Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση των απειλών κατά του Ιράν

ΡΙΑΝΤ.--

Κλιμακώνοντας τις απειλές μέσω των προειδοποιήσεών του προς το Ιράν και συνάμα αυξάνοντας τις πιέσεις προς τους Αραβες ηγέτες, αποζητώντας την αναγκαία υποστήριξή τους, αναχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους από τη Σαουδική Αραβία προς τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, την Αίγυπτο.

«Αν πλήξουν πλοία μας, θα θεωρήσουμε το Ιράν υπεύθυνο. Καλά θα κάνουν να είναι προσεκτικοί και να μην είναι προκλητικοί», δήλωσε ο Μπους σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σημασία για τον ίδιο εάν μία ενδεχόμενη επίθεση κατά αμερικανικού πλοίου γίνει με εντολή της ιρανικής ηγεσίας ή με μία βεβιασμένη απόφαση του πληρώματος ιρανικού σκάφους, προειδοποιώντας δυσοίωνα: «Θα υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες».

Εντούτοις, επέμεινε πως διαμήνυσε σε Αραβες ηγέτες του Κόλπου κατά την περιφερειακή περιοδεία του ότι θέλει να λύσει το ζήτημα του Ιράν διά της οδού της διπλωματίας. Οχι τυχαία. «Το μήνυμα ελευθερίας που θέλησε να στείλει με το διάγγελμά του ο Μπους δεν πέρασε, διότι οι χώρες του Περσικού Κόλπου δε συμμερίζονται την έμμονη ιδέα των ΗΠΑ για το Ιράν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau».

Οσον αφορά την προσπάθεια σύναψης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αναπόσπαστο ζήτημα της ιμπεριαλιστικής ατζέντας, ο Μπους εξέφρασε βεβαιότητα πως οι Αραβες ηγέτες θέλουν να δουν την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας ταυτόχρονα πως τον ρώτησαν εάν οι ΗΠΑ θα μετάσχουν ενεργά στη διαδικασία.

Στο μεταξύ, στην ατζέντα των συζητήσεών του με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα, αλλά και Σαουδάραβες επιχειρηματίες, ο Μπους έθεσε με πιεστικό τρόπο το θέμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου, σημειώνοντας, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να λάβει υπόψη τις συνέπειες του ενεργειακού κόστους στην οικονομία των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Σαουδάραβας μονάρχης και ο Μπους, στη συνάντησή τους, υπέγραψαν συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χθες αργά ο Μπους αναμενόταν να μεταβεί στην Αίγυπτο, στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ