Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανησυχούν για ύφεση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η πιστωτική κρίση, η καλπάζουσα τιμή του πετρελαίου, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το αδύναμο δολάριο αυξάνουν συνεχώς τις ανησυχίες ότι η ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, δεν είναι πλέον ενδεχόμενη αλλά πραγματικότητα.

Ασχημα νέα για τις αγορές η ανακοίνωση της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας Citigroup ότι σημείωσε ζημίες - ρεκόρ στην 196χρονη πορεία της, στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, καθώς εξαναγκάστηκε σε διαγραφή αξιών ύψους 18 δισ. δολαρίων από τις επενδύσεις σε σύνθετα πιστωτικά προϊόντα. Η Citigroup μείωσε, επίσης, το μέρισμα κατά 41% (για πρώτη φορά από το 1998) και ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 14,5 δισ. δολαρίων από διάφορους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και κρατικά επενδυτικά funds.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σχετικά, πάντα χτες, λόγω των ανησυχιών ότι η ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ μπορεί να πλήξει τη ζήτηση, αλλά η υποχώρηση περιορίστηκε από τις διακοπές στην παροχή πετρελαίου της Νιγηρίας και τις γεωπολιτικές ανησυχίες για το Ιράν. Τέλος, σχετική ανακούφιση προσέφεραν χτες οι δηλώσεις του επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκι, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) θα προχωρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα σε νέες μειώσεις στα αμερικανικά επιτόκια. Ο Μπερνάνκι σε ομιλία του τόνισε ότι οι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων είναι αναγκαίες για να αποφύγει η αμερικανική οικονομία την ύφεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ