ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 22 ΓΕΝΑΡΗ
Ούτε λεπτό χαμένο μέχρι την Τρίτη!

Με κορυφαίο σταθμό τα περιφερειακά συλλαλητήρια την ερχόμενη Τρίτη 22 Γενάρη και την κλιμάκωση της πάλης ενόψει και της απεργίας στις 13 Φλεβάρη, οι ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επόμενες μέρες τις εξορμήσεις και τις περιοδείες στους τόπους δουλιάς, βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους το πλαίσιο και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ.

Το συλλαλητήριο της Αθήνας θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ομόνοιας. Θα συμμετέχουν, επίσης, με προσυγκεντρώσεις οι εργαζόμενοι του Πειραιά και της Αττικής. Σήμερα, οι εξορμήσεις συνεχίζονται στους παρακάτω τόπους δουλιάς: «Καρφούρ» (Αμπελόκηποι), Παπαστράτειο Κολυμβητήριο, Κολυμβητήριο Αλίμου, Αθλητικό Κέντρο Π. Φαλήρου.

Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ. στην Πύλη 1 του Λιμανιού. Χτες, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Σ. Ζαριανόπουλο περιόδευσε σε αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ και σε καταστήματα των ΕΛΤΑ. Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο πήρε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου του ΑΠΘ. Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί τους εκπαιδευτικούς η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΚΑ 2008
Εκ βάθρων ανατροπές για ασφαλισμένους και Ταμείο

Πλήρως συντονισμένες με τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης είναι οι προτάσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πόνημα, που ενέκρινε η πλειοψηφία στη διοίκηση του Ιδρύματος

Από παλιότερη κατάληψη του ΙΚΑ, στην οποία προχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις
Από παλιότερη κατάληψη του ΙΚΑ, στην οποία προχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις
Πριν ακόμα η κυβέρνηση ψηφίσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, το ΙΚΑ κατ' εντολήν της έσπευσε να ενσωματώσει τις ανατροπές που κυοφορούνται. Ετσι, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του 2008 του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού, με πρόσχημα το «δημογραφικό πρόβλημα», τίθεται ευθέως ζήτημα για:

  • Αύξηση εισφορών.
  • Μείωση συντάξεων.
  • Περιορισμό δικαιούχων.
  • Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Μείωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσω συγχωνεύσεων.
  • Συνολικό μετασχηματισμό του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Χτες, η διοίκηση του Οργανισμού, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «μία από τις εισηγήσεις της υπηρεσίας» για την οποία δεν έγινε καμία συζήτηση και ισχυρίστηκε ότι τις απόψεις της διοίκησης απηχεί το Σχέδιο που ψηφίστηκε. Μόνο που τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν είναι απλά μια «υπηρεσιακή εισήγηση», αλλά σαφώς περιλαμβάνονται στην 45η σελίδα του πολυσέλιδου Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο συζητήθηκε στις 27 Δεκέμβρη του 2007 στη συνεδρίαση του ΔΣ.

Αλλωστε, η σχετική επιχειρηματολογία που συνοδεύει τα συγκεκριμένα μέτρα, δεν πρωτοδιατυπώνεται, αλλά αποτελεί μόνιμη επωδό των κυβερνητικών στελεχών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Ο αριθμός αυτών που πληρώνουν εισφορές θα περιορίζεται, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξάνεται και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο, να δουλεύουμε λιγότεροι και να συνταξιοδοτούμε περισσότερους». Μετά τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται - για να θεμελιωθούν τα παραπάνω - ακολουθούν και οι προβολές - μέχρι το 2050 - των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Κυνικό και προκλητικό το σχέδιο

Αντιδρώντας άμεσα στο περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΙΚΑ, τα τρία στελέχη του ΠΑΜΕ που συμμετέχουν στη διοίκηση ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, αρνήθηκαν να προσέλθουν στη συνεδρίαση. Με επιστολή τους στη Διοίκηση και τα μέλη του ΔΣ στις 27/12/2007 σημειώνουν: «Η Κοινωνική Ασφάλιση και η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Ετσι και το ΙΚΑ δεν είναι επιχείρηση όπως θέλετε να το αντιμετωπίζετε και να το διαμορφώσετε πλήρως με το προτεινόμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να το αχρηστεύσουμε στην πράξη. Είναι κυνικό και προκλητικό και πρέπει να το αποσύρετε εδώ και τώρα. Ιδιαίτερα τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 45»!

Δεν είναι, όμως, μόνο οι συγκεκριμένες αντιασφαλιστικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο, αλλά η συνολική φιλοσοφία και ο προσανατολισμός του, ο οποίος -όπως σημειώνουν και τα στελέχη του ΠΑΜΕ - «σε όλο το κείμενο είναι φανερό ότι το σχέδιο είναι μηχανισμός διαμόρφωσης μεθόδων ιδιαίτερης ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης».

Ταμείο - τράπεζα

Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται μια «νέα» αντίληψη περί του ΙΚΑ που με την πρόσληψη συμβούλου θα μετουσιωθεί σε πράξη την προσεχή πενταετία. «Το ΙΚΑ πρέπει να υιοθετήσει σύγχρονες δομές και μεθόδους διοίκησης που είναι συνήθεις στον τραπεζικό - ασφαλιστικό τομέα». Η αναφορά σε «τραπεζικό - ασφαλιστικό» φορέα, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού όλη η στρατηγική της κυβέρνησης της ΝΔ - όπως και του ΠΑΣΟΚ - σπρώχνουν στη μετατροπή της Ασφάλισης - Υγείας - Πρόνοιας σε εμπόρευμα το οποίο θα μπει στο ράφι της αγοράς. Η ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών χαρακτηριστικών της Ασφάλισης, καθώς και η αξιοποίηση μέσω του χρηματιστηρίου και όχι μόνο, της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου, επιδιώκεται να γίνουν οι σταθερές του μελλοντικού ΙΚΑ.

Γι' αυτό, ο «σύμβουλος» που θα προσληφθεί θα εργαστεί για την «αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου, αναδιοργάνωση τομέα Ασφάλισης, υλοποίηση νέου ασφαλιστικού νόμου, ένταξη νέων Ταμείων και σύγχρονο Κανονισμό Λειτουργίας...». Με δυο λόγια, σχεδιάζουν συνολική και πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων στην κατεύθυνση του «Ταμείου -Τράπεζα».

Τα «δύο ΙΚΑ»

Ως εκ τούτου, η σημερινή μορφή του ΙΚΑ, με τη διττή λειτουργία του ως φορέα Ασφάλισης και Υγείας θεωρείται ξεπερασμένη, γι' αυτό σχεδιάζεται ο διαχωρισμός και η δημιουργία δύο ξεχωριστών και αυτοτελών ΙΚΑ. «Είναι αυτονόητο - σημειώνεται στο Σχέδιο - ότι οι διεργασίες και η οργανωτική δομή ενός παραγωγού υπηρεσιών Υγείας δεν είναι ίδιες με εκείνες που διαθέτει ένας χρηματοδοτικός οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται απαραίτητος ο διαχωρισμός του ΙΚΑ σε δύο ανεξάρτητους οργανωτικά, διοικητικά, λειτουργικά, οικονομικά φορείς».

Και βέβαια το ζήτημα δεν είναι ο οργανωτικός διαχωρισμός των δύο λειτουργιών του σημερινού ΙΚΑ, αλλά η δεδηλωμένη επιδίωξη της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παραπέρα εμπορευματοποίηση του κλάδου Υγείας και στην υποχρέωση των ασφαλισμένων να πληρώνουν τις υπηρεσίες Υγείας, κάτι που διαπιστώνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη θα επιδιωχτεί και μέσα από την «Ολοκλήρωση Νέου Οργανισμού Υγείας που περιλαμβάνει την προσαρμογή των υπηρεσιών Υγείας στις σύγχρονες απαιτήσεις»... Μόνο που αυτές οι απαιτήσεις δε θα είναι οι απαιτήσεις των εργαζομένων για δωρεάν και σύγχρονες αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Ταυτόχρονα, ο διαχωρισμός αυτός εξυπηρετεί και το άλλο σχέδιο της κυβέρνησης για την ενοποίηση των κλάδων Υγείας και των υπόλοιπων Ταμείων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Οπως σαφής είναι ο στόχος για «περιορισμό στην αύξηση των αναπηρικών συντάξεων και των παροχών σε χρήμα». Ιδού πώς θα εξορθολογήσουν τα οικονομικά του Ταμείου.

Την ίδια στιγμή, ανοίγουν ακόμα πιο πλατιά την πόρτα στους ιδιώτες, αφού η ανέγερση των 15 νέων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζεται να γίνει μέσω των περίφημων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«Στάχτη στα μάτια» από την κυβέρνηση

Αφού άφησε τα γεγονότα να τρέξουν - στην κατεύθυνση που συνδιαμόρφωσε με την ΕΕ μέσω της υιοθέτησης των σχετικών οδηγιών - η κυβέρνηση προσπαθεί εκ των υστέρων να δημιουργήσει την επίπλαστη εικόνα ότι δραστηριοποιείται δήθεν μετά την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την αξίωση της ευρωπαϊκής επιτροπής να θεωρηθεί η ασφάλιση του δημοσίου ως «επαγγελματικό ταμείο». Εξέλιξη που θα είχε ως την πιο πιθανή εξέλιξη - με δεδομένες τις αντιασφαλιστικές προθέσεις της κυβέρνησης - την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο.

Χτες, συνεδρίασε η κοινή επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και η οποία θα διαμορφώσει και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, καθώς ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τη σχετική προσφυγή προς ευρωπαϊκό δικαστήριο. Στα πλαίσια εξάλλου του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό που συνεχίζεται, η υπουργός Απασχόλησης θα συναντηθεί τη Δευτέρα με το προεδρείο του ΣΕΒ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ