάς» Μαχμούντ αλ Ζαχάρ) και τον τραυματισμό περίπου 50 αμάχων.

Αφορμή για τη νέα φονική ισραηλινή επιδρομή αποτέλεσε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε εγκαταλειμμένο σπίτι στην πόλη της Γάζας. Το κτίσμα θεωρήθηκε ορμητήριο για πρότερες επιθέσεις Παλαιστινίων με ρουκέτες, που είχαν ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τεσσάρων Ισραηλινών πολιτών.

Η κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας προκάλεσε ως αναμενόταν την οξύτατη αντίδραση στελεχών της «Χαμάς» που διαβεβαίωσαν πως θα υπερασπιστούν το λαό της περιοχής «με όλα τα διαθέσιμα μέσα». Μάλιστα, ο Μαχμούτ αλ Ζαχάρ, που έθαψε χτες τον 24χρονο γιο του Χουσάμ που ήταν ένα απ' τα θύματα των ισραηλινών επιδρομών, κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο πως έχει μερίδιο ευθύνης στην κρίση λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ... Ο Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, πάντως, χαρακτήρισε το χτεσινό αιματοκύλισμα «σφαγή του παλαιστινιακού λαού που δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα περισσότερα θύματα των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων απ' το 2000 είναι Παλαιστίνιοι και ως χτες ανέρχονταν σε 6.069.

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα της Τρίτης, στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο - AFP μαχητές της «Χαμάς» συνέλαβαν τον Τζαμάλ Καγιέντ, σημαντικό στέλεχος της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Ο Καγιέντ, διοικητής της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας συνελήφθη στο σπίτι του και του αφαίρεσαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το αυτοκίνητο.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση των απειλών κατά του Ιράν

ΡΙΑΝΤ.--

Κλιμακώνοντας τις απειλές μέσω των προειδοποιήσεών του προς το Ιράν και συνάμα αυξάνοντας τις πιέσεις προς τους Αραβες ηγέτες, αποζητώντας την αναγκαία υποστήριξή τους, αναχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους από τη Σαουδική Αραβία προς τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, την Αίγυπτο.

«Αν πλήξουν πλοία μας, θα θεωρήσουμε το Ιράν υπεύθυνο. Καλά θα κάνουν να είναι προσεκτικοί και να μην είναι προκλητικοί», δήλωσε ο Μπους σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σημασία για τον ίδιο εάν μία ενδεχόμενη επίθεση κατά αμερικανικού πλοίου γίνει με εντολή της ιρανικής ηγεσίας ή με μία βεβιασμένη απόφαση του πληρώματος ιρανικού σκάφους, προειδοποιώντας δυσοίωνα: «Θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες».

Εντούτοις, επέμεινε πως διαμήνυσε σε Αραβες ηγέτες του Κόλπου κατά την περιφερειακή περιοδεία του ότι θέλει να λύσει το ζήτημα του Ιράν διά της οδού της διπλωματίας. Οχι τυχαία. «Το μήνυμα ελευθερίας που θέλησε να στείλει με το διάγγελμά του ο Μπους δεν πέρασε, διότι οι χώρες του Περσικού Κόλπου δε συμμερίζονται την έμμονη ιδέα των ΗΠΑ για το Ιράν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau».

Οσον αφορά την προσπάθεια σύναψης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αναπόσπαστο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής ατζέντας, ο Μπους εξέφρασε βεβαιότητα πως οι Αραβες ηγέτες θέλουν να δουν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ταυτόχρονα πως τον ρώτησαν εάν οι ΗΠΑ θα μετάσχουν ενεργά στη διαδικασία.

Στο μεταξύ, στην ατζέντα των συζητήσεών του με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα, αλλά και Σαουδάραβες επιχειρηματίες, ο Μπους έθεσε με πιεστικό τρόπο το θέμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου, σημειώνοντας, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να λάβει υπόψη τις συνέπειες του ενεργειακού κόστους στην οικονομία των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Σαουδάραβας μονάρχης και ο Μπους, στη συνάντησή τους, υπέγραψαν συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χθες αργά ο Μπους αναμενόταν να μεταβεί στην Αίγυπτο, στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Βομβαρδισμοί και ευρωπαϊκές καταδίκες

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.--

Σε νέους βομβαρδισμούς στόχων του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ) στο Βόρειο Ιράκ, προχώρησε χθες ο τουρκικός στρατός, ο οποίος επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες και με ανακοίνωσή του. Οι επιδρομές σύμφωνα με τις τουρκικές στρατιωτικές αρχές στόχευαν τις ζώνες Ζαπ-Σιβί, Αβασίν-Μπασγιάν και Χακούρκ, ενώ, όπως υποστηρίζουν, επιδείχτηκε «εξαιρετική προσοχή ώστε να μην πληγούν οι άμαχοι πληθυσμοί από τις επιχειρήσεις».

Οι χθεσινές επιχειρήσεις περιλάμβαναν τόσο αεροπορικές επιδρομές, όσο και χερσαίες επιχειρήσεις, καθώς αναφέρεται και δράση του πυροβολικού, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε καταδίκη της Τουρκίας για την απέλαση οικογένειας Κούρδων προσφύγων από το Ιράκ, παρά την ύπαρξη γνωμοδότησης που διέτασσε την αναβολή αυτού του μέτρου.

  • Ταυτόχρονα, η ανεργία στην Τουρκία καλπάζει και υπολογίζεται στο 25%, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε μείωση στο 9,7%, αντί του 10%...
ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Διείσδυση της Γαλλίας

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-

Μετά τη Σαουδική Αραβία ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, βρέθηκε χτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «ακολουθώντας κατά πόδας» τον Τζορτζ Μπους. Στην πρώτη πρότεινε συνεργασία «στην πυρηνική τεχνολογία» και στη δεύτερη πρόκειται να υπογράψει μία διμερή «αμυντική συμφωνία», παράλληλα με τη συμφωνία συνεργασίας για την πυρηνική ενέργεια «για ειρηνικούς λόγους». Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός σε δράση...

Η Γαλλία στοχεύει σε εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες στην περιοχή του Κόλπου, και πέτυχε την υπογραφή συμφωνίας για μόνιμη βάση του γαλλικού Ναυτικού στα ΗΑΕ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Τέσσερις νεκροί από βομβιστική επίθεση

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Το θάνατο τεσσάρων Λιβανέζων και τον τραυματισμό άλλων 16 ατόμων προκάλεσε χτεσινή έκρηξη βόμβας με στόχο όχημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι μεταξύ των τραυματιών ήταν δύο υπάλληλοι της πρεσβείας και ότι «κανένας Αμερικανός διπλωμάτης ή πολίτης» δεν επέβαινε στο όχημα την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη... Ανακοίνωσε, τέλος, τη διενέργεια ερευνών ανάμεσα στην υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου, αναφορικά με τους δράστες και τις συνθήκες της επίθεσης.

Ανώτεροι Λιβανέζοι αξιωματούχοι που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους δήλωσαν πάντως ότι η επίθεση σημειώθηκε στο χριστιανικό προάστιο Ντόρα-Καραντίνα λίγο μετά από την αποχαιρετιστήρια δεξίωση που έδινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της περιοχής ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Φέλτμαν.

Από τη Σαουδική Αραβία, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις έσπευσε να εκφράσει χτες τον αποτροπιασμό της για την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βηρυτό, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ δε θα αποθαρρυνθούν από το να βοηθήσουν τη δημοκρατία στο Λίβανο»...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Η Ράις σε αποστολή εδραίωσης «συμμαχιών»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Αισιόδοξη» και «ικανοποιημένη» εμφανίστηκε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κοντολίζα Ράις από τα βήματα που έχουν γίνει στο κατοχικό Ιράκ σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας, της προόδου και του νομοθετικού έργου.

Η Ράις που πραγματοποίησε χτες αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, μεταβαίνοντας από τη Σαουδική Αραβία, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό της Χοσιάρ Ζεμπαρί, ότι «παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες δεν προχωρούν πάντοτε όσο γρήγορα ορισμένοι από εμάς στην Ουάσιγκτον θα επιθυμούσαμε, είναι βέβαιο ότι προχωρούν», και κάλεσε όμως την ιρακινή κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη «συμφιλίωσης». Πρόκειται για μία ακόμη πτυχή των εντατικών προσπαθειών της Ουάσιγκτον να συσπειρώσει τις σουνιτικές δυνάμεις στο Ιράκ, στο πλαίσιο της εκστρατείας της κατά του Ιράν.

Παράλληλα χτες ο υπουργός Αμυνας του Ιράκ Αμπντούλ Καντίρ, σε συνέντευξη που έδωσε στους Νιου Γιορκ Τάιμς υποστηρίζει ότι η χώρα του θα χρειαστεί ξένη στρατιωτική βοήθεια για να προστατεύσει τα σύνορά της για άλλα δέκα χρόνια και τόνισε επίσης ότι δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εσωτερική ασφάλεια μέχρι το 2012. Οι δηλώσεις του Καντίρ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και στην ατζέντα του περιλαμβάνονται συνομιλίες γύρω από την αγορά όπλων για τον ιρακινό στρατό, ενδέχεται να παίξουν κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ εξαιτίας της δημαγωγικής «αντιπολεμικής» στάσης των Δημοκρατικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ