ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Γενάρη 2008
Σελ. /32
Νταβός: Το φόρουμ των μονοπωλίων ανησυχεί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκπρόσωποι πολυεθνικών μονοπωλίων, πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης συγκεντρώθηκαν για μια φορά ακόμη στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός για να συζητήσουν σχετικά με την πορεία των διεθνών οικονομικών εξελίξεων. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτής της συνάντησης, αξίζει να πούμε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/4 του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος...

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (ΠΟΦ) είναι, ουσιαστικά, μια μεγάλη λέσχη, η οποία στηρίζεται οικονομικά από 1.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες πολυεθνικές, όπως η «Microsoft», η «Monsanto», η «Nike», η «General Motors» και μέχρι πρόσφατα η γνωστή «Enron»... Η ετήσια συνάντηση είναι ανοιχτή μόνο στα μέλη του Φόρουμ (επιχειρήσεις, ή φυσικά πρόσωπα), τα οποία πρέπει να πληρώνουν ετήσια συνδρομή ύψους 30.000 δολαρίων. Στις συναντήσεις αυτές προσκαλούνται «καλά επιλεγμένοι» πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί. Συνήθως στο Φόρουμ παίρνουν μέρος και ορισμένοι από τους ηγέτες των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου, και ηγέτες άλλων κρατών, αναλόγως των συνθηκών και της συγκυρίας.

Αν και οι ιθύνοντες του Φόρουμ ισχυρίζονται ότι σ' αυτό εκπροσωπούνται ισότιμα όλες οι περιοχές του κόσμου, στην πραγματικότητα, το Φόρουμ κυριαρχείται από τους Βορειοαμερικάνους και τους Ευρωπαίους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΦ, το 43% των μελών προέρχονται από την Ευρώπη, το 26% από τη Β. Αμερική, το 13% από την Ασία, το 7,5% από την Κεντρική και Νότια Αμερική, το 4,5% από τη Μέση Ανατολή, το 4,3% από την Αφρική και το 2,2% από την Αυστραλία.

Η φετινή σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός σκιάζεται από τα σύννεφα της κρίσης που πλήττει την αμερικανική οικονομία και απειλεί το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα με ύφεση μεγάλων διαστάσεων.

Ποιοι ζητούν τη λύση;

Αν κρίνει κανείς από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, θα αντιληφθεί ότι αυτοί που τώρα μιλούν για κρίση είναι αυτοί που την προκάλεσαν και οι ίδιοι που αναζητούν λύσεις όπως οι «μεταρρυθμίσεις» του ασφαλιστικού συστήματος, ή της αγοράς εργασίας. Δηλαδή, επισωρεύοντας νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Ετσι, σε μια από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φόρουμ, προεδρεύων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος προσφάτως προσελήφθη ως σύμβουλος στη μεγάλη τράπεζα J P Morgan. Στο ίδιο «τραπέζι» ήταν ο πρόεδρος της JP Morgan (δηλαδή το νέο αφεντικό του Μπλερ), ο διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας BP και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ολοι αυτοί συζήτησαν για το πώς θα βγει η διεθνής οικονομία από τη δύσκολη κατάσταση και πώς θα προστατευτεί το περιβάλλον του πλανήτη!

«Ασπιρίνες»

Με ...ασπιρίνες προσπαθεί η κυβέρνηση Μπους να αντεπεξέλθει στο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι που αισθάνονται ήδη τις συνέπειες από την κρίση.

Με ένα επείγον πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που καταρτίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα φτάσει τα 150 δισ. δολάρια, επιχειρεί να αναχαιτίσει την επερχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία η κυβέρνηση Μπους. Το πακέτο, που θα είναι εφάπαξ, περιλαμβάνει επιστροφές φόρων στα νοικοκυριά και φοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις και στοχεύει στη γρήγορη τόνωση της κατανάλωσης, έτσι ώστε να εμποδιστεί μια ανεξέλεγκτη οικονομική επιβράδυνση τους επόμενους μήνες. Τα 2/3 του εστιάζουν, άλλωστε, στους καταναλωτές, προσφέροντάς τους κυρίως (όπως και το 2001) ρευστό, προκειμένου αυτοί να το ξοδέψουν γρήγορα και να διατηρήσουν τη ζήτηση ζωντανή. Το πλέγμα των παρεμβάσεων θα συνδυαστεί και με νέες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed η οποία αυτή τη βδομάδα εξέφρασε την ανάγκη να γίνουν όλα πολύ γρήγορα. Η κυβέρνηση Μπους μελετούσε το θέμα από τα τέλη Νοέμβρη, κάτι που δεν ξέφυγε των υποψηφίων των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη. Λίγο πριν την εξαγγελία του πακέτου την περασμένη Παρασκευή όλοι τους άλλωστε περιόδευσαν σε περιοχές των ΗΠΑ που πλήττονται από την οικονομική ύφεση προτείνοντας σχέδια ανακούφισης. Η Χίλαρι Κλίντον έχει προτείνει πακέτο 70 δισ. δολαρίων για την αναχαίτιση της επερχόμενης ύφεσης, τα 40 εξ αυτών για επιδόματα θέρμανσης, ανεργίας και επενδύσεις στην Ενέργεια και τα 30 για την ενίσχυση των φτωχών οικογενειών που ταλανίζονται από την κρίση supbrime. Η Δημοκρατική υποψήφια μιλάει ακόμη για επιπλέον πακέτο 40 δισ. δολαρίων υπό μορφή επιστροφής φόρων, αν η οικονομία δεν αντιδράσει με την πρώτη «ένεση».

MICROSOFT - ΚΕΡΔΗ Οπως γνωστοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Microsoft, τα καθαρά κέρδη της για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο εκτοξεύτηκαν κατά 79% και ανήλθαν σε 4,71 δισ. δολάρια, ή 50 σεντς ανά μετοχή, από 46 σεντς ανά μετοχή που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 16,4 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 30%. Αμέσως μετά και στον απόηχο της ανακοίνωσης, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοδο έως και 6,2%.

ΚΙΝΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Με ρυθμούς 11,4% - τους ταχύτερους των τελευταίων 13 ετών - έτρεξε η κινεζική οικονομία το 2007. Το Πεκίνο εκτιμά ότι θα υπάρξει επιβράδυνση φέτος, εξαιτίας και της διεθνούς κρίσης, που αναμένεται να περιορίσει τους ρυθμούς των κινεζικών εξαγωγών. Οι κινεζικές αρχές ωστόσο εξακολουθούν να ανησυχούν για την ταχύτατη άνοδο του πληθωρισμού. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει προβεί, τους τελευταίους 12 μήνες, σε συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων και άλλα περιοριστικά μέτρα, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει την υπερθέρμανση της οικονομίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Μειωμένες κατά 0,1%, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, εμφανίστηκαν οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία το Δεκέμβρη, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για διατήρησή τους αμετάβλητων. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 3,7%. Αμετάβλητο εκτιμάται ότι θα παραμείνει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία το Φλεβάρη, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου GfK. Ο σχετικός δείκτης του GfK για τον επόμενο μήνα παρέμεινε σταθερός στο 4,5 σε σχέση με το Γενάρη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των αναλυτών που τον «έβλεπαν» να υποχωρεί στο 4,4.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ